Αντίθετη η Άγκυρα σε ενδεχόμενη απομάκρυνση των πυρηνικών κεφαλών
Απρόθυμη παρουσιάζεται η Τουρκία να αποχωριστεί τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που βρίσκονται αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση του Incirlik, επισημαίνει κορυφαίος Τούρκος αναλυτής σε θέματα διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Ο Mustafa Kibaroglu, καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent της Άγκυρας, θεωρεί πως η τουρκική ηγεσία θα επιδιώξει την παραμονή των όπλων στο τουρκικό έδαφος, λόγω της αποτρεπτικής τους ισχύος στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσόγειος). Αυτό θα επιφέρει πιέσεις από την πλευρά της Συμμαχίας, καθώς τον τελευταίο καιρό υπάρχει η τάση της απομάκρυνσης των ΝΑΤΟϊκών πυρηνικών από τις χώρες στις οποίες είναι σταθμευμένα: χαρακτηριστικά παραδείγματα το Βέλγιο και η Γερμανία, όπου συζητάται η απομάκρυνσή τους.
Κατά τον Kibaroglu οι θέσεις των τουρκικών κυβερνήσεων τα τελευταία 40 χρόνια ήταν στατικές, ωστόσο αυτό άλλαξε μέσα στην τρέχουσα δεκαετία: «από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά, στο χώρο της διεθνούς ασφαλείας έχουν επέλθει δραστικές αλλαγές. Η αποτρεπτική αξία των πυρηνικών όπλων δεν υφίσταται απέναντι στις παρούσες απειλές…επιπρόσθετα στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, πλέον πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα για τη σταδιακή απομάκρυνσή τους. Αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσει με την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τις συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».
Ένας από τους λόγους που εκτιμάται πως η Τουρκία θα συνεχίσει να επιμένει στη διατήρηση των εν λόγω όπλων, παρά τις διεθνείς τάσεις, είναι το γεγονός ότι κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον το γειτονικό Ιράν ενδεχομένως να προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Στη φωτογραφία, ο Τούρκος καθηγητής σε ομιλία του στην Ακαδημία Πολέμου της Κωνσταντινούπολης το 2004, όπου μεταξύ άλλων είχε ισχυρισθεί ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο για να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου