Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Για την πτώση του Ηλιάκη


Η υπ΄ αριθμ. 2 ερωταπάντηση υπό μορφή ανακοίνωσης της Δ/νσης Πληροφοριών του Τ/ΥΠΕΞ, από 31 Ιανουαρίου 2009, έχει ως εξής:

// Θα ενθυμείσθε ότι από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου μας έγιναν οι απαιτούμενες δηλώσεις σχετικά με το γεγονός, που σημειώθηκε 35 μίλια περίπου νοτίως της Ρόδου, στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο, στις 23 Μαΐου 2006, όταν ένα ελληνικό F-16 προσέκρουσε σε τουρκικό F-16, από κάτω και από την πίσω πλευρά, με αποτέλεσμα την πτώση και των δύο αεροσκαφών, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο Έλληνας πιλότος και να σωθεί ο δικός μας, ο οποίος έπεσε με αλεξίπτωτο.


Όπως τονίστηκε και στις Ανακοινώσεις Τύπου, που έγιναν από το Υπουργείο μας, η Ελλάδα, αντίθετα με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες και μεθόδους σχετικά με τις πολιτικές πτήσεις, δεν περιορίζεται μόνο στο να παρουσιάζει το FIR Αθηνών σαν να είναι ελληνικός εναέριος χώρος, αλλά πέραν αυτού, προβαίνει και σε αναχαιτίσεις και παρενοχλήσεις, με επικίνδυνους ελιγμούς, στα στρατιωτικά αεροσκάφη μας, που έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ελεύθερα το διεθνή εναέριο χώρο, εντός αυτής της περιοχής.

Τελικά, η περιεκτική έκθεση, που ετοιμάστηκε σχετικά με το συμβάν που σημειώθηκε στις 23 Μαΐου 2006, με τις λεπτομέρειές της και με συγκεκριμένα στοιχεία, δείχνει ότι η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό είναι της Ελλάδος. Η εν λόγω έκθεση διαβιβάστηκε στην ελληνική πλευρά, με την υπογράμμιση ότι διατηρούμε το δικαίωμά μας για αποζημίωση. Η ελληνική πλευρά ακόμη δεν απάντησε στην πρότασή μας για την διοργάνωση σύσκεψης με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων. Η έκθεση του συμβάντος τέθηκε υπόψη και του ΝΑΤΟ.

Αντιμετωπίστηκε με απορία και λύπη το γεγονός ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 26 Ιανουαρίου 2009, σχετικά με το θάνατο του Έλληνα πιλότου, αποφάνθηκε κατά του πιλότου μας, με την κατηγορία ότι έγινε αιτία σε θάνατο λόγω αμέλειας.

Η προαναφερόμενη απόφαση, πέραν του ότι δεν στηρίζεται σε οποιαδήποτε βάση και νομική αξία, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη για το πώς η δικαιοσύνη κατευθύνεται λανθασμένα με μονόπλευρους ισχυρισμούς και παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης εκδίκασης. Είναι φυσικό, σχετικά με το θέμα αυτό, να γίνουν όλες οι ενέργειες που θα θεωρηθούν απαραίτητες και να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα. //

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP