Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ-ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Η ανακοίνωση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη χώρα την οποία επιλέγει η ηγεσία των ΗΠΑ για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης με τον μουσουλμανικό κόσμο. Ο ρόλος που της ζητείται να διαδραματίσει είναι εντυπωσιακός: Διαμεσολάβηση με την Τεχεράνη και τη Δαμασκό, διαμεσολάβηση με τη Χαμάς, συνεργασία για την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και για τη μεταφορά δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενεργειακή συνεργασία για την έξοδο φυσικού αερίου από το Ιράν, μεταφορά προτύπου «ήπιας μουσουλμανικής δύναμης» παντού στον κόσμο.

Μετά την επίσκεψη της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρυ Κλίντον στην τουρκική πρωτεύουσα (7 Μαρτίου) δεν έμεινε καμία αμφιβολία ότι ο άξονας Άγκυρας-Ουάσιγκτον θα είναι στο εξής πανίσχυρος. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας έδωσαν μαζί συνέντευξη τύπου και υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι ρητορικό εύρημα. Η κυρία Κλίντον χαρακτήρισε «παγκόσμιο ηγέτη» την Τουρκία, την ευχαρίστησε για τη συμβολή της στην επίλυση δύσκολων διεθνών προβλημάτων, απέφυγε να επαναλάβει τις επικρίσεις για την ελευθερία του τύπου που περιέχονταν στην πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν ρωτήθηκε από Τούρκους δημοσιογράφους. Έδωσε συνεντεύξεις, εξήρε το ρόλο της γυναίκας στην Τουρκία, υποστήριξε ότι η γειτονική χώρα είναι η Νο 2 χώρα παγκοσμίως στη χρήση του Faceobook και το σημαντικότερο: Μετέφερε προσωπικό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία εντός ενός μήνα.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει αυτό να συμβεί με αφορμή τη Σύνοδο της πρωτοβουλίας «Συμμαχία των Πολιτισμών» (6-7 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη), θεωρώντας ότι η συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου σε ένα πολυμερές forumέχει μικρότερο πολιτικό βάρος από μία διμερή επίσκεψη. Παρόλα αυτά, η ελληνική διπλωματία αρχίζει να προσαρμόζεται στην ιδέα ότι η Τουρκία αποτελεί στην παρούσα συγκυρία τον πολυτιμότερο εταίρο της διοίκησης Ομπάμα, ο οποίος θέλει να στείλει από τουρκικού εδάφους μήνυμα στο μουσουλμανικό κόσμο. Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε φτάσει κάτι νεότερο σχετικά με την τελετή της 25ης Μαρτίου στο Λευκό Οίκο, εάν δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει εκεί ένα τετ α τετ Καραμανλή-Ομπάμα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP