Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πως θα εκπαιδεύονται οι μουσουλμάνοι της Θράκης;


* Ενώ οι μηχανισμοί της Άγκυρας αιτούνται "τουρκική" εκπαίδευση στους έλληνες μουσουλμάνους, ο κύριος Πολατίδης κατέθεσε άμεσα ερώτηση στην Βουλή για το είδος της εκπαίδευσης των μουσουλμάνων στη Θράκη
* Έντονα ρατσιστικά στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ατύπως συντάσσεται υπέρ της τουρκικής μεθόδευσης πολιτιστικής γενοκτονίας των Πομάκων και των Ρομανί στην Θράκη

Αγωνιούν οι πρακτορίσκοι της Άγκυρας και βιάζονται για να επιβληθεί τουρκική εκπαίδευση στη Θράκη, έως και να ιδρυθεί τουρκικό πανεπιστήμιο μόνο για μουσουλμάνους. Στην "αγωνία" τους αυτή, δεν είναι λίγοι οι οποίοι αντιτίθενται και με γνώμονα την κοινή λογική και το εθνικό συμφέρον αντιτάσσουν σειρά επιχειρημάτων, αλλά και αποριών προς το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, του οποίου οι ιθύνοντες μάλλον ονειρεύονται να γίνουν τούρκοι υπήκοοι...
Ερώτηση υπέβαλε προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των μουσουλμανοπαίδων. Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής:

"Το ελληνικό κράτος κατέβαλε αρκετές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την βελτίωση της παρεχομένης προς τους Έλληνες μουσουλμάνους συμπολίτες μας εκπαιδεύσεως. Από τις προσπάθειες αυτές ξεχωρίζει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων 1997-2008 του τότε Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων λόγω των διακηρυγμένων φιλοδόξων στόχων του και του μεγάλου οικονομικού κόστους υλοποιήσεώς του.
Παρ’ όλα τα ανωτέρω, όμως, τα αρνητικά του σημεία λόγω των λανθασμένων προσανατολισμών του ήσαν τέτοια που σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αποτυχία του Προγράμματος. Και αυτό διότι με αυθαίρετο τρόπο όρισε ως αποκλειστική γλώσσα στηρίξεως των μουσουλμανοπαίδων για την εκμάθηση της ελληνικής την τουρκική! Με το πρόσχημα της «προφορικότητος» των γλωσσών των Πομάκων και των Ρομά Ελλήνων μουσουλμάνων απέκλεισε αυτές από το Πρόγραμμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ικανοποίησε τις γνωστές πάγιες και προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας και του Προξενείου της Κομοτηνής, ούτως ώστε να μιλάμε στην κυριολεξία όχι για μειονοτικά σχολεία, αλλά για ελληνικά κρατικά εκτουρκιστήρια! Να σημειωθεί ότι σεμινάρια πομακικής γλώσσας διοργανώθηκαν –και πολύ πετυχημένα– από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης από το 2003 και μετά καθώς και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης από το 2009, αποδεικνύοντας ότι οι δήθεν επιστημονικές απόψεις αυτών που θεωρούν την πομακική «προφορική» γλώσσα είναι άτοπες και υποβολιμαίες. Να σημειωθεί ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα με τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις για εναγκαλισμό της μειονότητος αυξάνονται και οι αντιδράσεις των Πομάκων (όπως και των Ρομά) που απαιτούν με συνεχή διαβήματα προς την ελληνική πολιτεία την διατήρηση της ελληνικής τους εθνικής ταυτότητος αλλά και την διδασκαλία των μητρικών τους γλωσσών.
Εάν στα παραπάνω προστεθεί και ο γενικός χαρακτήρας του Προγράμματος για αποδόμηση των εννοιών του Έθνους και του Πατριωτισμού ως «αναχρονιστικές» και η εκπροσώπηση σ’ αυτό μισθωτών υπαλλήλων της Άγκυρας, κατανοεί κανείς γιατί ομιλούμε για αποτυχία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε από πολλούς και ως «Πρόγραμμα Φραγκουδάκη-Δραγώνα» (επιστημονικές υπεύθυνες του όλου έργου), γνωστές κυρίες για τις ανθελληνικές και τουρκολάγνες απόψεις τους. Συνεπώς
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Πόσο κόστισε το ανωτέρω Πρόγραμμα στο ελληνικό δημόσιο και τι ποσά εδόθησαν αναλυτικά στις διάφορες φάσεις του και ανά κατηγορία (εκπαιδευτικό υλικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, δραστηριότητες κ.λπ.);
2. Για ποιους λόγους στο Πρόγραμμα δεν συμπεριελήφθησαν τα πομακικά, αλλά μόνον τα τουρκικά;
3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η εκπόνηση ενός νέου και ανανεωμένου προγράμματος εκπαιδεύσεως μουσουλμανοπαίδων που να περιλαμβάνει ως γλώσσες στηρίξεως τα πομακικά και τα ρομανί αλλά και ως βασικό άξονα την σφυρηλάτηση της ελληνικής εθνικής συνειδήσεως αυτών, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν συν τοις άλλοις και οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στην Θράκη;"

Read more...

Τουρκικά παιχνίδια στο όνομα της ΣΕΚΑΠ


* Ένα παράξενο δημοσίευμα της τουρκόγλωσσης εφημερίδας «Μπιρλίκ» ήρθε να αναστατώσει την Θράκη. Ένα δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται λόγος για… δανειοδότηση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ από την Ziraat Bank!!!


Το γεγονός, αυτό καθεαυτό, φυσικά δεν υφίσταται. Και αυτό προκύπτει από προσωπική μας έρευνα, όπου διαπιστώσαμε πως σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας δεν έχει ιδέα για το θέμα, ούτε ποτέ συζητήθηκε ή προτάθηκε περίπτωση χρηματοδότησης υπό την μορφή δανείου από την τράπεζα τουρκικών συμφερόντων Ziraat. Πώς όμως, η τουρκόγλωσση εφημερίδα «Μπιρλίκ» έκανε τη συγκεκριμένη δημοσίευση; Από πού είχε τις σχετικές πληροφορίες που αναφέρουν αίτηση δανειοδότησης της ΣΕΚΑΠ από την τουρκική τράπεζα;
Ακολουθώντας τις πληροφορίες, η έρευνα μας οδήγησε σε μία συγκέντρωση των συνδικαλιστών της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Αυτή η συγκέντρωση είχε ως θέμα την προβληματική οικονομική περίοδο που διανύει η ΣΕΚΑΠ και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις αλλά και βοήθειες που μπορούν να δοθούν εκ μέρους των εργαζομένων προς την διοίκηση. Μέσα στο πνεύμα αυτό, κάποιος συνδικαλιστής (τα στοιχεία του οποίου είναι περιττό να δοθούν στη δημοσιότητα) με την μορφή αστείου αναφέρθηκε σε δανειοδότηση από την Ziraat Bank. Η «πρόταση» δεν συζητήθηκε, αλλά «όλως περιέργως» διέρρευσε προς την τουρκόγλωσση εφημερίδα «Μπιρλίκ». Η διαρροή έγινε από κάποιον μουσουλμάνο συνδικαλιστή που βρισκόταν στην συνδικαλιστική συνάντηση…

Έτσι έχουν τα γεγονότα. Η εφημερίδα «Μπιρλίκ», όμως, δεν αρκέστηκε στην -απλή και υπό μορφής αστεϊσμού- αναφορά δανειοδότησης της ΣΕΚΑΠ από την Ziraat Bank. Ο συντάκτης της τουρκόγλωσσης εφημερίδας αναίτια(;) εμπλέκει και κάποιον συνδικαλιστή, Γαβριηλίδη, τον οποίο εμφανίζει να έχει ζητήσει δάνειο εξ ονόματος (της ελληνικής συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας) ΣΕΚΑΠ από την τουρκική τράπεζα!!!
Αν και το γεγονός αυτό δεν υπήρξε ποτέ, ούτε είναι δυνατό να υπάρξει, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μετά από γενική συνέλευση του διοικητικού της εταιρείας, γίνεται σαφές πως δοθείσης της ευκαιρίας οι συντάκτες της «Μπιρλίκ» έγραψαν την «είδηση» με τέτοιο τρόπο που να ενισχύεται το προφίλ της τουρκικής τράπεζας, ως αρκετά ισχυρής, στην οποία προσφεύγει η μεγάλη καπνοβιομηχανία για να δανειστεί.
Οι συντάκτες της «Μπιρλίκ» είναι δεδομένο πως προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανωτερότητας της τουρκικής τράπεζας και της γενικότερης τουρκικής παρουσίας στη Θράκη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δημιουργίας εντυπώσεων, δεν διστάζουν να αναφερθούν μειωτικά στην ΣΕΚΑΠ και να την εμφανίσουν ως αιτούμενη δανείου από την Ziraat Bank. Η ανόρθωση του τραπεζικού γοήτρου, σε αυτή την περίπτωση, είναι δεδομένη και θα οδηγήσει πολλούς μουσουλμάνους της Θράκης να εμπιστευθούν τα χρήματά τους στο ταμείο της τουρκικής τράπεζας. Ταυτόχρονα, όμως, η ιδέα πως αύριο μπορεί η τουρκική τράπεζα να είναι δανειστής (άρα και σημαντικός παράγοντας επιρροής) της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, δημιουργεί μία προπαγανδιστική δυναμική στον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής, που ασχολείται κυρίως με την καλλιέργεια του καπνού. Σε αυτή την περίπτωση (που δεν υφίσταται αλλά χάριν της προπαγάνδας «αντιμετωπίζεται») η πίεση προς τους μουσουλμάνους της περιοχής είναι μέγιστη, αφού έχουν ήδη αρχίσει οι «διαρροές» σχολίων του τύπου: «όποιος τα έχει καλά μαζί μας θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το εργοστάσιο, θα αγοράζεται ολόκληρη η παραγωγή του, θα έχει καλύτερες τιμές». Αυτά ήδη «διαρρέουν» προς αναζήτηση ευκολόπιστων μουσουλμάνων. Και διαρρέουν σκοπίμως, μέσα στο γενικότερα πλαίσιο δημιουργίας μίας (έστω και εικονικής) ισχυρής οικονομικής δυναμικής της Άγκυρας στην περιοχή.
Η προπαγανδιστική σκοπιμότητα της διαστρεβλωμένης είδησης, είναι πασιφανής και ίσως θα έπρεπε να έχει ήδη υπάρξει σχετική ανακοίνωση διάψευσης εκ μέρους της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ. Όμως, επειδή το θράσος των τουρκολάγνων συντακτών της «Μπιρλίκ» δεν είναι άγνωστο φαινόμενο, ίσως η ΣΕΚΑΠ θα έπρεπε να κινηθεί και δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσει αποζημίωση για την φθορά της εταιρείας που δημιουργείται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα.
Τέλος, καλό θα ήταν οι συνδικαλιστές της ΣΕΚΑΠ αλλά και άλλοι, να ελέγχουν πολύ καλά τα λεγόμενά τους, ακόμη και όταν αυτά γίνονται υπό την μορφή αστεϊσμών. Κάποιοι μάλλον καραδοκούν να εκμεταλλευτούν το παραμικρό, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις… Και οι εντυπώσεις δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα σε ένα περιβάλλον, της Θράκης, που χαρακτηρίζεται γενικότερα ως ασταθές…

Κωνσταντίνος

Read more...

Οι Κούρδοι ανακοινώνουν επίθεση ευρείας κλίμακας στην Τουρκία


* Οι Κούρδοι πήραν (ξανά) τα όπλα τους και ο Ταγίπ Ερντογάν μάλλον θα αντιμετωπίσει πολύ "υψηλές θερμοκρασίες" και πολύ μεγάλα προβλήματα από τις σωρούς των νεκρών στρατιωτών που καθημερινά αυξάνουν τον κατάλογο των θυμάτων της πολιτικής του

Μιλώντας στους «Τimes» του Λονδίνου από το καταφύγιό τους στα Ορη Καντίλ του Βόρειου Ιράκ οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) προειδοποιούν την Αγκυρα για ευρείας κλίμακας επιθέσεις σε ολόκληρη την Τουρκία, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των βάσεών τους τις τελευταίες ημέρες από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

«Η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ», λέει η Σοζντάρ Αβέστα, μία από τους πέντε ανώτερους διοικητές του ΡΚΚ και η πλέον υψηλόβαθμη γυναίκα στις τάξεις του, που περιγράφει τι θα επακολουθήσει τους ερχόμενους μήνες στη στρατιωτική αντιπαράθεση με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. « Μονάδες μας σε ολόκληρη την Τουρκία έχουν ενεργοποιηθεί. Εχουμε ξεκινήσει μια περίοδο κατά την οποία θα υπερασπίσουμε ενεργητικά τον λαό μας. Η τουρκική κυβέρνηση δεν προώθησε μια ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος . Αντί γι΄ αυτό εξαπέλυσαν περισσότερη βία και προωθούν μια πολιτική αφανισμού. Οι ενέργειές μας είναι η απάντηση στην τουρκική καταπίεση » λέει.
Οι ηγέτες του ΡΚΚ θεωρούν ότι η Τουρκία προετοίμαζε μια επίθεση από ξηράς στο έδαφος του Βόρειου Ιράκ, όπου οι αντάρτες τους κρύβονται από το 1999. Είναι απογοητευμένοι γιατί δεν βλέπουν πολιτική πρόοδο, και δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στην ένοπλη δράση που ξεκίνησαν πριν από 26 χρόνια. « Η τουρκική κυβέρνηση εξέλαβε την κατάπαυση του πυρός σαν ένδειξη αδυναμίας και προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί. Ετοιμάζουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο » λέει άλλο μέλος της οργάνωσης.
Το ΡΚΚ στρατολογεί μέλη από τις κουρδικές κοινότητες του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας. Οι αντάρτες εξαπολύουν τις επιθέσεις τους από απομακρυσμένες βάσεις που διαθέτουν στο Ιράκ και στην Τουρκία και σπανίως έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους και τον έξω κόσμο. Δεν παραπονιούνται όμως: « Δεν ζούμε στη χλιδή αλλά ούτε και πεινάμε » λέει ένας κούρδος μαχητής.

Οι ηγέτες τους βρίσκονται σε ένα ορεινό καταφύγιο, σε ύψος 3.000
μέτρων, στα βουνά Καντίλ, κοντά στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν. Λαμβάνουν βοήθεια από τον τοπικό κουρδικό πληθυσμό σε αυτές τις απροσπέλαστες βουνοκορφές, κάτι που δεν ισχύει για τους κούρδους αμάχους που ζουν στους πρόποδες. Την περασμένη Παρασκευή η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις κατά των θέσεών τους στα βουνά. Καταστράφηκαν σπίτια, αχυρώνες και εγκαταλελειμμένες βάσεις του ΡΚΚ.
« Οι Τούρκοι είναι σαν τον Σαντάμ. Και εκείνος βομβάρδισε τα χωριά μας. Δεν ξέρω γιατί διάλεξαν το σπίτι μου. Δεν έχουμε καμιά σχέση με το ΡΚΚ » λέει ο 56χρονος Καντίρ Μινά.
Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προσπαθεί να πείσει ότι προχωρεί σε «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» υπέρ της κουρδικής κοινότητας για να στηρίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατηγορήθηκε από την τουρκική κοινή γνώμη ότι έδειχνε ασυγχώρητη «αδράνεια» απέναντι στις κουρδικές επιθέσεις, γεγονός που την οδήγησε να αναλάβει πάλι στρατιωτική δράση.

Read more...

Η Τουρκία διαμαρτύρεται επειδή τους αναχαιτίζουμε στο Αιγαίο


Της Δώρας Aντωνίου
Με έγγραφη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στην Αθήνα, η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική συντήρησης της έντασης στο Αιγαίο σε υψηλούς τόνους. Η ρηματική διακοίνωση αφορά την, κατά την τουρκική πλευρά, παρενόχληση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο και την είσοδο σκαφών του Λιμενικού Σώματος «εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων».
Το έγγραφο διάβημα που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών αφορά περιστατικά του Ιουνίου, για τα οποία είχαν προηγηθεί προφορικά διαβήματα. Συνολικά, πρόκειται για 29 «παρενοχλήσεις» τουρκικών μαχητικών που αναχαιτίσθηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας όταν εισήλθαν στο FIR Αθηνών, ενώ, κατά την Αγκυρα, πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Αφορά, επίσης, την προσέγγιση, στις 13 και 30 Ιουνίου, τριών σκαφών του Λιμενικού στα Ιμια, τα οποία έφυγαν ύστερα από προσέγγιση τουρκικών ακταιωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αγκυρα έχει εντάξει εδώ και καιρό στην τακτική της την επίδοση διαβημάτων για ανάλογα περιστατικά στο Αιγαίο. Ωστόσο, η συγκέντρωση συνολικά 31 συμβάντων σε μία ρηματική διακοίνωση, με την οποία η τουρκική πλευρά επικαλείται την αύξηση των περιστατικών, ερμηνεύεται ως μία ακόμα επιβεβαίωση της προσπάθειας να συντηρηθεί κλίμα έντασης την περίοδο αυτή.
Εν τω μεταξύ, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος, με αφορμή τις έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αφού επισήμανε ότι η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να υιοθετηθεί από κάθε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει το ταχύτερο τη σύμβαση.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιμένει στην προσπάθεια να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης τους επόμενους μήνες. Στο θέμα επανήλθε με δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Θα μπορούσε να είναι μια διάσκεψη τρεις συν τρεις ή τρεις συν δύο», είπε ο κ. Νταβούντογλου, αναφερόμενος στους συμμετέχοντες. Δηλαδή, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία), οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και, πιθανόν, να εκπροσωπηθούν τα Ηνωμένα Εθνη. Ως μοναδική προϋπόθεση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε την «ισότιμη εκπροσώπηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας». Επανέλαβε δε την επιθυμία της Αγκυρας να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους, καθώς, «δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για πάντα», όπως κατέληξε.
Πηγή

Σχόλιο ιστολογίου
Από τα παραπάνω εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως η Άγκυρα πέρα από προκλητική, πέρα από θρασύτατη, επιθυμεί έντονα να κλιμακώσει τις σχέσεις με την Αθήνα. Οι λόγοι γι αυτό, είναι η ανύπαρκτη ελληνική εξωτερική πολιτική, η αδιαφορία της Αθήνας σε εθνικά θέματα και φυσικά ο προσεγμένος ύπνος του Γιώργου Παπανδρέου..., ο οποίος απέχει από ζητήματα που θίγουν την εθνική μας αξιοπρέπεια. Κάποιοι ίσως και να σκεφτούν πως είναι ευγενικός και δεν θέλει να μπλέκεται με ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες. Και ίσως αυτοί οι κάποιοι να έχουν δίκιο...

Read more...

Οτσαλάν: Eκεχειρία για Άγκυρα- PKK


Την ώρα που οι συγκρούσεις μεταξύ Άγκυρας και PKK έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κάλεσε τις δύο πλευρές να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας.

«Τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν προς μια διαδικασία μη βίας», δήλωσε ο Κούρδος ηγέτης, ο οποίος δημοσιοποιεί τα μηνύματά του μέσω των δικηγόρων του. «Αν εκδηλωθεί μια τέτοια βούληση, (οι αντάρτες) θα ανταποκριθούν», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος ισόβια και βρίσκεται στη φυλακή από το 1999, δήλωσε πως ο κουρδικός λαός επιθυμεί επίσης την διακοπή των εχθροπραξιών, εκφράζοντας αιτήματα που διατυπώθηκαν πρόσφατα από κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το PKK έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και απειλεί να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Τουρκία. Από τις αρχές Ιουνίου, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που σχετίζονται με την κουρδική εξέγερση.

Εξάλλου, ο Οτσαλάν ζήτησε και πάλι να αναγνωριστούν ρητά στο τουρκικό Σύνταγμα τα δικαιώματα των περίπου 15 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας (σε συνολικό πληθυσμό 73 εκατομμυρίων κατοίκων), να τους χορηγηθεί ένα καθεστώς αυτονομίας καθώς και να απελευθερωθούν τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί στη διάρκεια πολλών αστυνομικών επιχειρήσεων μεγάλης έκτασης.

Όπως το συνηθίζει, ο Οτσαλάν απείλησε επίσης το τουρκικό κράτος, προειδοποιώντας ότι το PKK θα εντείνει τον αγώνα του αν δεν εισακουσθούν τα αιτήματά του.

Read more...

ΝΑΤΟ: «ΑΔΙΚΗ» Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επέκρινε σήμερα σε συνέντευξή του στον Τύπο της Δανίας την «άδικη» μεταχείριση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι σημαντικο να διατηρήσουμε μία σχέση στενής συνεργασίας με την Τουρκία, όχι μόνο με το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αλλά και με την ΕΕ», δήλωσε ο Ράσμουσεν στην εφημερίδα Politiken.

Χωρίς να θελήσει να εμπλακεί, όπως δήλωσε, στις διαπραγματεύσεις ένταξης μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, ο Ράσμουσεν ζήτησε από την ΕΕ «να υιοθετήσει μία σειρά ρεαλιστικών διατάξεων για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία εντελώς εκτός των διαπραγματεύσεων» ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ο Ράσμουσεν κάλεσε επίσης την ΕΕ να καταλήξει σε μία συμφωνία με την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (AED), έναν οργανισμό στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης, και να προσφέρει στους Τούρκους μεγαλύτερη επιρροή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΕ και στις οποίες συμμετέχει και η Τουρκία.

«Πιστεύω όντως ότι είναι άδικο», να παραγκωνίζεται η Τουρκία από αυτή τη συνεργασία στο πλαίσιο του AED, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «η Νορβηγία, μία άλλη χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όχι της ΕΕ συνεργάζεται» με τον AED.

Read more...

Τουρκία: "Ένα από τα σημαντικότερα έργα είναι ο πυρηνικός σταθμός στο ‘Ακουγιου"


Ένα από τα πιο σημαντικά έργα, χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου. Σε αποκλειστική του συνέντευξη, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», ο κ. Γιλντίζ υπογράμμισε πως στο Άκουγιου θα κατασκευαστεί ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας και πρόσθεσε πως οι κάτοικοι της περιοχής στηρίζουν την απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Ο κ. Γιλντίζ σημείωσε πως, ήδη, έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του έργου και συμπλήρωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, όπως αυτή προβλέπεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας. «Η Τουρκία δεν έχει ενεργειακό έλλειμμα, αντιθέτως διαθέτει πλεόνασμα ενεργειακής προμήθειας, που αγγίζει το ποσοστό 20% με 21%. Η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας σε ξένους προμηθευτές αντιστοιχεί περίπου σε 72%-73% του συνόλου της ενεργειακής κατανάλωσης και οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι να μειωθεί αυτό το ποσοστό», τόνισε ο κ. Γιλντίζ.

Αναφερόμενος δε, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), παρατήρησε πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.


Read more...

Εκρηξη σε πετρελαιαγωγό στο νότιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας


κρηξη άγνωστης μέχρι στιγμής αιτίας προκάλεσε σοβαρές ζημιές το Σάββατο σε πετρέλαιαγωγό στο νότιο ανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ο οποίος μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράκ προς το τουρκικό λιμάνι Σεϊχάν στη Μεσόγειο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Η έκρηξη προκλήθηκε στο σημείο του πετρελαιαγωγού που βρίσκεται κοντά στην πόλη Μιντιάτ στην επαρχία Μαρτίν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αγωγός που πρωτολειτούργησε το 1976, με μήκος 970 χιλιομέτρων και με δυνατότητες μεταφοράς 167 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα ξεκινά από το Κιρκούκ και καταλήγει στο λιμάνι Σεϊχάν όπου το προϊόν φορτώνεται σε πετρελαιοφόρα με κατεύθυνση την διεθνή αγορά. Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια πολλές και σοβαρές ζημιές στον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Σεϊχάν.

Read more...

Ένας Τούρκος στρατιώτης νεκρός και τρείς τραυματίες από επίθεση του PKK


Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρείς ακόμα τραυματίστηκαν σε επίθεση των μαχητών του PKK στην επαρχία Batman σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.
Οι στρατιώτες βρισκόντουσαν εκτός του σταθμού της Στρατοχωροφυλακής, στην είσοδο αυτού εκτελώντας χρέη σκοπών, όπου και δέχτηκαν την επίθεση.

Τους τελευταίους 4 μήνες συνολικά 79 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 135 τραυματιστεί από επιθέσεις του PKK.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Επείγουσα ενοικίαση εννέα Α-129 από την Τουρκία


Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Β. Γκονούλ διευκρίνισε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε διαδικασίες επείγουσας ενοικίασης εννέα επιθετικών ελικοπτέρων Α-129 Mangusta πέραν της αγοράς άλλων εννέα του τύπου.Αποκάλυψε δε την πρόθεση προμήθειας 27 νέων Α129 ως ενδιάμεση λύση μέχρις ότου ξεκινήσει η παραγωγή των Τ129, πιθανόν το 2013.Πρόκειται για ακόμη μια ένδειξη των κατεπειγουσών αναγκών του Τουρκικού Στρατού σε επιθετικά ελικόπτερα, μετά από την πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ, η οποία έχει επιφέρει απώλειες δεκάδων μελών του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας Η ιταλική AgustaWestland δέχθηκε το τουρκικό αίτημα μετά από τη γνωστοποίηση της απόφαση των ΗΠΑ να παραχωρήσουν δύο και όχι εννέα επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W Super Cobra μέχρι το 2011. Ωστόσο οι επιχειρησιακές ανάγκες είναι τέτοιες που το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οδηγήθηκε στη λύση της προμήθειας νέων αλλά και της ενοικίασης ελικοπτέρων από τα αποθέματα του Ιταλικού Στρατού.

Read more...

Και μεταχειρισμένα μεταγωγικά αγοράζει η Τουρκία


Μετά τα ελικόπτερα AH-1W και A-129 που αποκτά η Τουρκία με επείγουσες διαδικασίες, η Τουρκική Αεροπορία επιδιώκει την απόκτηση και μεταχειρισμένων μεταγωγικών προκειμένου να μην υπάρξει χάσμα στις δυνατότητές της μετά τις καθυστερήσεις που έχει εμφανίσει το πρόγραμμα A400M.
Υπενθυμίζεται ότι η ΤΗΚ έχει υπό παραγγελία 10 από τα τελευταία, όντας και μέτοχος στο πρόγραμμα, προκειμένου να αντικαταστήσει τα γερασμένα C.160 Transal.

Από την άλλη η Τουρκική Αεροπορία βρίσκεται στην τελευταία φάση της υλοποίησης του προγράμματος «Erciyes», του εκσυγχρονισμού δηλαδή του στόλου 13 C-130B/Ε με νέο πιλοτήριο και άλλες προβλέψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενδιαφέρον για την απόκτηση έξη C-130E από την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας. Σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη φαίνεται ότι η υπηρεσία στρατιωτικών προμηθειών SSM έχει ενεργοποιήσει την διαδικασία για την προμήθεια νέου αεροσκάφους αρχικής εκπαίδευσης για την αντικατάσταση των T-41.

Read more...

Τουρκικές στρατηγικές «φάρσες» στο Αιγαίο


Δυο νέες σκηνοθετημένες περιπτώσεις «Βύθισης» πλοίων, η μία κοντά στη Λήμνο και η δεύτερη κοντό στον Άγιο Ευστράτιο, εμφάνισε χθες το τουρκικό κέντρο έρευνας και διάσωσης, αναγκάζοντας τις ελληνικές αρχές να τεθούν σε συναγερμό.
Ένα νέο τουρκικό στρατηγικό σενάριο φαίνεται να εξυφαίνεται σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όμοιο με εκείνο που ε­δώ και χρόνια εκτυλίσσεται στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, μόνο που αυτό αφορά την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι λίγο πριν από τις δύο, όταν μια τουρκική ακτοφυλακή ανέφερε ότι υπέκλεψε σήμα κινδύνου σε αεροπορική συχνότητα για πλοίο που βρίσκεται σε κίνδυνο ή βυθίζεται. Το στίγμα κατά την ακτοφυλακίδα έδειχνε τη θαλάσσια περιοχή 7 έως 8 μίλια δυτικά της Λήμνου.
Δεύτερο SOS
Κατόπι ν αυτής της ενημέρωσης από το τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων, το ελληνικό κέντρο εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για την περιοχή και ξεκίνησε διαδικασίες έρευνας, στέλνοντας ένα σκάφος του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα». Μετά από πολύωρες έρευνες δεν βρέθηκε τίποτα. Λίγη ώρα αργότερα από το πρώτο περιστατικό το ίδιο τουρκικό πλοίο ανέφερε νέο σήμα κινδύνου στη ν περιοχή του Αγίου Ευστράτιου όπου ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τέτοια φαινόμενα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται εδώ και μερικά χρόνια. Το τελευταίο διάστημα όμως έχουν αυξηθεί δραματικά καθώς η Τουρκία προσπαθεί να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί την έρευνα και διάσωση σε ολόκληρο το Αιγαίο όπως ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις.

Read more...

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΝΤΟΣ ΙΣΡΑΗΛ


Περιμένοντος τα νέα τns συνάντησης Ομπάμα – Νειανιάχου, η τουρκική πολιτική ηγεσία συνέχισε να τροφοδοτεί την αντιπαράθεση με το Ισραήλ με δηλώσει μετριοπαθέστερου μεν περιεχομένου, με προφανή στόχο όμως την αναμόχλευση «ισραηλινών πολιτικών παθών».
Στο Ίδιο το Ισραήλ οι στρατιωτικές δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον αξιωματικών και στρατιωτών για τη συμπεριφορά τους κατά την επιχείρηση στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008, με πρώτο, στρατιώτη που κατηγορείται για ανθρωποκτονία, επειδή σκότωσε Παλαιστίνια που κρατούσε λευκή σημαία ανακωχής.

Είχαν προηγηθεί δηλώσει και αντιδηλώσεις εκ μέρους της τουρκικής και ισραηλινής πλευράς. Αναφερόμενος στον Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, που και χθες απέκλεισε τη συγγνώμη προς την Τουρκία για την επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά», ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν θεωρεί τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ συνομιλητή του και ότι «τα λόγια του δεν έχουν καμία αξία για pas». Επανέλαβε ότι το Ισραήλ οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει «μονομερώς» αποζημιώσει για τα εννέα θύματα της επίθεση στο τουρκικό πλοίο, «ως αποτέλεσμα της δικής του έρευνας». «Εάν δεν θέλει, ας περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της διεθνούς επιτροπής. Εάν οι δύο όροι δεν εκπληρωθούν, η Τουρκία, που δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα, δεν θα μείνει αδιάφορη», προειδοποίησε, αμβλύνοντας όμως τη διατύπωση προγενέστερα απειλής περί οριστικής διακοπής των σχέσεων με το Ισραήλ.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ εξήγησε ότι αναγκάστηκε να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση, διότι αντελήφθη ότι τα τουρκικά αιτήματα δεν θα ικανοποιηθούν «όσο συνεχίζεται ο αναβρασμός στο Ισραήλ», λόγω της μυστικής συνάντησης του με τον Ισραηλινό υπουργό Εμπορίου Μπ. Μπεν Ελιέζερ, τη Δευτέ­ρα 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση έγινε αιτία δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του κ. Λί­μπερμαν, επειδή ο τελευταίος δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.
Ο κ. Νταβούτογλου δεν ήταν ο πρώτος «αναμοχλευτής» ισραηλινών παθών. Ο πρόεδρος Γκιουλ, σε δηλώσεις του προς το Reuters, απέδωσε στις διαιρέσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και στην αλληλοϋπονόμευση στο Ισραήλ την αδυναμία των πολιτικών του να ενεργήσουν λογικά και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία». «Παραφωνία» μέσα στον καβγά ήταν η είδηση ότι ο Ισραηλινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Εσκενάζι ήλθε σε επαφή με τον Τούρκο ομόλογο του στρατηγό Μπασμπούγ, αναμοχλεύοντας ίσως τουρκικά πάθη.

Read more...

ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Παίρνουν 200 ευρώ για να φορούν μουσουλμανική μαντίλα


Καταγγελία στον τοπικό Τύπο του Σμόλιαν από τον ιερέα Μπογιάν Σαρίεφ Πρωτοστατεί ο μουφτής της περιοχής ζητώντας και στις ταυτότητες να φωτογραφίζονται τα νεαρά κορίτσια με μαντίλα
Τις αντιδράσεις ιερωμένων προκάλεσε το θέμα, που ανέκυψε στη βουλγαρική πόλη Σμόλιαν, αναφορικά με το αίτημα του μουφτή της περιοχής, Νετζμί Ντάμποφ, προς τις αστυνομικές αρχές, οι μουσουλμάνες που εκδίδουν νέα ταυτότητα και διαβατήριο να φωτογραφίζονται με τις μαντίλες.

Ο Βούλγαρος ιερέας Μπόγιαν Σαρίεφ, ιδρυτής του κινήματος «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», δήλωσε στη βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ», πως το θέμα που ανακινείται από τον μουφτή και μουσουλμάνους ιερωμένους σε όλη τη Βουλγαρία αποτελεί «πρόκληση, στο πλαίσιο της εκστρατείας εξισλαμισμού της (βουλγαρικής) Ροδόπης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πληρώνουν γυναίκες της περιοχής των πόλεων Μαντάν, Ρουτνοζέμ και Σμόλιαν, από 200 ευρώ το μήνα για να φορούν μαντίλες και να κυκλοφορούν με τυπική – για τις μουσουλμάνες – ενδυμασία, σε μια απόπειρα να επιδείξουν ότι η Ροδόπη δεν είναι βουλγαρική, αλλά μουσουλμανική και ότι αυτό είναι το μέλλον τους».
Όπως είπε, «πρόκειται για εκστρατεία, η οποία διεξάγεται εδώ και είκοσι χρόνια». Κατά τον Βούλγαρο ιερέα, «η πρόκληση προέρχεται όχι τόσο από τη μουφτεία της Βουλγαρίας, αλλά από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και εκείνους τους μουσουλμανικούς κύκλους που εξυπηρετούν συμφέροντα, τα οποία εντοπίζονται σε ξένες χώρες, την Τουρκία και στον αραβικό κόσμο».

Από την πλευρά του, ο μουφτής του Σμόλιαν, Νετζμί Ντάμποφ, απαντώντας στις δηλώσεις του Βούλγαρου ιερέα τις χαρακτήρισε ως «πρόκληση και χειραγώγηση εναντίον του Ισλάμ».
Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικές αρχές του Σμόλιαν απέρριψαν το αίτημα του κ. Ντάμποφ, διότι – όπως εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής Κρασιμίρ Χατζιχρίστεφ – είναι ασυμβίβαστο με τη βουλγαρική νομοθεσία.
Πάντως και στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενέσκηψε η επικράτηση της μαντίλας σε νεαρές ηλικίες κοριτσιών από την μειονότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κι εκεί υπάρχει οικονομικό δέλεαρ από ισλαμικές οργανώσεις που προσεγγίζουν οικογένειες μειονοτικών επιχειρώντας να περάσουν ένα νέο πρόσωπο αυστηρά προσηλωμένο στο ισλάμ.

Read more...

Τουρκική κλιμάκωση: Έστειλαν οκτώ μαχητικά επάνω από το Αγαθονήσι


Κλιμακώνει η Άγκυρα στο Αιγαίο: Μετά από πολύ καιρό στις 16:19 τουρκικά μαχητικά πέταξαν επάνω από ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα επάνω από το Αγαθονησίου! Ένα πακέτο COMAO με 8 τουρκικά μαχητικά (4 F-16 και 4 F-4 ) πραγματοποίησε υπέρπτηση σε μεσαίο και μεγάλο ύψος σε κλασική αποστολή προσβολής στόχων εδάφους. Κλιμακώνει η Άγκυρα στο Αιγαίο: Μετά από πολύ καιρό στις 16:19 τουρκικά μαχητικά πέταξαν επάνω από ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα επάνω από το Αγαθονησίου! Ένα πακέτο COMAO με 8 τουρκικά μαχητικά (4 F-16 και 4 F-4 ) πραγματοποίησε διέλευση σε μεγάλο ύψος.

Κατά τη διάρκεια της υπέρπτησης, τα 2 F-16 και τα 4 F-4 του σχηματισμού, πετούσαν σε ύψος από 9.500 έως 11.000 ποδών, ενώ τα έτερα 2 F-16 πετούσαν σε ύψος 24.600 ποδών.

Ο σχηματισμός μπήκε στο ελληνικό FIR βορείως Σάμου στις 15:59, ενώ εξήλθε νοτίως Σάμου στις 16:21.
Συνολικά σήμερα μπήκαν 16 τουρκικά μαχητικά και παραβίασαν οκτώ φορές τον ΕΕΧ τα μισά από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.
Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή. Τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη στο Αγαθονήσι έφτασαν όταν τα τουρκικά είχαν αποχωρήσει.
Αυτή την φορά υπήρξε ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο δείχνει να βελτιώνει τα ανακλαστικά του μετά από δύο δύσκολες επικοινωνιακά ημέρες. Αναμένεται αντίδραση με την μορφή διαβήματος από το υπουργείο Εξωτερικών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Επικαλούμενη την προστασία των Στενών και στοχεύοντας στον πετρελαιαγωγό


Πρόσθετα μέτρα ασφάλειας για τα δεξαμενόπλοια που διέρχονται από τα Στενά επιχειρεί να επιβάλει η ισλαμική κυβέρνηση του ΑΚΡ. Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της Τουρκίας συνιστά προσπάθεια αντιπερισπασμού και ίσως και αντιποίνων για το αρνητικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εις βάρος της στο διεθνές στερέωμα.

Εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την ευμενή διεθνή συγκυρία για την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το ατύχημα σε πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού, η τουρκική διπλωματία έχει δραστηριοποιηθεί για την επιβολή νέων κανόνων διέλευσης από τα Στενά. Την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε με άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου) για να συζητήσουν θέματα που άπτονται της «ασφαλούς διέλευσης από τα Στενά και των περιβαλλοντικών παραγόντων». Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ληφθούν αμέσως μέτρα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στα Στενά. Το πακέτο μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνει εκτός των άλλων την ανακήρυξη των Στενών σε περιοχή ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας, ανακήρυξη που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατόπιν απόφασης του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, και περιορισμούς στα πλοία με σημαίες που δεν τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας γνωρίζει, βέβαια, ότι το καθεστώς των Στενών διέπεται από διεθνείς συνθήκες, οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ για τις τελευταίες περίπου επτά δεκαετίες. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, το γεγονός ότι η Συνθήκη του Μοντρέ αποτελεί μια στέρεη βάση, ο Νταβούτογλου ζήτησε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο τα διεθνή συμφέροντα της Τουρκίας όσο και τα εμπορικά και ενεργειακά συμφέροντα και τις πολιτισμικές αξίες των παράκτιων κρατών. Καθώς, όμως, ο υπουργός γνωρίζει ότι οι πιθανότητες αναθεώρησης της Συνθήκης είναι σχεδόν ανύπαρκτες -ή ότι δεν έχει τις επαρκείς ενδείξεις για τη διατήρηση τουλάχιστον των υφιστάμενων προνομίων σε περίπτωση σύγκλησης αναθεωρητικής διάσκεψης- φαίνεται ότι έχει επιλέξει την οδό της έμμεσης «αναθεώρησης»: Συμφωνία κυρίων με τις πολυεθνικές και ισχυρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πετρελαϊκής βιομηχανίας και τα δεξαμενόπλοιά τους διέρχονται καθημερινά τα Στενά.

Λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση μεταξύ της ισλαμικής κυβέρνησης του ΑΚΡ και εκπροσώπων των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως ΒΡ, Chevron, Eni, Exxonmobil, Shell, Lukoil, Total κ.ά., για να συζητηθεί το θέμα της λήψης μέτρων για την προστασία των Στενών. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Δασικής Προστασίας Βεϊσέλ Έρογλου και ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, Περιβάλλοντος κ.ά. Στην εν λόγω συνάντηση η ισλαμική κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει στις πετρελαϊκές εταιρείες να αποδεχτούν οικειοθελώς δέσμη αρχών για την προστασία των Στενών. Σε διαφορετική περίπτωση η ισλαμική κυβέρνηση απείλησε ότι θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μονομερώς μέτρα προστασίας. Το κείμενο που προτάθηκε στις εταιρείες περιλαμβάνει τα εξής σημεία: α) Οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι η γεωγραφία και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή θέτουν θέμα ασφάλειας στη διέλευση των δεξαμενόπλοιων από τα Στενά. β) Ότι η ροή ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την ασφάλεια τόσο των χωρών που καταναλώνουν ενέργεια όσο και εκείνων που την παράγουν. γ) Οι εταιρείες εκτιμούν τις διεθνείς εμπορικές πράξεις που προβλέπουν κοινή διοίκηση και ανάληψη αστικής ευθύνης. δ) Σημειώνουν ότι η Κωνσταντινούπολη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πολιτισμικών μνημείων της UNESCO και ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προστασία της. ε) Υπενθυμίζουν ότι τα Στενά έγιναν μάρτυρες σημαντικών ατυχημάτων που έθεσαν σε κίνδυνο την πολιτισμική κληρονομιά. στ) Δέχονται το τουρκικό σύστημα διαχείρισης για την ασφαλή διέλευση των Στενών, καθώς και τα μέτρα ασφάλειας που ελήφθησαν. Οι πετρελαϊκές εταιρείες, φυσικά, και αρνήθηκαν να υιοθετήσουν ένα τέτοιο κείμενο.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η βεβιασμένη αυτή κίνηση της Άγκυρας να θέσει υπό πίεση τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, τα δεξαμενόπλοια των οποίων διαπλέουν τα Στενά καθημερινά, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις ανησυχίες της για την έκβαση του πετρελαιαγωγού Σαμψούντας-Τζεϊχάν, ο οποίος θα διασχίζει τη Μικρά Ασία από Βορρά προς Νότο, καθώς οι εργασίες κατασκευής του τελούν υπό καθεστώς αβεβαιότητας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς συγκυρίες, επιχείρησε να ασκήσει πίεση στη διεθνή κοινότητα, και πρωτίστως τις ΗΠΑ, μέσω των πετρελαϊκών εταιρειών για δύο λόγους: Αφενός για να ισχυροποιηθεί ο ρόλος της στα Στενά και αφετέρου για να επισπευθεί η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμψούντας-Τζεϊχάν. Η επιτυχία ή μη ενός εκ των δύο στόχων θα αποδείξει και την πραγματική ισχύ και θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Προς το παρόν η Άγκυρα δυσανασχετεί για την περαιτέρω ψύχρανση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Παροτρύνσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για την Θράκη



ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ μας να μονοπωλείται το ενδιαφέρον από το ασφαλιστικό και στη εξωτερικό από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής που έφτασε στην τελική του ευθεία, ωστόσο την ίδια ώρα με αθόρυβο τρόπο γίνονται και κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα αναφορικά με τα διάφορα ζητήματα των εθνικών θεμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνεται πλέον μόνιμα και η Θράκη, που από πλευράς Άγκυρας επιδιώκεται να αποκτήσουν διεθνή διάσταση οι όποιες τουρκικές διεκδικήσεις. Βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί παραδοσιακά ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, που φρόντισε με ένα ακόμα πρόσφατο ψήφισμά του να επισημάνει το ενδιαφέρον των μελών του για την κατάσταση της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας» και να προβεί σε υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες για πρώτη φορά δεν περιορίζονται μόνο στα θέματα των βακουφιών και των μουφτήδων αλλά επεκτείνονται ακόμα και στο ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας μέσω του «Καλλικράτη».



ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ «ΦΛΙΤΖΑΝΙ» παρουσιάζει την απόφαση της συνάντησης των 57 υπουργών Εξωτερικών των ισάριθμων μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης, με την οποία οι υπεξ προβαίνουν και σε συστάσεις προς την Ελλάδα. Σε αποσπάσματα μπορεί να την έχετε διαβάσει, καθώς δημοσιοποιήθηκε από τον διπλωματικό συντάκτη του «Έθνους» Νίκο Μελέτη και έκανε το γύρο του διαδικτύου σχεδόν προ τριών εβδομάδων, την περίοδο που η στήλη βρίσκονταν στη Νότιο Αφρική. Ωστόσο ολόκληρο το πρωτότυπο (αγγλικό) κείμενο βλέπει πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και μέσα από αυτό αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το ύφος καθώς και το περιεχόμενο των παρατηρήσεων αλλά και των «συστάσεων» παραπέμπουν καθαρά στην τουρκική ρητορική για το θέμα της Θράκης.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ δίπλα είναι το τρισέλιδο ψήφισμα με αριθμό πρωτοκόλλου «Resolution Νο.3/37-ΜΜ» που περιλαμβάνει συνολικά δέκα παραγράφους με προτάσεις, συστάσεις και απαιτήσεις. Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμική Διάσκεψης που συνήλθε στο Ντουσαμπέ του Τατζικιστάν πριν από ενάμισι μήνα, 18 με 20 Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Όπως γίνεται αντιληπτό εφόσον επρόκειτο για σύνοδο υπεξ, την τουρκική κυβέρνηση εκπροσώπησε εκεί ο επικεφαλής αλλά και ιθύνων νους της σύγχρονης τουρκικής διπλωματίας καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο ΟΙΔ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ αυτή καταρχήν «καλεί την Ελλάδα να πάρει όλα τα μέτρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της ταυτότητας της “τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” που προβλέπονται από διμερείς ή διεθνείς συμφωνίες». Ακόμα, «απαιτεί από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες (ψευδομουφτήδες) της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες». Παράλληλα, «καλεί την Ελλάδα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκλογή των διοικήσεων των βακουφίων από την “τουρκική μουσουλμανική μειονότητα”, ώστε να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή της, για να δοθεί επίσης η δυνατότητα στους εκλεγμένους μουφτήδες να επιτηρούν τη βακουφική περιουσία και να τερματιστεί η “βαριά” φορολόγηση των βακουφικών περιουσιών». Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει κρίση και οι πάντες σφίγγουν το ζωνάρι, οπότε αναμενόμενο είναι να υπάρχει υψηλή φορολογία και στις βακουφικές περιουσίες, «καλείται ακόμη η Ελλάδα να έρθει σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας πριν παρουσιάσει συγκεκριμένους νόμους και ρυθμίσεις για τα ζητήματα αυτά».

ΩΣ ΕΔΩ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ που παρουσιάζονται είναι πάνω – κάτω τα αναμενόμενα, αφού οι πιστοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε ένα αντίστοιχο κείμενο από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης σχετικά με τη μειονότητα και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της. Ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχουν και νέες αναφορές που άπτονται φυσικά των εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Έτσι, ο ΟΙΔ «εκφράζει την απογοήτευσή του για την πρακτική της Ελλάδας σχετικά με το διορισμό των 240 ιμάμηδων – ιεροδιδασκάλων από επιτροπή ορθόδοξων δημόσιων υπαλλήλων, παρά τις αντιδράσεις της “τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας”, και καλεί την Ελλάδα να ακυρώσει τους σχετικούς νόμους». Φυσικά, κατά την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, «εκφράζει απογοήτευση για την απαγόρευση του Αρείου Πάγου στη δραστηριότητα της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” και καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της “τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας”, με τις οποίες αίρεται η απαγόρευση για χρήση στον τίτλο τους του όρου “τουρκική μειονότητα”», πάντα σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ισλαμική Διάσκεψη.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΑ ΑΠΟ τα ζητήματα που απασχόλησαν τον τελευταίο χρόνο την ελληνική κοινωνία ήταν αυτό της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, ο ΟΙΔ «παροτρύνει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ιθαγένεια για “δεκάδες χιλιάδες μελών της τουρκικής μειονότητας”, από τα οποία έχει αναιρεθεί με βάση το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας», με άλλα λόγια ζητά να χορηγηθεί ιθαγένεια στους χιλιάδες ανιθαγενείς που έφυγαν και έχασαν τα πολιτικά τους δικαιώματα στο παρελθόν, κάτι που αν συμβεί θα αλλάξει ριζικά το πληθυσμιακό στάτους της περιοχής. Ακόμα, «καλεί την Ελλάδα να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους της “τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας” σχετικά με το νέο ελληνικό σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης της περιοχής [δηλαδή τον “Καλλικράτη”], με τρόπο ώστε “να υπάρχει δίκαιη πολιτική εκπροσώπηση των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης και να μην γίνει ακόμη περισσότερο ανισομερής”. Τέλος, ο ΟΙΔ «καλεί την Ελλάδα να πάρει τα απαραίτητα και επείγοντα μέτρα σε διαβούλευση με την “τουρκική μουσουλμανική μειονότητα” για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνδέονται ευθέως με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή της Θράκης».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ είναι προφανές ότι αποτελεί έμπνευση της τουρκικής διπλωματίας, δεδομένου άλλωστε και του γεγονότος ότι συνάδει σε πολλά με τα όσα αναφέρονται στο περίφημο non paper που έστειλε η Άγκυρα στο ελληνικό υπεξ πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την ύπαρξη του οποίου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αποκάλυψε η στήλη. Το κακό για την Ελλάδα είναι ότι το ψήφισμα έχει υιοθετηθεί από έναν σημαντικό οργανισμό, όπως είναι η Ισλαμική Διάσκεψη που αριθμεί 57 μέλη. Και με το λέγε – λέγε και την ελληνική αντίδραση χρόνια τώρα να είναι αναιμική, στο τέλος η διεθνής κοινότητα θα νομίσει ότι ένα άλλο απαρτχάιντ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Θράκη μας...

Read more...

Ο τουρκικός εθνικισμός και η ψύχωση με τη "χριστιανική απειλή"


Οι ιεραπόστολοι και, ακόμη περισσότερο, οι προσήλυτοι στο Χριστιανισμό, αποτελούν μία από τις εμμονές του τουρκικού εθνικισμού. Η πρόσφατη και γεμάτη ερωτηματικά δολοφονία του αποστολικού βικαρίου της Ανατολίας Λουΐτζι Παντοβέζε από τον οδηγό του, άτομο που καθώς φαίνεται υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα των ιεραποστόλων και της εναντίον τους καχυποψίας, υστερίας ή και ανοικτής εχθρότητας κατά των Χριστιανών κληρικών στη χώρα.

Σύμφωνα με χριστιανικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, στη χώρα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 1100 ιεραπόστολοι, ενώ σε πολλές χιλιάδες υπολογίζονται οι τέως Μουσουλμάνοι που βαπτίσθηκαν, προσχωρώντας κυρίως σε κάποια Προτεσταντική ομολογία ή στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Οι περισσότεροι από τους προσήλυτους αυτούς στο Χριστιανισμό δεν αναγράφουν τη νέα τους θρησκεία στη σχετική καταχώρηση στις ταυτότητές τους, φοβούμενοι τυχόν διακρίσεις από τις αρχές και κοινωνική κατακραυγή. Έτσι, εξακολουθούν να εμφανίζονται τυπικά ως Μουσουλμάνοι. «Για το λόγο αυτό είναι αδύνατος ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού όσων άφησαν το Ισλάμ για να βαπτισθούν» εξηγεί ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής «Αποστολικής Διασκονίας Κωνσταντινουπόλεως». Ούτε και η εκκλησία, συνεχίζει, επιθυμεί τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων, φοβούμενη πως τόσο οι εκκλησιαστικές αρχές όσο και οι προσήλυτοι θα καταστούν στόχος επιθέσεων από «ακραίους κύκλους».

Η Τουρκία είναι από τις ελάχιστες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία όπου ο προσηλυτισμός Μουσουλμάνων δεν αποτελεί έγκλημα καθώς η χώρα είναι – επισήμως και τυπικά τουλάχιστον – κοσμική. Η σαρία δεν είναι νόμος του κράτους και έτσι οι Μουσουλμάνοι πολίτες έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα ελευθερίας συνειδήσεως και λατρείας. Έτσι, είναι ελεύθεροι να αφήσουν το Ισλάμ για κάποια άλλη θρησκεία και δεν υφίστανται επισήμως εναντίον των προσήλυτων ή «αρνητών του Ισλάμ» καμμία νομική κύρωση. Στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Αλγερία, για παράδειγμα, (χώρες με δήθεν κοσμική παράδοση) επιτρέπεται πιστός άλλης θρησκείας να ασπασθεί το Ισλάμ, αλλά σε κανένα Μουσουλμάνο να «αποστήσει». Οι έννομες τάξεις όλων των αραβικών χωρών πλην του Λιβάνου απαγορεύουν στη Μουσουλμάνα να παντρευθεί μη Μουσουλμάνο, καθώς τα παιδιά λαμβάνουν τη θρησκεία του πατέρα, και η έννομη τάξη χρησιμοποιεί σειρά δικλείδες για να προωθήσει το Ισλάμ.

Αν στην Τουρκία όλα αυτά δεν ισχύουν σε νομικό και συνταγματικό επίπεδο, αυτό δε σημαίνει πως η κοινωνική πραγματικότητα και νοοτροπία δεν προσεγγίζει εκείνη των άλλων μουσουλμανικών χωρών. «Πρόβλημά μας δεν είναι ο νόμος, αλλά η νοοτροπία τόσο της κοινής γνώμης όσο και των αρχών» επισημαίνουν πολλοί προσήλυτοι και ιεραπόστολοι στην Τουρκία. Οι αρχές αντιμετωπίζουν τους ιεραποστόλους με καχυποψία και, ιδίως στην επαρχία, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με απέχθεια. Ιεραπόστολοι αλλά και απλοί ιερείς που εξυπηρετούν τις αριθμητικά ολιγάριθμες χριστιανικές κοινότητες στη Μικρά Ασία, αλλά και προσήλυτοι, δέχονται συχνά απειλές και μάλιστα από στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και υπαλλήλους του κράτους. Στη βάση όμως της εχθρότητας κατά των ιεραποστόλων στην Τουρκία βρίσκεται περισσότερο ο τουρκικός εθνικισμός παρά ο οποιοσδήποτε θρησκευτικός ζήλος.

Στην Τουρκία το Ισλάμ είναι συγκεντρωτικά οργανωμένο και ελέγχεται στενά από το κράτος. Το κήρυγμα που διαβάζεται την Παρασκευή σε όλα τα τζαμιά της χώρας καταρτίζεται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και απηχεί τις κυβερνητικές θέσεις. ‘Ετσι, αποκαλυπτικό για τις τελευταίες είναι το γεγονός ότι το 2005 η κυβέρνηση μοίρασε κήρυγμα στα τζαμιά στο οποίο κατήγγειλε τους ιεαποστόλους ότι «αποπειρώνται να κλέψουν τα πιστεύω των νέων» της Τουρκίας, ενώ ισχυριζόταν πως το ιεραποστολικό έργο αποτελεί πλεκτάνη ξένων δυνάμεων που ζητούν να επηρεάσουν τα τεκταινόμενα σε αυτήν. Η ίδια διεύθυνση μοίρασε ένα φυλλάδιο, στο οποίο ισχυριζόταν πως οι ιεραπόστολοι σχετίζονται με τις Σταυροφορίες. Το 2005 πάλι, ο Υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αϊντίν δήλωνε πως το έργο των ιεραποστόλων «διακυβεύει την εθνική ενότητα», ενώ συμβούλευε τους πολίτες να ειδοποιούν τις αρχές σχετικά με τυχόν δράση τους που υποπίπτει στην αντίληψή τους. «Σοβαροί» νομικοί στην Τουρκία έχουν φθάσει στο σημείο να ισχυρίζονται πως ο προσηλυτισμός δεν καλύπτεται από τη θρησκευτική ελευθερία που κατοχυρώνει το Σύνταγμα.

Δυστυχώς, οι δηλώσεις του τότε υπουργού εσωτερικών αντικατοπτρίζουν την επίσημη κρατική στάση έναντι στο φαινόμενο της ιεραποστολικής δράσης και της αλλαγής θρησκείας στην Τουρκία. Όσο και αν μοιάζει κωμικό, οι κρατικές αρχές θεωρούν πως οι ιεραπόστολοι, όπως και οι εθνικές μειονότητες, αποτελούν απειλή για την εθνική ενότητα. Παραδοσιακά, οι ξένοι ιεραπόστολοι αναφέρονταν στο «εθνικό έγγραφο πολιτικής ασφάλειας» - από κοινού με τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες και τα ισλαμικά θρησκευτικά τάγματα που δρουν υπογείως – ως απειλές κατά της εθνικής ενότητας και της κρατικής ασφάλειας. Σε έκθεσή του το 2001, όταν ακόμη διατηρούσε πλειοψηφία στρατιωτικών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ανέφερε τους «ξένους ιεραποστόλους» ως την τρίτη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια, μετά τον Κουρδικό αποσχιστικό αγώνα και το Ισλαμικό κίνημα. Το στρατιωτικής τότε πλειοψηφίας όργανο καλούσε τις αρχές να προετοιμασθούν ώστε να αντιμετωπίσουν «τις άρτια σχεδιασμένες, καταστροφικές και εγκυμονούσες κινδύνους για την εθνική ενότητα» προσπάθειες των ιεραποστόλων. Αντίστοιχες εκθέσεις εξέδοσαν και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και το γνωστό για τις εθνικιστικές θέσεις της διοίκησής του Εμπορικό Επιμελητήριο της Άγκυρας.

Δεδομένου ότι το ζήτημα άπτεται των θρησκευτικών πεποιθήσεων του πληθυσμού, ότι το Ισλάμ – σήμερα τουλάχιστον – δεν αποτελεί και το συνώνυμο της ανεκτικότητας και ότι η Τουρκία αποτελεί κοσμικό κράτος είναι εύλογο να περίμενε κανείς η εχθρότητα κατά των ευαγγελικών ιεραποστόλων να τρέφεται από ισλαμικούς κύκλους. Η εικόνα, ωστόσο, είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Γίνεται έτσι από τους αναλυτές λόγος για μία «ανίερη συμμαχία εθνικιστών» μιας ευρείας κατά τα λοιπά ιδεολογικής γκάμας, που περιλαμβάνει ισλαμιστές, τη φασιστική ακροδεξιά και το μεγαλύτερο μέρος των κεμαλιστών – ακόμη και της «αριστερής» κεμαλικής πτέρυγας. Όλοι αυτοί διατηρούν κοινή εχθρότητα κατά των ιεραποστόλων την οποία υπαγορεύει ο υστερικός τους εθνικισμός, εθνικισμός που στρέφεται κατά της ελεύθερης σκέψης και του «διαφορετικού». Οι Τούρκοι που εγκαταλείπουν το Ισλάμ για να ασπασθούν το Χριστιανισμό δεν κατηγορούνται από τον περίγυρό τους και – έμμεσα – από τις αρχές για την «αποστασία» τους, αλλά επειδή θεωρείται ότι με την πράξη τους αυτή «προδίδουν» τη χώρα τους και το έθνος τους, ασπαζόμενοι «τη θρησκεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Έτσι, το στράτευμα, με τις κοσμικές υποτίθεται πεποιθήσεις, πρωτοστατεί στο «φακέλλωμα» τόσο των μελών των θρησκευτικών μειονοτήτων, όσο και των Τούρκων που προσχωρούν στο Χριστιανισμό. Σε έκθεσή του το 2004 με τίτλο «Η δράση των ιεραποστόλων στη χώρα μας και στον κόσμο» το στράτευμα ισχυριζόταν πως στην Τουρκία οι ιεραπόστολοι προσπαθούν να «διαιρέσουν το έθνος»: Προσηλυτίζοντας στο Χριστιανισμό τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες όπως οι Κούρδοι και οι Αλεβίτες, επιδιώκουν «να εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο το δεσμό που νιώθουν να τους συνδέει με το κράτος». Παρά τον περίφημο κοσμικό χαρακτήρα του κράτους που η Τουρκία διαφημίζει, στις κρατικές αρχές επικρατεί – όπως δείχνει και η έκθεση – η αντίληψη ότι «πιστός» πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας μπορεί να είναι μόνον ο Σουνίτης Μουσουλμάνος. «Έτσι η ταυτότητα του Μουσουλμάνου γίνεται ορατή ως δείκτης μέτρησης της αφοσίωσης στο κράτος, το έθνος και την [εθνική] κουλτούρα παρά ως ζήτημα προσωπικής επιλογής» εξηγεί η κοινωνιολόγος Esra Özyürek στη μελέτη της “Christian and Turkish: Secularist Fears of a Converted Nation”. Το στράτευμα, σύμφωνα με παλαιό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ραντικάλ, παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις των ιεραποστόλων στην Τουρκία, αλλά και τη δράση των χριστιανικών εκκλησιών.

Τι βρίσκεται όμως πίσω από αυτή την αντιπάθεια για τους ιεραποστόλους και τους προσήλυτους, σε μία χώρα με εβδομήντα έξι εκατομμύρια κατοίκους όπου οι Χριστιανοί δεν ξεπερνούν τις 100.000, με κάποιες χιλιάδες περαιτέρω προσήλυτους; Αν και η Μικρά Ασία αποτελεί κοιτίδα του Χριστιανισμού, οι σφαγές και εθνικές εκκαθαρίσεις στα τέλη του 19ου και τις αρχές του εικοστού αιώνα την άδειασαν από τους χριστιανικούς πληθυσμούς, που αποτελούσαν τότε το ένα τρίτο των κατοίκων της Μικράς Ασίας. Η αντιπάθεια για τους Χριστιανούς και τη δράση των ιεραποστόλων ανάγεται, κατά γενική συμφωνία των αναλυτών, στην Οθωμανική περίοδο και τη διαμόρφωση του τουρκικού εθνικισμού.

Η δράση των Προτεσταντών ιεραποστόλων στην Οθωμανική Μικρά Ασία, που έγινε πολύ εντατική στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, άφησε έντονη την πεποίθηση – με δεδομένη την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας που ακολούθησε – πως η ιεραποστολική τους δράση εξυπηρετούσε ξένα συμφέροντα. Τότε, καθώς η σαρία ήταν ο νόμος του κράτους, οι Μουσουλμάνοι δεν μπορούσαν να αλλάξουν θρησκεία και το ιεραποστολικό έργο περιοριζόταν δια νόμου μεταξύ των Χριστιανών της Μικράς Ασίας. Κληρονομία της περιόδου της Οθωμανικής κατάρρευσης είναι και η πεποίθηση πως οι ιεραπόστολοι δεν αποτελούν απλούς κήρυκες μιας θρησκείας, αλλά όργανα ξένων μυστικών υπηρεσιών που απεργάζονται τη διαίρεση της Τουρκίας. Οι δε Χριστιανοί της Αυτοκρατορίας – Έλληνες, Αρμένιοι, Σλάβοι – κατηγορούνται πως απεργάσθηκαν την κατάρρευσή της και συνεργάσθηκαν μετά το Μεγάλο Πόλεμο με τις δυνάμεις κατοχής. Σήμερα, οι μεν Χριστιανοί θεωρούνται εν δυνάμει προδότες και σε κάθε περίπτωση μη Τούρκοι, ενώ όσοι διαδίδουν το Χριστιανισμό θεωρούνται οπαδοί της ιδέας πως η Τουρκία δεν ανήκει στους Τούρκους.

Υπό αυτό το πρίσμα, η μεταστροφή ενός Τούρκου από το Ισλάμ στο Χριστιανισμό δεν αποτελεί μόνο προδοσία του Ισλάμ, αλλά και προδοσία του έθνους του. Η τουρκική ταυτότητα, παρά τους όποιους περί του αντιθέτους ισχυρισμούς, περιλαμβάνει σήμερα – όπως και ανέκαθεν – τη μουσουλμανική ταυτότητα ως κεντρική συνιστώσα στην αντίληψη της κοινής γνώμης. Η χριστιανική θρησκεία ειδικότερα ταυτίζεται με λαούς όπως οι Έλληνες και οι Αρμένιοι που υπήρξαν στο παρελθόν εχθροί και ανταγωνιστές, ή με λαούς όπως οι Αμερικανοί που αποτελούν, για την κοινή γνώμη, τους «εχθρούς του σήμερα». Ο ηγέτης του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας Μουχσίν Γιαζητζήογλου, που σκοτώθηκε σε πτώση ελικοπτέρου, δήλωνε πριν λίγα χρόνια την πεποίθησή του πως «πίσω από τους ιεραποστόλους κρύβεται η CIA». Αποδεικτικές δε της «ανίερης συμμαχίας» των εθνικιστών όλων των αποχρώσεων ήταν η δήλωση, το 2005, της Ραχσάν Έτζεβιτ, χήρας του Μπουλέντ, πως εξαιτίας των ιεραποστόλων η Τουρκία «χάνει τη θρησκεία της». Το αστείο της υποθέσεως βέβαια είναι πως η δήθεν αριστερή Ραχσάν που έκραζε «θέλω να ζω το υγιές Ισλάμ» δεν προέρχεται από οικογένεια Μουσουλμάνων αλλά Ντονμέδων.

Παλαιότερα, η προσηλυτιστική δράση των ιεραποστόλων απαγορευόταν στην Τουρκία, και τριακόσια περίπου άτομα συνελήφθησαν την περίοδο 1998-2001 με την κατηγορία του προσυλητισμού. Ωστόσο, η απαγόρευση ήρθη με τις νομικές μεταρρυθμμίσεις που έλαβαν χώρα ενόψει της πιθανής ένταξης στην ΕΕ. Η άρση του νομικού περιορισμού δεν επέφερε και την ελευθερία του προσηλυτισμού, ωστόσο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ιεραπόστολοι ή προσήλυτοι σύρθηκαν στα δικαστήρια με αγωγές για «προσβολή του τουρκισμού», εγκλήματος που θέτει η μάλλον φαιδρή διάταξη 301 του Ποινικού Κώδικα, της «προσβολής της ισλαμικής θρησκείας», της «διάδοσης αποσχιστικής προπαγάνδας» και της «διασποράς θρησκευτικού μίσους». Σήμερα, μετά την έναξη της διαδικασίας εξάρθρωσης της σπείρας Εργκένεκον, μέλη της οποίας κατέθεταν τις μηνύσεις που άνοιγαν τις σχετικές δίκες.

Η εκστρατεία που έχει εξαπολύσει κατά των ιεραποστόλων η «ανίερη συμμαχία του εθνικισμού» και το επίσημο κράτος είχε αποτελέσματα τραγικά γνωστά. Το 2006, μεσούσης της κρίσης που προκάλεσαν οι γελοιογραφίες του Μωάμεθ, δολοφονήθηκε στην Τραπεζούντα ο Καθολικός ιερέας Αντρέα Σαντόρο από ένα νεαρό. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο έφηβος φώναξε «Αλλάχου Εκμπέρ» [ο Θεός είναι μεγάλος] καθώς πυροβόλησε το Σαντόρο, κραυγή – πολεμικό σύνθημα του Ισλάμ. Ακολούθησαν δύο επιθέσεις με μαχαίρι κατά Καθολικών ιερέων στη Σαμψούντα και τη Σμύρνη. Το 2007, δολοφονήθηκαν με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο στη Μαλάτεια της ανατολικής Τουρκίας ένας Γερμανός και τρεις Τούρκοι ιεραπόστολοι. Οι δολοφόνοι ήταν και πάλι άτομα νεαρής ηλικίας και ισλαμικών πεποιθήσεων, και μάλιστα έσφαξαν τα θύματα όπως σφαγιάζονται τα ζώα που θυσιάζονται στο Κουρμπάνι, την ισλαμική γιορτή της θυσίας (Id El-Fitr). Η πράξη αυτή εμπεριείχε ένα σαφέστατο εθνικιστικό – θρησκευτικό μήνυμα (με τον ίδιο τρόπο έσφαζαν οι Τούρκοι και Κούρδοι άτακτοι και τους Αρμενίους τη δεκαετία του 1890 και το 1915, αλλά και οι Ισλαμιστές της Αλγερίας τα θύματά τους τη δεκαετία του 1990). Με τον ίδιο τρόπο δολοφονήθηκε από τον οδηγό του φέτος και ο Παντοβέζε.

Τόσο στην περίπτωση του Παντοβέζε όσο και σε εκείνη του Σαντόρο, μέλη της τοπικής κοινωνίας σε δηλώσεις τους στον τύπο έκαναν λόγο για «ιεραποστολική δράση» των Σαντόρο και Παντοβέζε, ενώ ανέφεραν φήμες πως οι δύο ιερείς «μοίραζαν χρήματα στους νέους» για να τους πείσουν να ασπασθούν το Χριστιανισμό. Τις φήμες φαίνεται πως διασπείρουν εθνικιστικοί κύκλοι προκειμένου να δηλητηριάσουν το κλίμα κατά των ιερέων αλλά και κατά των τοπικών χριστιανικών κοινοτήτων. Άλλες φήμες που διαδίδονται και έχουν μεγάλη απήχηση στην επαρχία είναι πως στις εκκλησίες παρέχεται στέγη σε ιερόδουλες και λαμβάνουν χώρα όργια. Σε πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα επιθυμούσε να λάβει η πολιτεία μέτρα κατά των ιεραποστόλων, ενώ το 40% πως δεν επιθυμεί Χριστιανούς ως γείτονες. Η φιλελεύθερη διανόηση αναγνωρίζει πως «ένα μείγμα φανατικού εθνικισμού και θρησκευτικού ζήλου» οδήγησε τους δράστες, πιστεύει όμως πως το προφίλ τους αποδεικνύει ότι είναι καθοδηγούμενοι.

Οι δράστες των δολοφονιών αυτών είναι πάντα πολύ νέοι, άνεργοι, αγράμματοι και καταγόμενοι από εθνικιστικό και ισλαμιστικό περιβάλλον. Είτε είναι ανήλικοι, είτε πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα. Οι φιλελεύθεροι παρατηρητές υποπτεύονται το εθνικιστικό παρακράτος, από το οποίο ξεπήδησε και το τέρας της Εργκένεκον, ως ηθικό αυτουργό. Τα μέλη του θεωρούν τους εαυτούς τους «σωτήρες της πατρίδας» και θεωρούν τη βία δύναμη κάθαρσης της Τουρκίας από «ανεπιθύμητα φαινόμενα». Την ιδεολογία της Εργκένεκον βλέπουν πίσω από το σημείωμα που άφησαν οι δολοφόνοι των ιεραποστόλων στη Μαλάτεια: «Ας είναι αυτό ένα μάθημα για τους εχθρούς της θρησκείας μας. Το κάναμε για τη χώρα μας». Αποδεικτική δε της νοοτροπίας περί «προδοσίας» έθνους, κουλτούρας και κράτους θεωρείται από πολλούς αναλυτές η επιμονή της οικογένειας ενός από τους Τούρκους σφαγιασθέντες της Μαλάτειας να τον κηδεύσει με το ισλαμικό τυπικό, παρά την επιλογή του να βαπτισθεί και την προφανώς αντίθετη θέλησή του.

Η φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι που βαπτίζονται Χριστιανοί φανερώνεται μέσα από τις ερωτήσεις που τους απευθύνουν οι συντοπίτες τους. «Μας ρωτούν, αν γίνει πόλεμος, εσύ με ποια πλευρά θα πας;» καταγγέλλει ο Ισά Καρατάς, που προΐσταταιτης Εκκλησίας της Σωτηρίας, η οποία αριθμεί, σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς, 5000 μέλη στην Τουρκία. Η ερώτηση βέβαια υπονοεί, αν οι προσήλυτοι θα έπαιρναν το μέρος της Τουρκίας ή των ΗΠΑ, καθώς στην κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η πεποίθηση πως επίκειται επίθεση των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, «όπως συνέβη στο Ιράκ». «Είναι αδύνατο να τους πείσεις πως, παρότι Χριστιανός, διατηρώ τα ίδια συναισθήματα προς τη χώρα μου. Δεν μπορούν να το καταλάβουν». Ο κοινωνιολόγος Μπεχνάν Κονουτγκάν, που ασπάσθηκε το Χριστιανισμό και επιτελεί ο ίδιος ιεραποστολικό έργο, καταγγέλει πως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης βλέπει την εκκλησία ως εχθρό.

Σε μία κοινωνία που μαστίζει η παρανοϊκή πίστη πως οι ιεραπόστολοι, ως πράκτορες ξένων δυνάμεων, διαδίδουν το Χριστιανισμό ως βήμα απαραίτητο στα σχέδια της Δύσης να διαιρέσει τη χώρα, πώς αισθάνονται και πώς αντιδρούν όσοι άφησαν το Ισλάμ για το Χριστιανισμό; Κάποιοι, εξηγεί η Özyürek, στρέφονται στον τουρκικό εθνικισμό και υιοθετούν τη γλώσσα και τη σημειολογία των εθνικιστών στην προσπάθειά τους να γίνουν αποδεκτοί.

Προσπαθούν να τονίσουν πως οι Ευαγγελικές εκκλησίες είναι σύμφωνες με τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα και την τουρκική κουλτούρα,ενώ διατυπώνουν συχνά φαιδρούς ισχυρισμούς. Ένας πολύ συνήθης είναι πως, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της Κενής Διαθήκης γράφηκε στα εδάφη της σημερινής Τουρκίας απηχεί την τουρκική κουλτούρα (!) και όχι εκείνη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Άσχετο βέβαια ότι οι Τούρκοι ήλθαν στη Μικρά Ασία μία χιλιετία μετά τη συγγραφή αυτών των κειμένων. Μεγάλο ρεύμα των Τούρκων Χριστιανών καλλιεργούν τη δική τους εκδοχή του Κεμαλικού εθνικισμού.
Άλλο ένα παράδοξο στην όλη ιστορία είναι η αντίληψη – ευχή στην Ελλάδα ότι οι Χριστιανοί και κρυπτο-Χριστιανοί της Τουρκίας είναι αλώβητοι από τον τουρκικό εθνικισμό, και ενδέχεται μάλιστα να έχουν μη τουρκική – και αν είναι ή γίνουν ελληνορθόδοξοι – ελληνική εθνική συνείδηση. Η νοοτροπία αυτή αποτελεί την αντίστροφη πλευρά της τουρκικής απόρριψής τους.

Read more...

Τουρκία: ακυρώθηκε τμήμα της μεταρρύθμισης του Συντάγματος


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε σήμερα ένα τμήμα της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του Συντάγματος, που προωθεί η μετριοπαθής ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας. Αποκλείει η κυβέρνηση εκλογές λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτζ, απορρίφθηκε η έφεση της αντιπολίτευσης για την πλήρη ακύρωση του κυβερνητικού πακέτου για την συνταγματική αναθεώρηση. Οι δικαστές ακύρωσαν τις τροποποιήσεις που αφορούν τον διορισμό των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και εκείνες που σχετίζονται με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που αντίστοιχα διορίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς, πρόσθεσε ο Κιλίτζ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, το κείμενο, με διαγραμμένα πλέον τα επίμαχα άρθρα του, δύναται και θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει πως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας στους 27.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ Σουάτ Κιλίτζ, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αν και υπογράμμισε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπονομεύει την εξουσία της Εθνοσυνέλευσης.

Read more...

Αντιδράσεις προκαλεί η ακύρωση συνταγματικής αναθεώρησης


Την αντίδραση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προκάλεσε η μερική ακύρωση της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία αποφασίστηκε αργά το απόγευμα από το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο.

Τις τελευταίες μέρες υπήρχαν έντονες συζητήσεις στην Άγκυρα για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που το Δικαστήριο έκρινε άκυρη την αναθεώρηση.


Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς ανακοίνωσε, ότι ακυρώθηκε το τμήμα εκείνο της αναθεώρησης που σχετιζόταν με την εκλογή μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο ίδιος δήλωσε, ότι δεν έγινε δεκτό το τμήμα της προσφυγής για ασφαλιστικά μέτρα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εμπόδιο για το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου προς έγκριση της αναθεώρησης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης και η τακτική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Σουάτ Κιλίτς μίλησε για επέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη νομοθετική εξουσία ενώ ακόμη ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Ντενρκίρ Μεχμέτ Φιράτ, υποστήριξε ότι «το Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε το Σύνταγμα».

Η συμπολίτευση εδώ και καιρό υπογράμμιζε ότι το Δικαστήριο με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να κρίνει την αναθεώρηση επί της ουσίας, αλλά μόνο επί της διαδικασίας με την οποία εγκρίθηκε. Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι κρίση επί της ουσίας, δηλαδή επί του περιεχομένου της αναθεώρησης.

Read more...

Μύνημα Κλίντον προς Άγκυρα. Οι αντιδράσεις


Η Hürriyet σε πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο «Προσωπική επίσκεψη» και τον υπέρτιτλο «Άμεση ανακοίνωση από τις ΗΠΑ» γράφει ότι η αμερικανική Πρεσβεία στο Ερεβάν, σε σχετική ανακοίνωσή τηςαναφορικά με την επίσκεψη της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κλίντον στο Μαυσωλείο της Αρμενικής Γενοκτονίας, ανέφερε: «Η Υπουργός Κλίντον την επίσκεψη αυτή δεν την πραγματοποίησε με την ιδιότητα του κρατικού λειτουργού. Ήταν μια προσωπική επίσκεψη». Η εφημερίδα σημειώνει ότι εκείνο, το οποίο τράβηξε την προσοχή, ήταν ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την αποδοχή του ψηφίσματος περί Αρμενικής Γενοκτονίας εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου τον περασμένο Μάρτιο. Η επίσκεψη προκάλεσε αντιφάσεις και μεταξύ των αρμενικών πλευρών. Ορισμένοι την χαρακτήρισαν ως ένα βήμα αναγνώρισης της γενοκτονίας εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης. Άλλοι, πάλι τη θεώρησαν ανεπαρκή. Η παράκαμψη της εθιμοτυπίας εκ μέρους της Κλίντον παρεμπόδισε και την κρίση

Αν και η Άγκυρα έδειξε την αντίδρασή της για την επίσκεψη Κλίντον στο Μαυσωλείο της Αρμενικής Γενοκτονίας, εν τούτοις μέχρι χθες τις βραδινές ώρες δεν υπήρξε κάποια επίσημη δήλωση ή γραπτή ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα παρασκήνια της τουρκικής πρωτεύουσας, αντί της θέσης των σκληρών δηλώσεων, που συνήθως αναμένονται σε τέτοιες περιπτώσεις, υπήρξε μια σιωπηλή επίσημη πολιτική. Ο λόγος αυτού ήταν οι ευαίσθητες ισορροπίες πίσω από τα παρασκήνια.

Στην επίσκεψη του Μαυσωλείου οι Αρμένιοι ακολουθούν μια σειρά εθιμοτυπικών βημάτων, τα οποία η Κλίντον παρέκαμψε. Επίσημες πηγές ανέφεραν προς την εφημερίδα τα εξής: «Είναι ορθό. Η επίσκεψη Κλίντον, η οποία συνοδεύτηκε και από σχετικό στεφάνι, έγινε δεκτή στην Άγκυρα με ανησυχίες. Όμως, υπάρχουν και οι λόγοι που δεν θα πρέπει να διογκωθούν οι αντιδράσεις αυτές. Για παράδειγμα, η Κλίντον δεν πλησίασε καν το βιβλίο επισήμων που υπάρχει στο Μαυσωλείο και στο οποίο έχουν υπογράψει ηγέτες, όπως ο Σιράκ και ο Πούτιν. Μια μέρα πριν, η Κλίντον κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων στο Αζερμπαϊτζάν. Επίσης μέσα στο Μαυσωλείο δεν επετράπη η είσοδος των ΜΜΕ, ούτε η απευθείας κάλυψη της επίσκεψης. Δεν προέβη σε καμία δήλωση. Ουδείς επίσημος της κυβέρνησης του Ερεβάν βρισκόταν δίπλα της. Άλλωστε, και το γεγονός ότι κατά τις επαφές της στο Ερεβάν δεν αναφέρθηκε ανοικτά στο θέμα της γενοκτονίας, ήταν κάτι το οποίο παρακολουθήθηκε με ικανοποίηση εκ μέρους της Άγκυρας. Αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε».

Η ίδια εφημερίδα με τον τίτλο «ΑΚΡ: Η επίσκεψη μας προξένησε λύπη» γράφει ότι ο Μεχμέτ Τζεϋλάν, βουλευτής του ΑΚΡ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε: «Η περίοδος των Πρωτοκόλλων Τουρκίας – Αρμενίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο. Βεβαίως, αναμένουμε τις εξελίξεις εκείνες, οι οποίες θα συμβάλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας. Από τους συμμάχους μας αναμένουμε να αποφεύγουν συμπεριφορές, οι οποίες θα προκαλέσουν ζημία στη διαδικασία αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, και η επίσκεψη Κλίντον βεβαίως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ικανοποίηση. Η επίσκεψη αυτή μας προκαλεί λύπη».

Με τον τίτλο «Μπολούκμπασι: Αποτελεί την επιβεβαίωση της κατάρρευσης των Πρωτοκόλλων» η εφημερίδα γράφει ότι ο βουλευτής Άγκυρας του ΜΗΡ, Μπολούκμπασι, και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, αφού συνέδεσε την επίσκεψη Κλίντον στο Μαυσωλείο με τις λανθασμένες πολιτικές, τις οποίες ακολουθεί το ΑΚΡ, είπε: «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση της κατάρρευσης τόσο των Πρωτοκόλλων της κυβέρνησης του ΑΚΡ με την Αρμενία, όσο και του ανοίγματος προς το Ερεβάν».

Με τον τίτλο «Ελεκντάγ: Η πρώτη επίσκεψη Υπουργού» γράφει ότι ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του CHP Ελεκντάγ, αναφερόμενος στην επίσκεψη Κλίντον, είπε: «Είναι η πρώτη επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται σε επίπεδο υπουργού από πλευράς ΗΠΑ. Βεβαίως, είχαν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε επίπεδο βουλευτών. Πιστεύω ότι η Τουρκία, κυρίως και με την επίδραση της στάσης την οποία τηρεί όσον αφορά στο θέμα του Ιράν, θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες στο να παρεμποδίσει εφεξής την αποδοχή των ισχυρισμών περί γενοκτονίας».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP