Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τεχνητή ένταση με πόλεμο νεύρων στο Αιγαίο


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
afourlis@yahoo.gr
«Βασικό αγκάθι και εστία έντασης στο Αιγαίο», χαρακτηρίζουν το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η Αγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο νεύρων σε αέρα και θάλασσα.

Είναι ενδεικτικό ότι το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», αφού αποσύρθηκε για 48 ώρες στο λιμάνι της Αττάλειας, προκειμένου να ανεφοδιαστεί και να αναπαυθεί το πλήρωμα, επέστρεψε από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή που έχει προκαθορίσει με την αναγγελία NAVTEX της 12ης Ιουλίου.


Αρχικά, χάραξε πορεία εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ωστόσο στο Πεντάγωνο δεν αποκλείουν να κινηθεί εκ νέου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς η τουρκική πλευρά έχει διευκρινίσει ότι ενδέχεται να συνεχιστούν οι «έρευνες» μέχρι τις 20 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» παραμένει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακτών της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, αν και η παρουσία του έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (πραγματοποιεί έρευνες μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ είχε προηγηθεί ειδοποίηση της Αγκυρας προς την Αθήνα). Ωστόσο, η «σκυταλοδρομία» των δύο τουρκικών πλοίων, που κατέληξαν να πλέουν ταυτόχρονα στο βόρειο και στο νότιο άκρο του Αιγαίου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις προθέσεις της Αγκυρας. Οι κινήσεις στη σκακιέρα του Αιγαίου συνδέονται ευθέως με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Οι διερευνητικές
Παρά την αυστηρή τήρηση του «απορρήτου» των συνομιλιών, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα δύο μέρη θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για ουσιαστική συζήτηση και έκαστος επιχειρεί να «περάσει» τις θέσεις του σε κρίσιμα ζητήματα. Οι ενδείξεις είναι πολλές:

- Τα ραντεβού πυκνώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 44ος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στην Αθήνα και ο 45ος γύρος στις 19 Ιουλίου -δηλαδή μετά από 20 ημέρες- στην Κωνσταντινούπολη.

- Αρμόδιες διπλωματικές πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχονται ότι δε βρισκόμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο, «διαφορετικά δε θα συνεχίζαμε τις συνομιλίες».

- Οι ίδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι το ενδιαφέρον περιστρέφεται αυτήν την περίοδο γύρω από το πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Και επιβεβαιώνουν, εμμέσως, ότι αυτό το ζήτημα εξελίσσεται σε «κρας τεστ». Το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν υπάρχει προοπτική για ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Αν δεν έχουμε πρόοδο στην υφαλοκρηπίδα, τότε θα έχουμε ζήτημα. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι η Αγκυρα δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της, αναγνωρίζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», λέει χαρακτηριστικά Ελληνας διπλωμάτης.
Αgelioforos

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_6171.html#ixzz0ujJbFzxf

Read more...

Το «Πίρι Ρέις», το «Τσεσμέ» και τα ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή


Του Σταύρου Λυγερού
Η ταυτόχρονη διεξαγωγή ερευνών από δύο τουρκικά σκάφη σε υφαλοκρηπίδα που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκει στην Ελλάδα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Σηματοδοτεί σχεδιασμούς της Αγκυρας που η Αθήνα αργά ή γρήγορα θα ξαναβρεί μπροστά της.
Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει σαφώς ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν δική τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) κι ότι αυτή ορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, όπως ορίζεται και η ΑΟΖ των ηπειρωτικών περιοχών (άρθρο 121, παρ. 2). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λόγω της ύπαρξης των ελληνικών νησιών, η Ελλάδα έχει δυνάμει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται και τη θάλασσα και τον βυθό στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Δυνάμει, επειδή πρέπει να προηγηθεί οριοθέτηση.
Η Τουρκία αυθαιρέτως ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Γι’ αυτό κι αποφεύγει επιμελώς να μιλάει για ΑΟΖ. Οσο η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είχε κυρωθεί από τον αναγκαίο αριθμό κρατών για να καταστεί διεθνές δίκαιο, η Αθήνα είχε μια δικαιολογία να μιλάει κι αυτή για υφαλοκρηπίδα κι όχι για ΑΟΖ. Αυτό, όμως, έχει ήδη συμβεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι η Αθήνα πρωτομίλησε για ΑΟΖ πριν από μερικές ημέρες, παρότι αυτή η έννοια του διεθνούς δικαίου ενισχύει σημαντικά τις ελληνικές θέσεις. Το απέφευγε, επειδή η Αγκυρα είχε απειλήσει ότι εάν η Ελλάδα θέσει θέμα ΑΟΖ, οι διερευνητικές επαφές θα διακοπούν και θα προκληθεί κρίση.
Με την απειλή πρόκλησης κρίσης, η Τουρκία έχει επιβάλει από τη δεκαετία του 1970 το πάγωμα ελληνικών σεισμικών ερευνών έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το σκάφος «Τσεσμέ» στάλθηκε στο Θρακικό πέλαγος για να προειδοποιήσει την Αθήνα ότι οι έρευνες που προτίθεται να δρομολογήσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν πρέπει να επεκταθούν εκτός.
Ενώ στο Αιγαίο εμπλέκονται μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο εμπλέκονται κι άλλες χώρες. Οταν προέκυψαν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι παράκτιες χώρες έσπευσαν να δρομολογήσουν την ανακήρυξη ΑΟΖ. Με δεδομένο αυτό και λόγω της γεωγραφικής θέσης του Καστελόριζου, το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ρόδου και Κύπρου είναι δυνάμει ελληνική ΑΟΖ. Η Αγκυρα, όμως, θεωρεί την ίδια περιοχή δυνάμει τουρκική υφαλοκρηπίδα (αποφεύγει να μιλάει για ΑΟΖ), επικαλούμενη τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα.

Οι στόχοι
Στόχος της Αγκυρας είναι να αποτρέψει την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, κινήθηκε σε τρία επίπεδα:

* Οι Τούρκοι παρενέβησαν διπλωματικά κυρίως στην Αίγυπτο, με σκοπό να αποτρέψουν μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα. Μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε προηγούμενο, αφού οι ΑΟΖ των δύο χωρών εφάπτονται μόνο εάν αναγνωριστεί το δικαίωμα του Καστελόριζου να έχει ΑΟΖ. Το αποτέλεσμα της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι οι Αιγύπτιοι συνομιλούν για οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Ελλάδα και με την Τουρκία, ενώ μόνο με μία εξ αυτών μπορούν να έχουν αντικείμενο προς οριοθέτηση.
* Οι Τούρκοι προσπαθούν με συνεχή και έντονη αεροναυτική παρουσία να θέσουν υπό τον στρατιωτικό έλεγχό τους τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου - Κύπρου.
* Οι Τούρκοι πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες, παλαιότερα με νορβηγικό σκάφος και τώρα με το «Πίρι Ρέις», προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένο.

Οι σεισμικές έρευνες του «Πίρι Ρέις» δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τον Οκτώβριο 2008, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΝ Μετίν Ατάτς είχε δηλώσει: «Εκτιμώ ότι η ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων, επειδή προσεχώς θα αποκτήσει σπουδαιότητα. Λόγω των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σ’ έναν δεύτερο Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει».
Εναν μήνα αργότερα, ειδικό νορβηγικό σκάφος με τη συνοδεία τουρκικής φρεγάτας πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Οι έρευνες διακόπηκαν κατόπιν ελληνικών διαβημάτων στο Οσλο και στη νορβηγική εταιρεία. Το 2009 οι Τούρκοι ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή νέων σεισμικών ερευνών στην αν. Μεσόγειο. Οι τωρινές έρευνες του «Πίρι Ρέις» είναι συνέχεια εκείνης της απόφασης.

Ατονες οι πρώτες ελληνικές αντιδράσεις
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δηλώνει πως δεν θα παρασυρθεί από τις τουρκικές προκλήσεις. Εννοεί ότι δεν θα επιχειρήσει να εμποδίσει τις τουρκικές έρευνες, γεγονός που θα στρατιωτικοποιούσε την κρίση. Εκτός από στρατιωτική αντίδραση, υπάρχουν όμως και πολιτικοδιπλωματικές αντιδράσεις. Εάν εκμεταλλευθεί τις διαθέσιμες δυνατότητες, η Αθήνα μπορεί να εκθέσει διεθνώς την Τουρκία, αλλά και να την υποχρεώσει να πληρώσει υψηλό πολιτικό κόστος για την αυθαιρεσία της. Η μικρή κι αδύναμη Κυπριακή Δημοκρατία μπλόκαρε το κεφάλαιο για την ενέργεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, όταν τουρκικά πλοία και αεροσκάφη παρεμπόδισαν ερευνητικά σκάφη που πραγματοποιούσαν σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μέχρι στιγμής, όμως, η κυβέρνηση Παπανδρέου περιορίζεται σε διαβήματα. Ανεχόμενη στην πράξη τις έρευνες του «Πίρι Ρέις» σε δυνάμει ελληνική ΑΟΖ, ουσιαστικά ανέχεται την υπονόμευση νόμιμων ελληνικών δικαιωμάτων. Είναι στο χέρι της να διαψεύσει όσους ισχυρίζονται ότι οι τουρκικές προκλήσεις λειτουργούν σαν εμβρυουλκός για την απόσπαση μιας συμφωνίας συνεκμετάλλευσης, όπως επιδιώκουν και η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον. Συνεκμετάλλευση, που βεβαίως δεν θα γίνει με βάση τα ποσοστά ΑΟΖ που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά από διμερή διαπραγμάτευση, η οποία θα αντανακλά τον δυσμενή για την Ελλάδα συσχετισμό δυνάμεων.

Read more...

Εντάλματα συλλήψεων για το Σχέδιο Balyoz


Η Γενική Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το κατηγορητήριο του Σχεδίου Balyoz και προώθησε την όλη δικογραφία στο 10ο Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 102 από τους 196 συνολικά εμπλεκομένους στην υπόθεση του επιχειρησιακού σχεδίου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη δημιουργία κλίματος χάους και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.
Το άτομο το οποίο αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες είναι ο πρώην Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Στρατηγός ε.α. Çetin Doğan (φωτό), ακολουθεί ο πρώην Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Özden Örnek, στη συνέχεια ακολουθεί ο πρώην Διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων Πτέραρχος Halil İbrahim Fırtına, ως τέταρτος κατά σειρά κατηγοριών ο πρώην Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Στρατηγός ε.α. Ergin Saygun και ακολουθούν οι Διοικητές της Νότιας και Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής, οι Αντιναύαρχοι Kadir Sağdıç και Mehmet Otuzbiroğlu.

Read more...

Επιμένουν Βραζιλία-Τουρκία για τα πυρηνικά του Ιράν


Τη συμφωνία πυρηνικών ανταλλαγών που υπέγραψαν τον Μάιο, το Ιράν, η Τουρκία και η Βραζιλία, θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών τους, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Τούρκος υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί πρώτα και θα δώσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Σέλσο Αμορίν στις 11.00 το πρωί.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί.

Η συμφωνία που υπέγραψαν και απορρίφθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ προβλέπει ότι το Ιράν θα στείλει στο εξωτερικό μέρος της ποσότητας του ουρανίου που διαθέτει και θα ανταλλαγεί με πυρηνικό καύσιμο για τους αντιδραστήρες του. Ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει παλιότερη και η Ρωσία, η οποία και είχε απορριφθεί τότε από το Ιράν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του PKK με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς


Συνεχίζονται οι επιθέσεις του PKK με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά τουρκικών περιπόλων στην Ν. Αν. Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε αγροτικό δρόμο στην επαρχία Agri εξερράγη την στιγμή που στρατιωτικό όχημα τύπου Cobra περνούσε από το συγκεκριμένο σημείο.

Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν η καταστροφή του οχήματος και ο τραυματισμός 4 Τούρκων στρατιωτών (Ufuk Gökmen, Fares Neset, Ali Şahin'in, Samet Kara) οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Από τις αρχές Μαρτίου έχουν τραυματιστεί από τη δράση των μαχητών του PKK συνολικά 162 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ ένας ακόμα νεκρός προστέθηκε στο βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει ο τουρκικός Στρατός στην Ν. Αν. Τουρκία.

Πρόκειται για τον Λοχαγό της Στρατοχωροφυλακής Bar Yurtsever ο οποίος απεβίωσε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Gülhane Military Academy of Medicine (GATA). Ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της συμπλοκής με τους μαχητές του PKK την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Yüksekova της επαρχίας Hakkari. Πρόκειται για το 88ο νεκρό Τούρκο στρατιωτικό, του πολέμου μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK από τις αρχές του Μαρτίου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αιγαίο: Μια «θάλασσα ειρήνης» με 635 τουρκικές εισβολές στα εναέρια σύνορα σ'ένα εξάμηνο!


Εικόνα εμπόλεμης περιοχής παρουσιάζει το Αιγαίο το πρώτο εξάμηνο του 2010 βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Σε μια περίοδο, όπου η πολιτική της νυν κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζεται από ήπιους τόνους (μέχρι παρεξηγήσεως...) εκατοντάδες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν επί καθημερινής βάσεως τα εναέρια σύνορα της χώρας ενώ την ιδία στιγμή τα πολεμικά τους σκάφη προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων.

Όλα αυτά χωρίς να συμπεριλάβουμε τις παραβιάσεις των πρωτοκόλλων της Βέρνης του 1976 και της Βουλιαγμένης του 1987, για αποχή από ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές αμφισβητούμενης υφαλοκρηπίδας.

Οι αριθμοί πραγματικά προκαλούν ίλιγγο: Συνολικά 635 παραβιάσεις από 1580 εισβολές στα εναέρια σύνορά μας. Από αυτά τα αεροσκάφη, οι 185 σχηματισμοί ήταν οπλισμένοι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είχαμε παραβιάσεις όχι μόνο μεταξύ 6 ν.μ. και 10 ν.μ. αλλά και κάτω από τα 6 ν.μ.. Η ήπια αντιμετώπιση των εισβολών αυτών καταδεικνύεται ξεκάθαρα από τον αριθμό των εμπλοκών οι οποίες μέχρι και τις 30/6 μόλις και μετά βίας έφτασαν τις 5!

Ο μοναδικός δείκτης που παρουσίασε «βελτίωση» ήταν οι υπεπτήσεις που περιορίστηκαν στις 2. Όμως μέσα στον Ιούλιο είχαμε διπλασιασμό τους. Σε ότι αφορά την παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων είχαμε 25 περιπτώσεις όπου τα τουρκικά πλοία προχώρησαν σε επιθετικές κινήσεις μεταξύ των ελληνικών ακτών και της θαλάσσιας περιοχής σε απόσταση 6 ν.μ. Είχαμε δηλαδή περιπτώσεις, ελιγμών με ενεργοποίηση οπλικών συστημάτων και όχι αβλαβών διελεύσεων.

Το πιο χαρακτηριστικό της ασυμβατότητας σε ότι αφορά την πολιτική αντιμετώπιση σε σχέση με την επιχειρησιακή αναγκαιότητα είναι ότι το μήνα Μάιο, μήνα κατά τον οποίο επισκέφτηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν την Αθήνα και έφτασε στο «αποκορύφωμα της» η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που προπαγανδίζει η ελληνική κυβέρνηση, οι παραβιάσεις του ΕΕΧ σημείωσαν ρεκόρ: Συνολικά 156.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Φοβερές κατηγορίες του ψευτομουφτή Ξάνθης Μέτε εναντίον πάντων!


Τρομερές κατηγορίες ἐξαπέλυσε ὁ Ἀχμέτ Μέτε, πού παριστάνει τόν μουφτή Ξάνθης, κατά πάντων, σύμφωνα τοὐλάχιστον μέ τά «λογοκριμένα ἀποσπάσματα συνέντευξής του» πού δημοσίευσε ἡ «Τρακιανίν Σεσί» τοῦ Ντεντέ στίς 24 Ἰουνίου. Σύμφωνα μέ τό δημοσίευμα ἡ συνέντευξη παραχωρήθηκε στό δίγλωσσο περιοδικό «Ἀζινλίκτσα» ἀλλά λογοκρίθηκε. Τά ἐπίμαχα σημεῖα ἦρθαν στά χέρια τοῦ Ντεντέ μέσῳ Χατζηοσμάν (!) καί τά δημοσίευσε στήν ἑβδομαδιαία του ἐφημερίδα, παρότι ἤδη εἶχαν κυκλοφορήσει διαψεύσεις ἀπό τούς ἐμπλεκόμενους.

Στά ἐπίμαχα ἀποσπάσματα ὁ Μέτε φέρεται ὄχι μόνο νά συνεχίζει τήν κόντρα πού ξεκίνησε μέ τούς μειονοτικούς βουλευτές Χατζηοσμάν καί Μάντατζη, ἀλλά τό τραβάει πολύ παραπέρα, ἀποκαλύπτοντας ρόλους καί ὀνόματα! Γιά τόν Τσετίν Μάντατζη: «Ἀπό τότε πού ἐπανεξελέγη μέ ἀγνοεῖ καί μέ τούς 150 ἰμάμηδές μου θά κάνουμε τό πᾶν γιά νά τόν ἀνατρέψουμε». Γιά τόν Ἀμπντουλλάχ Τσολάκ: «Εἶναι προδότης, χαραμοφάης καί καταχραστής τῶν 35.000 εὐρώ πού τοῦ ἔδωσα γιά τό τέμενος τῶν Τοξοτῶν». Γιά τή φυλλάδα «Μιλλέτ» τῆς Ξάνθης: «Εἶναι ἄνθρωποι τοῦ παρακράτους καί τῆς Ἐργκενέκον». Γιά τό κουμάντο στή Θράκη: «Στή Θράκη κουμάντο κάνει ὁ Χαλίτ Ἐρέν, ὁ πρόξενος εἶναι κι αὐτός ἄνθρωπός του». Γιά τόν Φερούχ Ὀζκάν μόνον εἶχε νά πεῖ μιά καλή κουβέντα (σ.σ. δηλαδή τον πρόεδρο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», που εδρεύει στην Τουρκία)), μάλιστα νά βεβαιώσει ὅτι συμφωνοῦν ἀπολύτως καί στίς διαπιστώσεις τους γιά τούς ἄλλους. Μάλιστα μεταφέρεται διάλογος μέ τόν Φερούχ, ὅπου ὁ τελευταῖος δηλώνει ὅτι «τά μέλη τῆς Ἐργκενέκον θέλουν νά φᾶνε» κι ἐκεῖνον καί τόν Μέτε!

Τί συμβαίνει λοιπόν στό ἐσωτερικό τῆς μειονοτικῆς ἡγεσίας; Αὐτό πού γίνεται, κατά τήν ταπεινή μας γνώμη, εἶναι ὁ σταδιακός παραμερισμός τοῦ Μέτε ἀπό τό προσκήνιο. Βλέπουμε ὅτι συμμάχους ἐντός Θράκης δέν διαθέτει. Καί καλά νά τά βάζει μέ τούς 2 μειονοτικούς βουλευτές, πού οὕτως ἤ ἄλλως θά παίζουν καί μέ τούς δικούς μας (τόσα ὀφέλη ἀπολαμβάνουν!), διατηρώντας ἀποστάσεις ἀπό τούς ἐξτρεμισμούς τοῦ τουρκομουφτῆ. Ὅμως γιατί ἔβαλε ἀπέναντί του ὥς καί τήν ὁμάδα τῆς φαιᾶς «Μιλλέτ»; Τό διακύβευμα δέν μπορεῖ νά εἶναι πολιτικό, μά προσωπικό. Σίγουρα ὁ Μέτε διεῖδε πώς πᾶνε ὅλοι νά τόν ἀδειάσουν, ἀκόμα καί οἱ ὁμοϊδεάτες του «δημοσιογράφοι», καί ἀντιδρᾶ καρφώνοντας τίς σχέσεις τους μέ παρακρατικούς καί σκοτεινές κονόμες. Γιατί νά τόν ἀδειάσουν; Μά δέν εἶναι κι εὔκολο νά προτείνεις γιά θρησκευτικό ἡγέτη κάποιον πού δημοσίως λυσσάει κατά τῶν «γκιαούρηδων»! Ἤδη ἡ πρόταση Χατζηοσμάν γιά ἐκλογή μουφτήδων πάει τά πράγματα πρός τά ἐκεῖ πού πάντα στόχευε ἡ Τουρκία, ὅμως μέ τρόπο πιό διακριτικό (καί εὔληπτο γιά τήν ἑλληνική πλευρά).

Ἄν αὐτή ἡ ἑρμηνεία τῶν ἐπιθέσεων στέκει, μένει νά δοῦμε ποιός εἶναι ὁ Χαλίτ Ἐρέν, γιά τόν ὁποῖον ὁ Μέτε λέει πώς κυβερνάει τή Θράκη, μάλιστα θεωρεῖ καί τόν Πρόξενο τῆς Κομοτηνῆς «ἄνθρωπό του». Ὁ Ἐρέν διευθύνει τό ἰσλαμικό Κέντρο IRCICA, πού ἑδρεύει στήν Πόλη (σέ κτίριο πού δώρισε ἡ τουρκική Κυβέρνηση) καί ἱδρύθηκε τό 1980 μέ πρόταση τῆς Τουρκίας ὡς ὄργανο τῆς Ἰσλαμικῆς Διάσκεψης γιά θέματα πολιτισμοῦ. Σ’ αὐτό προήδρευε ὁ δρ. Ἐκμελεντίν Ἰχσάνογλου, μέχρι πού ἔγινε γ.γ. τῆς Ἰσλαμικῆς Διάσκεψης καί ἀνέλαβε ὁ Κομοτηναῖος στήν καταγωγή Ἐρέν. Ἔτσι ἐξηγεῖται καί τό χρῆμα γιά τά νέα τεμένη στή Θράκη. Γιά ἐργαλεῖο τῆς νεο-οθωμανικῆς κυβέρνησης τῆς Ἄγκυρας, μιά χαρά τόν κόβω…

ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗΣ

Read more...

«Φιρμάνι» τουρκισμού για τη Θράκη σε Διάσκεψη του ΟΑΣΕ


Ο ΟΑΣΕ και η επετειακή διάσκεψη για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τη Διακήρυξη της Κοπεγχάγης ήταν το βήμα που επέλεξαν αυτή τη φορά οι γνωστοί παράγοντες της μειονότητας για να προβάλλουν το χωριστικό μήνυμά τους και να επιχειρήσουν να προβάλλουν εικόνα «μεσαίωνα» για τη Θράκη. Η επετειακή διάσκεψη του ΟΑΣΕ πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη (10-11 Ιουνίου) με θέμα «20 χρόνια από τη Διακήρυξη της Κοπεγχάγης του ΟΑΣΕ: Το καθεστώς και οι μελλοντικές προοπτικές», στο οποίο εκτός όλων των κρατών-μελών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών συμμετείχαν και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το εντυπωσιακό είναι ότι από τις 46 ΜΚΟ που συμμετείχαν, μόλις οχτώ κατέθεσαν γραπτά υπομνήματα στο συνέδριο και από αυτές οι δύο ήταν η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» –εκπροσωπήθηκε από τη Φατμά Ρεσίτ– και ο «Σύλλογος Επιστημόνων της μειονότητας της Δυτικής Θράκης», που εκπροσωπήθηκε από τον Τσεμίλ Καπζά. Οι δύο αυτές οργανώσεις με την έντονη δραστηριοποίηση της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας» (και τη γνωστή εξωγενή «κρατική» στήριξη) έχουν αποκτήσει σταθερό βήμα σε πληθώρα διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, προβάλλοντας μια απόλυτα πλασματική και προσβλητική εικόνα της χώρας μας σε ό,τι αφορά στον τομέα των δικαιωμάτων.

Μέτρα για τη μειονότητα
Ο Έλληνας αντιπρόσωπος στη διάσκεψη έδωσε συνολική απάντηση για τα θέματα που ήγειραν οι δύο οργανώσεις, ενημερώνοντας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται για τη μειονότητα, αλλά είναι αμφίβολο εάν ο «γραφειοκρατικός» και τυπικός τρόπος με τον οποίο γίνεται η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων είναι «πειστικός σε ένα τόσο ευαίσθητο και καχύποπτο» ακροατήριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η προβολή των «αιτημάτων» των οργανώσεων αυτών καλύπτει μεν όλο το φάσμα των θεμάτων που θέτει και η τουρκική προπαγάνδα, κυρίως όμως επικεντρώνεται σε ζητήματα που αποσκοπούν στο να λειτουργήσουν χωριστικά, να απομονώσουν τη μειονότητα και με το πρόσχημα της ιδιαίτερης ταυτότητας και της μη αφομοίωσης να εμποδίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη συμβίωση και ένταξη των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών στην ελληνική κοινωνία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το βάρος της κριτικής που ασκείται εναντίον της χώρας μας αφορά είτε την εκπαίδευση, όπου υποστηρίζουν οι κύκλοι αυτή τη χωριστική-μειονοτική εκπαίδευση, που στερεί τη δυνατότητα ομαλής ένταξης και στην κοινωνία αλλά και στην αγορά εργασίας των νέων μουσουλμάνων, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι η κατάργηση του πλαφόν 3% στις εθνικές εκλογές.
Το αίτημα αυτό αποκαλύπτει το διακαή πόθο και στόχο της Άγκυρας για επιστροφή στους χωριστικούς θεσμούς, με ανεξάρτητα μειονοτικά κόμματα ή συνδυασμούς, υπό το φόβο πολιτικής αφομοίωσης από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα.
Η αντίθεση και με τον «Καλλικράτη», αλλά και με το θεσμό των υπερνομαρχιών και των περιφερειών, αντανακλά ακριβώς την επιδίωξη για καθορισμό με τέτοιο τρόπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξουν θεσμοί που θα ελέγχονται πλήρως από (ακραία) μειονοτικά στοιχεία.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι τίθεται ως αίτημα η συγκρότηση «μηχανισμού διαλόγου» της Πολιτείας με τη μειονότητα [Σ.Σ.: χωρίς να διευκρινίζουν, φυσικά, ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι της μειονότητας που θα συμμετέχουν σε έναν τέτοιο μηχανισμό] συνιστά μια σαφή ομολογία για την πρόθεση επιβολής, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, καθεστώτος «συνδιοίκησης» στη Θράκη.


Το υπόμνημα
Το υπόμνημα το οποίο παρουσίασε ο «Σύλλογος Επιστημόνων» διεκτραγωδεί την κατάσταση στη Θράκη, ενώ περιλαμβάνει και ειδικό συνημμένο κείμενο με κατάλογο των «θεμάτων» επί των όποιων πρέπει να… εγκαλέσει την Ελλάδα ο ΟΑΣΕ. Έχει ενδιαφέρον ότι ενώ στον τίτλο του ο «Σύλλογος Επιστημόνων» αναφέρεται σε «Μειονότητα της Δυτικής Θράκης», στα κείμενα που κατέθεσε στον ΟΑΣΕ τιτλοφορείται «Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης».
Στο κείμενό του ο «Σύλλογος Επιστημόνων» παραδέχεται ότι έγιναν κάποια βήματα την τελευταία δεκαετία, αλλά απαιτούνται να γίνουν πολλά ακόμη και προβάλλει το γνωστό κατάλογο των θεμάτων:
Άρνηση εθνικής ταυτότητας, ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, αφαίρεση ιθαγένειας, εκπαίδευση, θρησκεία, βακουφικά ιδρύματα, πολιτική συμμετοχή, αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κατάλογος των «αιτημάτων» που τίθενται είναι ο εξής:
- Σεβασμός της συλλογικής χρήσης του ατομικού δικαιώματος και αναγνώριση της ύπαρξης «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
- Επικύρωση της Σύμβασης Πλαισίου για τις Εθνικές Μειονότητες και του Ευρωπαϊκού Χάρτη των τοπικών και μειονοτικών γλωσσών.
- Άμεση άρση των συνεπειών της εφαρμογής του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας.
- Αναθεώρηση του νομού του 2008 για τα βακούφια, επειδή συντάχθηκε «χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη και η βούληση της μειονότητας».
- Να επιτραπεί η χρήση του όρου «τουρκικός» σε συλλόγους, οργανώσεις κ.λπ. και να «αρθούν τα εμπόδια» στην ίδρυση συλλόγων.
- Διασφάλιση της «διδασκαλίας» στην τουρκική στα νηπιαγωγεία (!) [Σ.Σ. όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς] και κατάργηση του νόμου του 2006 για την προσχολική εκπαίδευση.
- Αλλαγή του νόμου για τα ΜΜΕ (3592/2007), ώστε να διευκολυνθεί η χρήση μειονοτικών γλωσσών στα ΜΜΕ.
- Κατάργηση του πλαφόν του 3% στις εκλογές και «άλλων απαγορευτικών μέτρων», ώστε να υπάρξει πλήρης πολιτική συμμέτοχη της μειονότητας.
- Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων και κατάργηση του τρόπου ορισμού των μουφτήδων με το νόμο 3536/2007.
- Καθιέρωση αντικειμενικού και παραγωγικού μηχανισμού διαλόγου, με τη μειονότητα με σκοπό την κατανόηση και την εξεύρεση ικανοποιητικών λύσεων στα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο «Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης» αναλαμβάνει να προβάλει διεθνώς και την «καταπίεση» της «τουρκικής μειονότητας» στη Ρόδο και στην Κω. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι η «τουρκική μειονότητα» στα δύο νησιά αριθμεί 5.000 μέλη, των όποιων η Ελλάδα αρνείται να αναγνωρίσει το μειονοτικό καθεστώς και τα οποία αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη αλλά υφίστανται και πρόσθετα… «εγκλήματα μισούς», με τη διάλυση νεκροταφείων και τη μη συντήρηση ιστορικών θρησκευτικών μνημείων της «μειονότητας».

Read more...

Για το θερμό επεισόδιο στα Ίμια - Κατηγορίες για προβοκατόρικο ρόλο της «Χουριέτ»



Το διάστημα αυτό κατά το οποίο δύο ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας βρίσκονται το ένα έξω από τη Θράκη και το άλλο έξω από την Κύπρο, βρήκε ευκαιρία ο διευθυντής σύνταξης της «Χουριέτ» να δημοσιεύσει επιστολή Τούρκου αξιωματικού του ναυτικού που υπηρετούσε στην φρεγάτα Γιαβούζ, που ήταν το πλοίο διοικήσεως στην κρίση των Ιμίων. Στο άρθρο αυτό δημοσιεύεται η πληροφορία ότι η φρεγάτα περί τα μεσάνυχτα της 30 προς 31 Ιανουαρίου 1996 είχε αγκυροβολήσει δίπλα στην «αφύλακτη» δεύτερη Ίμια, οπότε και έλαβε το σήμα εκτάκτου ανάγκης του ελικοπτέρου της φρεγάτας Ναυαρίνο. Το κατάστρωμα της ελληνικής φρεγάτας ήταν σκοτεινό, αναφέρει λόγω επιχειρησιακής ετοιμότητας. Τότε ο Τούρκος διοικητής της ομάδος πλοίων, που επέβαινε στη Γιαβούζ έδωσε εντολή και κλήθηκε το ελικόπτερο να προσγειωθεί στη φρεγάτα.

Παρενέβη ο πλοίαρχος της φρεγάτας Ναυαρίνο, με τρεμάμενη φωνή και ανέφερε στο Διεθνές Δίκτυο “negative negative” (αρνητικό, αρνητικό). Το δεύτερο θέμα που διαπραγματεύεται ο διευθυντής και αρθρογράφος της Χουριέτ, σχετίζεται με το ποιος από τη τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε την ιδέα κατάληψης της αφύλακτης Ίμια. Ο Τούρκος αξιωματικός του ναυτικού επιμένει ότι την αρχική ιδέα είχε ο παραδίδων πλοίαρχος Αχμέτ Ερόλ, (την ίδια νύχτα έγινε παράδοση της διοίκησης στην φρεγάτα σε άλλον κυβερνήτη), ο οποίος με τα δίοπτρα νυκτός είχε διαπιστώσει την έλλειψη φρουράς στη νησίδα και όχι όπως έχει επικρατήσει ο βοηθός του ΥΠΕΞ Ιναλ Βατού.
Η πρόταση του Τούρκου πλοίαρχου υποβλήθηκε στον Αρχηγό του τουρκικού ΓΕΝ Γκιουβέν Ερκαγιά και η εντολή για κατάληψη έφθασε στις 23:30 και η εκτέλεση έγινε στις 3:10, στις 30 Ιανουαρίου 1996 με τη άκατο εφόδου ΤCG Gurbet.
Σε άλλη τουρκική εφημερίδα, τη Χαμπερτούρκ, ο βασικός αρθρογράφος Φατίχ Αλταυλί, που το 1996 εργαζόταν στη Χουριέτ, με το κύριο άρθρο του μέμφεται τον Ερτουγρούλ Οζκιόκ και τον κατηγορεί ότι αυτός είχε την ιδέα αφαίρεσης της ελληνικής σημαίας και την τοποθέτηση της τουρκικής και την έκδοση πρωτοσέλιδου. Ο γράφων επεσήμανε στο διευθυντή ότι πιθανόν να ξεσπάσει πόλεμος, αλλά ο άλλος «σφύριξε αδιάφορα», όπως λέει και έδωσε εντολή στον ανταποκριτή της Σμύρνης Τζεσούρ Σερτ να προχωρήσει, τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο αρθρογράφος κατηγορεί τη «Χουριέτ» και τον πρώην διευθυντή του, για το σκοτεινό και προβοκατόρικο ρόλο που έχει παίξει η εφημερίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο.
Ανεξάρτητα από την ακρίβεια των γραφομένων από τους δύο Τούρκους δημοσιογράφους με την επανεμφάνιση του θέματος, επιβεβαιώνονται τα παρακάτω:
Το πλήρωμα του ελληνικού ελικοπτέρου χάθηκε άδικα. Η τουρκική ηγεσία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που της δόθηκε, παραμένοντας η δεύτερη Ίμια αφύλακτη από ελληνικής πλευράς, παίρνοντας φυσικά την έγκριση των ΗΠΑ. Είναι σκοτεινός ο ρόλος των ΜΜΕ στη γειτονική χώρα και ιδιαίτερα του συγκροτήματος «Χουριέτ» - «Μιλιέτ» και συχνά αναλαμβάνει αποστολές, που εξυπηρετούν το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας. Τούτο εξηγεί και τις φορολογικές διώξεις που δέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι λεπτομέρειες που έρχονται σταδιακά στο φώς, από τουρκικής πλευράς, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι σχεδιασμός δεν υπήρχε αλλά όλη η κρίση, που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου τις δύο χώρες, ήταν αποτέλεσμα της ευκαιριακής εκμετάλλευσης από το δίδυμο Τσιλέρ-Ερκαγιά της «άσκησης εξωτερικής πολιτικής» στη χώρα μας από όλους τους αναρμόδιους φορείς δημάρχους κλπ.
Η ανακίνηση του θέματος αυτή τη περίοδο από τα τουρκικά μέσα έχει και άλλη διάσταση, αναφορικά με την παροχή στήριξης προς τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που δικάζονται για σύνταξη σχεδίων ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τις ιδιαίτερες σχέσεις ΜΜΕ - στρατού και γενικά με τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Τώρα που διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών ενώ παράλληλα οι τουρκικές ερευνητικές ναυτικές και μονάδες μάχης, βάσει σχεδίου, πλέουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα η διάταξη των ελληνικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων διότι η υπάρχουσα, κυρίως του ναυτικού, δεν εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χρόνο αντίδρασης, που είναι απαραίτητος σε έκτακτες καταστάσεις. Η διασπορά μονάδων εν πλω δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα διότι αφενός επιφέρει κούραση και αφετέρου απαιτεί να έχεις την πρωτοβουλία η όποια ανήκει στην άλλη πλευρά.

Read more...

«Χρυσή» για Ελλάδα και Τουρκία η λύση του Κυπριακού


Η επίλυση του Κυπριακού θα είχε οφέλη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα και την Τουρκία, εκτιμά το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη, που εδρεύει στο Όσλο. Σύμφωνα με την έρευνα, υπολογίζεται ότι Η Ελλάδα θα γλίτωνε κάθε χρόνο 2,3 δισ. ευρώ σε αμυντικούς εξοπλισμούς και θα αποκτούσε επιπλέον ετήσια έσοδα 160 εκατ. ευρώ από τον Τουρισμό και την Ενέργεια.
Αστρονομικό είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα έφερνε στην περιοχή η μετατροπή του Αιγαίου σε μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Εκτιμάται ότι το τέλος των ελληνοτουρκικών διαφορών θα είχε ως αποτέλεσμα ξένες επενδύσεις προς την Ελλάδα ύψους 19,8 δισ. ευρώ.

Η Τουρκία θα κέρδιζε “μέρισμα ειρήνης” ύψους 17,4 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό ίδιο με το 3,5% του ΑΕΠ της. Σύμφωνα με την έρευνα, θα εξοικονομούσε 5,1 δισ. ευρώ και θα είχε επιπρόσθετα έσοδα 12,3 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στην Κύπρο, εκτιμάται ότι η λύση θα αύξανε το οικογενειακό εισόδημα των Κυπρίων κατά 12.000 ευρώ, θα δημιουργούσε 33.000 νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά τρεις μονάδες, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Τη μελέτη εκπόνησαν τρεις γυναίκες οικονομολόγοι , οι Οζλέμ Ογούζ Τσιλσάλ, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού και Φιόνα Mullen. “Η μετατροπή των προβλέψεων μας σε πραγματικότητα βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών ηγετών”, δήλωσαν, παρουσιάζοντας το έργο τους.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ) / ΕΝΕΤ

ΣΧΟΛΙΟ: ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ?????

Read more...

Οι Τούρκοι θα αλωνίζουν στο Αιγαίο όσο η Αθήνα δεν ορίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


Η συνέντευξη του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη στον αείμνηστο συνάδελφο Λάμπρο Παπαντωνίου νια λογαριασμό της «Π», τον Ιανουάριο του 2009, ήταν προφητική από κάθε άποψη για τα όσα συμβαίνουν και σήμερα στο Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στην Ε.Ε.
Ο Θ. Καρυώτης καταλογίζει ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν προχωρούν, εδώ και τώρα, στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τονίζοντας ότι κανένα κράτος δεν προσφεύγει στη Χάγη μόνο για την υφαλοκρηπίδα χωρίς τον ορισμό της ΑΟΖ. Ο ορισμός της ΑΟΖ, που φτάνει έως τα 200 μίλια, θα θέσει τέρμα μια για πάντα, οριστικά και αμετάκλητα, στις τουρκικές διεκδικήσεις στο νησιωτικό, τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου Πελάγους.

Ο Δρ Θεόδωρος Κ. Καρυώτης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας.
Αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη Κα­ρυώτη η οποία εξηγεί γιατί οι Τούρκοι προκαλούν στην περιοχή του Καστελόριζου.
Γιατί είναι σημαντική η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ);
Η νέα σύμβαση του Δικαίου της θάλασσας, που υπάρχει πλέον από το 1982, δημιούργησε μια νέα θαλάσσια ζώνη, η οποία λέγεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αναφέρεται στο άρθρο 56 της Σύμβασης, που καθορίζει τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους μέσα σε αυτή την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα, γιατί η υφαλοκρηπίδα ασχολείται μόνο με το πετρέλαιο. Ενώ η αποκλειστική οικονομική ζώνη περιλαμβάνει στη δικαιοδοσία της όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και την αλιεία. Επίσης, οι Τούρκοι, που δεν τους αρέσει καθόλου αυτή η αποκλειστική οικονομική ζώνη, αντιλαμβάνονται ότι δεν περιέχει καμία γεωλογική έννοια και η σύμβαση ξεκάθαρα αναφέρει ότι και τα νησιά διαθέτουν αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Εννοούμε και τις νησίδες και τις βραχονησίδες και τις πολύ μικρές νησίδες;
Τα νησιά που κατοικούνται έχουν ΑΟΖ. Τα άλλα τα νησιά τα πιάνει το θέμα των χωρικών υδάτων, που μπορεί να φθάσουν μέχρι 12 μίλια.
Το πρόβλημα είναι ότι η ΑΟΖ φθάνει μέχρι τα 200 μίλια. Τέτοια απόσταση φυσικά δεν υπάρχει στα ελληνικά πελάγη. Δηλαδή, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, το οποίο σημαίνει ότι δέχονται όλοι τη μέση γραμμή. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τουρκία, που δεν έχει υπογράψει και δεν έχει επικυρώσει το Δίκαιο για τη Σύμβαση της θάλασσας, έχει φτιάξει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Μαύρη θάλασσα με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την τότε Σοβιετική Ένωση, χωρίς να έχει υπογράψει και να επικυρώσει αυτή τη Σύμβαση. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, ένα τραγικό λάθος, διότι δημιούργησε ένα προηγούμενο δεχόμενη αυτή την έννοια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Ενώ, δεν δέχεται το ίδιο ούτε στο Αιγαίο, αλλά ούτε και προς τη Μεσόγειο. Και γι’ αυτό βέβαια ήταν αντίθετη και με την ΑΟΖ, που πολύ σωστά δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η ΑΟΖ επί της υφαλοκρηπίδας; Δηλαδή, το ένα επικαλύπτει το άλλο;
Νομίζω αυτή ήταν ένα λάθος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για πάρα πολλά χρόνια τώρα, επιμένουν μονότονα ότι η μοναδική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου Πελάγους. Αλλά, πάνω από 25 χρόνια τώρα, η έννοια αυτή έχει υπερκεραστεί από εκείνη της ΑΟΖ. Και ένα άλλο ίσως σημαντικό σημείο είναι πως από τότε που δημιουργήθηκε η νέα Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά πάντα ζητά την ταυτόχρονη οριοθέτηση και της ΑΟΖ. Εδώ έγκειται και υπεροχή της Ελλάδας, επειδή η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν έχει γεωλογική έννοια. Και γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία ούτε το συζητάει.
Και φαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν το συζητά­νε καθόλου, γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν. Και εκεί νομίζω είναι η ελληνική τραγωδία, διότι η Ελλάδα έχει δώσει την εντύπωση ότι φοβάται να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν είναι θέμα αν κερδίσει κάποιος ή θα χάσει. Το θέμα είναι ότι θα λυθεί αυτή η διαφορά για πάντα, εφόσον βέβαια πάμε και συζητήσουμε ταυτόχρονα οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Πόσο εφικτό είναι αυτό που μας λέτε;
Είναι εφικτό υπό την έννοια και τα δύο μέρη να συμφωνήσουν υπογράφοντας ένα συνυποσχετικό. Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι, αν τελικά συμφωνήσουν, δεν θα συμφωνήσουν ποτέ για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν επιμένει σ’ αυτό το θέμα. Σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολείται με το θέμα της ΑΟΖ. Και μάλιστα, τον περασμένο χρόνο, απ’ ότι θυμάμαι, όταν η Κύπρος αποφάσισε να αποκτήσει μια ΑΟΖ, όλες οι ελληνικές εφημερίδες έγραψαν στην πρώτη σελίδα πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα, χωρίς να γνωρίζουν σε τι θέμα αναφέρονται!
Είναι περίεργο που το θέμα της ΑΟΖ δεν υπάρχει πουθενά στις συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα τραγικό σφάλμα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που αποδέχονται, φαίνεται, αυτή τη στάση της Τουρκίας, η οποία λέει:
«Ξέρετε, αν φέρετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αποκλειστική οικονομική ζώνη, θα χάσουμε πολλά. Επομένως, δεν θέλουμε καν να το συζητήσουμε».
Υποψιάζομαι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να στενοχωρήσουν τους Τούρκους και δεν βάζουν στο τραπέζι το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τα προβλήματα της, με την τουρκική εισβολή και κατοχή, τελικά το κατάφερε;
Βεβαίως! Η Κύπρος έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει τη σύμβαση του Δικαίου της θάλασσας. Και πολύ σωστά έφτιαξε μια ΑΟΖ γύρω από ολόκληρο το νησί. Έτσι έχει αποκλειστικά δικαιώματα της αλιείας και του πετρελαίου διότι, όπως ήδη έχω αναφέρει, η ΑΟΖ συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα.
Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει κάνει τίποτε γι’ οντά το σοβαρό θέμα;
Η σημερινή κυβέρνηση (σημείωση: κυβέρνηση Καραμανλή) έχει κάνει κάτι αρκετά έξυπνο. Για πρώτη φορά – και αυτό υποθέτω προς τιμήν της υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη – η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να κάνει επαφές με τη Λιβύη και την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και απ’ ότι ξέρω, τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά. Δηλαδή, οι Αιγύπτιοι και οι Λίβυοι είναι έτοιμοι να συζητήσουμε, με βάση τη μέση γραμμή, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας. Έτσι, η Ελλάδα θα δημιουργήσει ΑΟΖ σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της, εκτός από την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία (δεν είχε προηγηθεί τότε η εμπλοκή της Τουρκίας στις συνομιλίες).
Αυτή η διευθέτηση με την Αίγυπτο, που μας λέτε, είναι δυνατόν να προσεγγίσει τις ακτές του Καστελόριζου και φυσικά ολόκληρο το σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου, για το οποίο η Τουρκία δημιουργεί όλα τα γνωστά τα προβλήματα;
Καλά κάνετε και αναφέρετε το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο είναι ένα νησί το οποίο κατοικείται και άρα – όπως είπαμε προηγουμένως – διαθέτει ΑΟΖ. Το πρόβλημα για τους Τούρκους είναι ότι η τοποθεσία που βρίσκεται το Καστελόριζο τους δημιουργεί πρόβλημα, διότι το Καστελόριζο έχοντας δική του ΑΟΖ, ως κατοικούμενο νησί, αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Έτσι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν έχει η Τουρκία θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Για αυτό το λόγο η Τουρκία έχει ζητήσει από την Αίγυπτο να μη λάβει υπόψη το Καστελόριζο, στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα, ώστε να έχει και αυτή θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Φαίνεται ότι η Αίγυπτος δεν δέχθηκε τις τουρκικές αυτές διεκδικήσεις και είναι έτοιμη να δεχθεί ότι το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ. Οπότε αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι μεγάλη νίκη για την Ελλάδα. Όλα αυτά δε ισχύουν για όλα τα Δωδεκάνησα.
Με τη Λιβύη τι γίνεται από την άποψη του Λιβυκού Πελάγους, δηλαδή από την πλευρά της Νότιας Κρήτης;
Με τη Λιβύη επίσης συζητάμε το ίδιο θέμα. Η Λιβύη, απ’ ότι φαίνεται, δεν έχει αντιρρήσεις. Υπάρχει βέβαια ένας μεγάλος κόλπος εκεί, τον οποίο η κυβέρνηση της Λιβύης θέλει να τον κλείσει και να αρχίσει να μετράει την οριοθέτηση έξω από αυτόν τον κόλπο. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο. Μπορεί να δώσει στη Λιβύη αυτή την οριοθέτηση. Μπορεί να πάρει ελάχιστα μικρότερη ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει ήδη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και θα είναι πολύ εύκολο να υπάρξει και οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη. Έτσι, εάν κάνουμε το ίδιο με Κύπρο και Αλβανία, θα διαθέτουμε αποκλειστική οικονομική ζώνη σε όλες τις θάλασσες εκτός Αιγαίου και θα φέρουμε οε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία.
Για αυτό είμαι κατάπληκτος που δεν συζητάμε με τους Τούρκους το θέμα της ΑΟΖ εδώ και 20 με 25 χρόνια. Γιατί είναι μια ζώνη που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία και μέχρι σήμερα την έχουν αποκτήσει 140 παράκτια κράτη.
Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους, όπου υπάρχει και η Αλβανία;
Φαίνεται πως έχουν αρχίσει επαφές και με την Αλβανία. Δηλαδή, αυτό είναι το έξυπνο, που είπα προηγουμένως, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία συζητά με τους γείτονες της στη Δύση, δηλαδή με Ιταλούς, Λιβύους, Αιγυπτίους, και, απ’ ότι ξέρω, με την Αλβανία. Έχω την εντύπωση ότι οι Αλβανοί, όπως αντιλαμβάνομαι, από ανεπίσημες πηγές που έχω, δεν έχουν φέρει εμπόδια, ώστε εύκολα θα υπάρξει μια οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, πάλι με βάση την μέση γραμμή, ανάμεσα στα δύο κράτη. Ίσως ένα άλλο σημαντικό που πρέπει να σας πως είναι ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη έχει γίνει αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πει σε όλα τα κράτη της να δημιουργήσουν αποκλειστική οικονομική ζώνη σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές τους εκτός της Μεσογείου.
Για ποιο λόγο, κ. Καρυώτη;
Εξαίρεσαν τη Μεσόγειο, γιατί τους παρακάλεσαν οι Τούρκοι να μην κάνουν αυτό το πράγμα. Και τους άκουσαν οι Ευρωπαίοι! Η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, αλλά είναι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όταν η Ελλάδα δημιουργήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη, ουσιαστικά δημιουργεί μια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν, ας πούμε, το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου έχει μια ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη, στα πρώτα 12 μίλια – γιατί δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι τα πρώτα 12 μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους ανεξάρτητα αν έχει χωρικά ύδατα 12 ναυτικά μίλια – αλιεύουν μόνο οι Έλληνες ψαράδες. Στον υπόλοιπο χώρο του Αιγαίου έχουν δικαίωμα αλιείας τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, οι Τούρκοι, αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου δεν θα δικαιούνται να ψαρεύουν στην ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Αν όμως η Τουρκία γίνει τελικά μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης, ποιο καθεστώς θα ισχύει στο Αιγαίο;
Δεν θα αλλάξει τίποτε, όσον αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη, διότι οι θέσεις της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, που η Ελλάδα κερδίζει πάρα πολλά στο Αιγαίο, ακόμη θα ισχύει. Η μόνη διαφορά θα είναι ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να ψαρεύει στα πρώτα 12 μίλια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας παρά μόνο στον υπόλοιπο χώρο, που δεν θα είναι και τόσο μεγάλος, στη μέση του Αιγαίου Πελάγους, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε σε βάρος της Ελλάδας, όσον αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας και της Κύπρου θα ισχύουν ανεξάρτητα αν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι.
Εν κατακλείδι, για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων εσείς προτείνετε, ως ειδικός, και ήδη το αποδέχεται η Αθήνα, ότι ολοταχώς η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, η οποία συμπαρασύρει και όλα τα μέχρι τώρα γνωστά προβλήματα στην υφαλοκρηπίδα, στο υφαλοπρανές, στα χωρικά ύδατα, στον εναέριο και στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.
Συμφωνώ απόλυτα. Εγώ επιμένω και λέω πως κανένα κράτος, μέχρι σήμερα, στον κόσμο, που έχει πάει στη Χάγη ή έχει κάνει κάποιου άλλου είδους διευθέτηση, κανένα κράτος στον κόσμο, που έχει ένα πρόβλημα στα θαλάσσια σύνορα του με ένα άλλο κράτος, δεν έχει ζητήσει ποτέ μα ποτέ να υπάρξει μόνο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι όλα τα κράτη του κόσμου, από το 1982 μέχρι σήμερα, ζητάνε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όχι μόνο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά πάντοτε και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Αυτό ζητώ και εγώ από τη Ελλάδα, δηλαδή να κάνει ταυτόχρονα και τα δύο, οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο.

Εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13″ - 23/07/2010 –

Read more...

Επέστρεψε στην υφαλοκρηπίδα το “Πίρι Ρέϊς” – Έγγραφο-φωτιά του τουρκικού ΥΠΕΞ


Σε απόσταση 45 μίλια νότια από το Καστελλόριζο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επέστρεψε από τις 07.00 τo πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς» σημαίνοντας συναγερμό και πάλι στα ελληνικά Επιτελεία. Είναι μία περιοχή στην οποία επανέρχεται και η οποία προφανώς κρύβει πετρελαϊκό ενδιαφέρουν. Την ίδια στιγμή, για την ακρίβεια τέσσερις ώρες ενωρίτερα, το «Τσεσμέ» επέστρεψε στον Ελλήσποντο. Και τα δύο σκάφη παρακολουθούνται από περιπολικά του Λιμενικού.
Τα σκάφη του Λιμενικού ανά μία ώρα εκπέμπουν μηνύματα στα οποία αναφέρουν ότι βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκηπίδας, ότι για να προχωρήσουν σε έρευνες πρέπει να λάβουν την άδεια της Ελλάδας και ότι θα πρέπει να αποχωψρήσουν άμεσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται τόσο σε απάντηση του «κωδικοποιημένου» κειμένου, αλλά και των ελληνικών όσο και των κυπριακών διαβημάτων, αλλά και σε ότι αφορά την ενημέρωση των ξένων πρέσβεων για τις έρευνες που κάνουν στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Στις επαφές τους με ξένους αξιωματούχους οι Τούρκοι διπαλωμάτες υπό την μορφή σημείων συζήτησης (talking points) και θέσεων που διατυπώνονται δεν αναγνωρίζεται καμία ελληνική ή κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα διατυπώνονται αυθαίρετες θέσεις συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αυτρών των θαλάσσιων περιοχών.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και προειδοποιεί ότι το ίδιο θα συμβεί και προς την Ελλάδα αν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις.
Η Τουρκία, αναφέρει σε ένα από τα talking points πως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου»!
Αναφέρει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη, να συνεχίσει να εγείρει αντιρρήσεις, μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού κατά «των εν όποιων μονομερών ενεργειών». Είναι προσδοκία μας, αναφέρεται, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινή λογική και να αποφευχθεί η ένταση που προκαλείται από μονομερείς δραστηριότητες.
Όπως αναφέρει περαιτέρω στο έγγραφο, οι δραστηριότητες των Ελλάδος και Κύπρου, «προκαλούν και σε περιοχές «δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του νησιού»! Είναι ακριβώς οι περιοχές που δέσμευσε το Πϊρι Ρέϊς»!
Η Τουρκία, ισχυρίζεται, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16′18″Ε. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές. Στο ίδιο έγγραφο:
-Το θέμα των φυσικών πόρων η Άγκυρα το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ίσης μοιρασιάς», δηλαδή 50-50.
-Δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ούτε και μετά τη λύση.
Αυτές είναι οι τουρκικές θέσεις που βρίσκονται πίσω από την έξοδο «Πίρι Ρέις» και «Τσεσμέ» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και με «τσαμπουκά» απαιτούν με την διατύπωση θεωριών όπως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το «γεράκι» και τα Ιμια.


Παλιός γνώριμος αρκετών δημοσιογράφων που εργάστηκαν και εργάζονται στην Ουάσιγκτον είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Ο κ. Ριτσιαρντόνε ήταν το νούμερο δύο στην αμερικανική πρεσβεία μετά τον πρέσβη Μαρκ Γκρόσμαν την εποχή της κρίσης για τα Ιμια.
Και επειδή απουσίαζε ο κ. Γκρόσμαν, ανέλαβε το βάρος των επαφών και της διαπραγμάτευσης με την τουρκική πλευρά. Στα αμερικανικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι ο κ. Ριτσιαρντόνε φαίνεται να υποστηρίζει πλήρως τις τουρκικές θέσεις, αν και γνώριζε πως με βάση τις διεθνείς συμφωνίες τα Ιμια ανήκαν μόνο στην Ελλάδα.

Σε ένα από τα νέα τηλεγραφήματα που ανακάλυψαν ερευνητές μιλά απαξιωτικά για την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

ΜΙΧ. ΙΓΝ. / ΕΘΝΟΣ

Read more...

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΡΜΑΝΛΙΚ.


Mε τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 14-5-2010 στον ¨Μειονοτικό Εκπαιδευτικό, Πολιτιστικό και αθλητικό σύλλογο Χάρμανλικ¨ καθορίστηκαν η νέα διοίκηση και η ελεγκτική επιτροπή του συλλόγου που ιδρύθηκε πριν λίγο καρό στην περιοχή Χάρμανλικ της Κομοτηνής.
Το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του συλλόγου στις 25 Ιουλίου θα οργανώσει εκδήλωση εγκαινίων. Η διοίκηση πριν από τα εγκαίνια επισκεπτόμενη κάποιους τοπικούς διοικούντες τους ενημέρωσε για τον σύλλογο.
Το Δ.Σ. του Μειονοτικού Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού συλλόγου Χάρμανλικ από την μια ετοιμάζεται για τα εγκαίνια και από την άλλη πραγματοποίησε επισκέψεις αβροφροσύνης.

Η διοίκηση του συλλόγου πριν από τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 25-7-2010 επισκέφτηκε τον πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, τον εκλεγμένο Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, τον βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, τον δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη και τους ενημέρωσαν γύρω από τον σύλλογο. Η διοίκηση του συλλόγου πραγματοποίησε τις επισκέψεις στους τοπικούς διοικούντες στις 16-7-2010 ημέρα Παρασκευή.
Οι διοικούντες του Μειονοτικού Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου Χάρμανλικ, άρχισαν τις επισκέψεις αβροφροσύνης στις 16-7-2010 και ημέρα Παρασκευή από τον εκλεγμένο Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ. Τον Μουφτή Ιμπραίμ Σερίφ στο γραφείο του, τον επισκέφτηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου Χουσείν Φείζ Χασάν, ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Ραμαδάν Μολλά και ο ταμίας Μουσταφά Αχμετσίκ. Η επίσκεψη έγινε την Παρασκευή και ο Μουφτής Ιμπραίμ Σερίφ υποδέχτηκε πολύ θερμά τους διοικούντες του συλλόγου. Οι διοικούντες του συλλόγου έμειναν εκεί περίπου μισή ώρα και παρέθεσαν πληροφορίες για τον σύλλογο, για την συνοικία και για την τελετή εγκαινίων που θα κάνουν. Ο Μουφτής Ιμπραίμ Σερίφ, αφού ενημερώθηκε για τον σύλλογο, συνεχάρη τους διοικούντες και ευχήθηκε ο σύλλογος να αποβεί επωφελής για την συνοικία. Ο Μουφτής Ιμπραίμ Σερίφ ευχήθηκε επιτυχία στις δραστηριότητες τους και ανέφερε πως σαν μουφτεία θα παράσχει την απαραίτητη στήριξη στις εκδηλώσεις. Στο τέλος της επίσκεψης οι διοικούντες του συλλόγου ευχαρίστησαν τον Μουφτή Ιμπραίμ Σερίφ επειδή τους δέχτηκε, και τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Την ίδια μέρα οι διοικούντες του συλλόγου αφού επισκέφτηκαν τον Μουφτή Ιμπραίμ Σερίφ, αργότερα επισκέφτηκαν τον βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν Στο γραφείο του. Η συνάντηση των μελών του Δ.Σ. με τον βουλευτή κράτησε επίσης μισή ώρα. Οι διοικούντες ενημέρωσαν τον βουλευτή για τον σύλλογο. Οι διοικούντες του συλλόγου αναφέροντας στον βουλευτή τους στόχους του συλλόγου, ζήτησαν την στήριξη του αν χρειαστεί, για την επίλυση των προβλημάτων της συνοικίας. Επίσης ζήτησαν να τους στηρίξει, μετέχοντας στις εκδηλώσεις τους. Ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν ανέφερε στους διοικούντες του νεοϊδρυθέντος συλλόγου πως θα βοηθήσει όσο μπορεί. Τέλος οι διοικούντες του συλλόγου ευχαρίστησαν τον βουλευτή για τον χρόνο που αφιέρωσε για την επίσκεψη αβροφροσύνης τους. Ο δε βουλευτής, ευχήθηκε επιτυχία στις μελλοντικές εκδηλώσεις του συλλόγου.
Οι διοικούντες του Μειονοτικού Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου Χάρμανλικ, στις 19 Ιουλίου 2010 επισκέφτηκαν τον πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς. Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε ημέρα Δευτέρα μετείχαν ο πρόεδρος Χουσείν Φείζ Χασάν, ο αντιπρόεδρος Ραμαδάν Μολλά, ο γραμματέας Νιχάτ Ίρτζανλι, ο βοηθός ταμία Ρασίμ Χαλίλ Ιμπράμ και το μέλος του Δ.Σ. Ιρφάν Κιοσέ. Ο πρόξενος Σάρνιτς υποδέχτηκε στο γραφείο του τους διοικούντες του συλλόγου με πολύ θερμό και ειλικρινή τρόπο. Στην συνάντηση που διήρκησε περίπου μισή ώρα οι διοικούντες του συλλόγου ευχαρίστησαν τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς για τον χρόνο που τους έδωσε για την πραγματοποίηση της επίσκεψης αβροφροσύνης τους. Ακολούθως τον ενημέρωσαν για τον σύλλογο που ιδρύθηκε από τους κατοίκους της συνοικίας Χάρμανλικ. Ταυτόχρονα ενημέρωσαν και τον πρόξενο γύρω από το Χάρμανλικ, που είναι μια από τις πιο σημαντικές συνοικίες της Κομοτηνής. Ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς συνεχάρη τους διοικούντες του συλλόγου για την ίδρυση του συλλόγου. Ο πρόξενος ανέφερε πως οι μελλοντικές δραστηριότητες του συλλόγου θα έχουν μεγάλη σημασία για την συνοικία, και ευχήθηκε επιτυχίες στις δραστηριότητες τους. Τέλος οι διοικούντες του συλλόγου κάλεσαν τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς στα εγκαίνια του συλλόγου στις 25 Ιουλίου 2010, και μετά τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Οι διοικούντες του συλλόγου στις 20 Ιουλίου ημέρα Τρίτη επισκέφτηκαν τον δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη. Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε Τρίτη βράδυ, ενημέρωσαν τον δήμαρχο για τον σύλλογο που ιδρύθηκε από τους κατοίκους της συνοικίας Χάρμανλικ. Επίσης ανέφεραν πως ο σύλλογος τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ σημαντικός για τους κατοίκους της συνοικίας, και ζήτησαν την βοήθεια της δημαρχίας σε περιπτώσεις εκδηλώσεων που υπάρχει ανάγκη, όπως για τη καθαριότητα του περιβάλλοντος και σε άλλα θέματα. Οι διοικούντες αναφερόμενοι στην γενικότερη κατάσταση της συνοικίας, ενημέρωσαν τον δήμαρχο για τα υπάρχοντα προβλήματα. Επίσης ζήτησαν να καθαριστεί η πλατεία όπου θα γίνουν τα εγκαίνια στις 25 Ιουλίου. Ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης αφού ενημερώθηκε γύρω από τον σύλλογο και τη συνοικία, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις που θα κάνουνε. Ανέφερε επίσης πως η πλατεία όπου θα γίνουν τα εγκαίνια θα καθαριστεί. Οι διοικούντες του συλλόγου ευχαρίστησαν τον δήμαρχο που τους δέχτηκε και ακολούθως τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Σχόλιο: Όταν μόλις ιδρύεται ένας μειονοτικός σύλλογος, το Δ.Σ. επισκέπτεται τον Τούρκο πρόξενο και τον ψευτομουφτή Σερίφ, τότε οι οιωνοί του δεν είναι καλοί. Και εκείνο το ¨εκπαιδευτικός¨ στο όνομα του συλλόγου παραπέμπει σε φορέα που έχει και άλλα σχέδια. Κανένα νηπιαγωγείο μήπως;

Read more...

Μετά την αποτυχία του «Δημοκρατικού Ανοίγματος» στην Τουρκία ιδρύεται ειδική στρατιωτική μονάδα φρούρησης της μεθορίου


Την πρόθεσή της να δημιουργήσει ειδικές στρατιωτικές μονάδες για την ασφάλεια της μεθορίου στα νοτιοανατολικά της χώρας ανακοίνωσε η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ. Το ενδεχόμενο ίδρυσης των μονάδων στοχεύει στην αποκατάσταση της εικόνας της κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με τα πολιτικά μέσα που διαθέτει τις επιθέσεις των κούρδων αγωνιστών.

Την εβδομάδα που κύλησε, η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προωθήσει τη σύσταση νέων στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες θα είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη των συνόρων στη νοτιανατολική Μικρά Ασία. Η είδηση έγινε γνωστή μετά τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλί Κιλιτσντάρογλου, αναφορικά με τα σχέδια περιορισμού της δράσης των κούρδων αγωνιστών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, οι οποίοι εισέρχονται συχνά στην τουρκική επικράτεια από τις γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ, όπου διαθέτουν τις βάσεις τους.

Το σχέδιο της ισλαμικής κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο ισλαμιστής πρωθυπουργός σε κομματική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την επομένη, δεν προβλέπει τη σύσταση νέου σώματος ασφαλείας, αλλά μιας νέας μονάδας η οποία θα απαρτίζεται από μη κληρωτούς στρατιώτες. Κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή, οι στρατιώτες αυτοί θα έχουν το καθεστώς επαγγελματιών στρατιωτών και θα υπηρετούν για τουλάχιστον μία πενταετία με δυνατότητα παράτασης της σύμβασής τους.

Ο νέος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος φάνηκε να μην επιθυμεί να πάρει ανοιχτά θέση προς το παρόν, προφασιζόμενος ότι δεν τους έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος στον Ερντογάν, δεν λησμόνησε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει οικονομικά και πολιτικά μέτρα για να περιορίσει τη δράση του ΡΚΚ, προσπαθώντας ίσως έτσι να διορθώσει την παράλειψή του επί του ίδιου θέματος κατά την ομιλία του λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο. Συγκεκριμένα πρότεινε εκτός των άλλων την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ο οποίος ορίζει πανεθνικό όριο 10% για την είσοδο ενός κόμματος στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου το όριο αυτό θα πρέπει να μειωθεί στο 7% επιτρέποντας την πολιτική εκπροσώπηση μικρότερων κομμάτων. Απ' ό,τι διέρρευσε στον Τύπο ο ισλαμιστής πρωθυπουργός απέρριψε την εν λόγω πρόταση με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας υπονοώντας τις κυβερνήσεις συνασπισμού της δεκαετίας του '90. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός αρνήθηκε πάντως να συναντηθεί και να ενημερώσει σχετικά με αυτό το θέμα τους ηγέτες του ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και του κουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας προσάπτοντας στο μεν πρώτο την τήρηση μιας αρνητικής και αδιάλλακτης στάσης και στο δε τελευταίο την παροχή πολιτικής στήριξης στους κούρδους αγωνιστές του ΡΚΚ.

Ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα πάρει το σχέδιο για την ίδρυση επαγγελματικών μονάδων φύλαξης της τουρκικής μεθορίου στη νοτιοανατολική Μικρά Ασία, είναι γεγονός ότι ισλαμική κυβέρνηση και τουρκικός στρατός απέτυχαν παταγωδώς να κάμψουν την αντίσταση των κούρδων αγωνιστών μία και πλέον δεκαετία μετά την «παράδοση» του ηγέτη τους στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αντιθέτως, οι απώλειες τόσο του τουρκικού στρατού όσο και του άμαχου πληθυσμού συνεπεία της δράσης της οργάνωσης στην περιοχή, έχουν φέρει σε δυσμενή θέση την κυβέρνηση, η οποία γίνεται δέκτης επικριτικών σχολίων. Εξάλλου, εξίσου αναποτελεσματικό φαίνεται ότι υπήρξε και το σχέδιο περί «δημοκρατικού ανοίγματος» προς τους πληθυσμούς κουρδικής καταγωγής της γείτονος που είχε εξαγγείλει η ισλαμική κυβέρνηση πριν από περίπου ένα χρόνο. Όχι μόνο δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στην περιοχή, αλλά τόσο το κουρδικό κόμμα όσο και οι κουρδικοί πληθυσμοί δέχτηκαν πιέσεις από την κυβέρνηση, η οποία στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί το όλο θέμα. Μέλλει να δούμε σε τι βαθμό αποτελεσματικές θα είναι αυτήν τη φορά οι υπό σχεδιασμό επαγγελματικές μονάδες στην αντιμετώπιση των κούρδων αγωνιστών.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP