Μετά την αποτυχία του «Δημοκρατικού Ανοίγματος» στην Τουρκία ιδρύεται ειδική στρατιωτική μονάδα φρούρησης της μεθορίου
Την πρόθεσή της να δημιουργήσει ειδικές στρατιωτικές μονάδες για την ασφάλεια της μεθορίου στα νοτιοανατολικά της χώρας ανακοίνωσε η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ. Το ενδεχόμενο ίδρυσης των μονάδων στοχεύει στην αποκατάσταση της εικόνας της κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με τα πολιτικά μέσα που διαθέτει τις επιθέσεις των κούρδων αγωνιστών.
Την εβδομάδα που κύλησε, η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προωθήσει τη σύσταση νέων στρατιωτικών μονάδων, οι οποίες θα είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη των συνόρων στη νοτιανατολική Μικρά Ασία. Η είδηση έγινε γνωστή μετά τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλί Κιλιτσντάρογλου, αναφορικά με τα σχέδια περιορισμού της δράσης των κούρδων αγωνιστών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, οι οποίοι εισέρχονται συχνά στην τουρκική επικράτεια από τις γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ, όπου διαθέτουν τις βάσεις τους.
Το σχέδιο της ισλαμικής κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο ισλαμιστής πρωθυπουργός σε κομματική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την επομένη, δεν προβλέπει τη σύσταση νέου σώματος ασφαλείας, αλλά μιας νέας μονάδας η οποία θα απαρτίζεται από μη κληρωτούς στρατιώτες. Κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή, οι στρατιώτες αυτοί θα έχουν το καθεστώς επαγγελματιών στρατιωτών και θα υπηρετούν για τουλάχιστον μία πενταετία με δυνατότητα παράτασης της σύμβασής τους.
Ο νέος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος φάνηκε να μην επιθυμεί να πάρει ανοιχτά θέση προς το παρόν, προφασιζόμενος ότι δεν τους έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος στον Ερντογάν, δεν λησμόνησε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει οικονομικά και πολιτικά μέτρα για να περιορίσει τη δράση του ΡΚΚ, προσπαθώντας ίσως έτσι να διορθώσει την παράλειψή του επί του ίδιου θέματος κατά την ομιλία του λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο. Συγκεκριμένα πρότεινε εκτός των άλλων την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ο οποίος ορίζει πανεθνικό όριο 10% για την είσοδο ενός κόμματος στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου το όριο αυτό θα πρέπει να μειωθεί στο 7% επιτρέποντας την πολιτική εκπροσώπηση μικρότερων κομμάτων. Απ' ό,τι διέρρευσε στον Τύπο ο ισλαμιστής πρωθυπουργός απέρριψε την εν λόγω πρόταση με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας υπονοώντας τις κυβερνήσεις συνασπισμού της δεκαετίας του '90. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός αρνήθηκε πάντως να συναντηθεί και να ενημερώσει σχετικά με αυτό το θέμα τους ηγέτες του ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και του κουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας προσάπτοντας στο μεν πρώτο την τήρηση μιας αρνητικής και αδιάλλακτης στάσης και στο δε τελευταίο την παροχή πολιτικής στήριξης στους κούρδους αγωνιστές του ΡΚΚ.
Ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα πάρει το σχέδιο για την ίδρυση επαγγελματικών μονάδων φύλαξης της τουρκικής μεθορίου στη νοτιοανατολική Μικρά Ασία, είναι γεγονός ότι ισλαμική κυβέρνηση και τουρκικός στρατός απέτυχαν παταγωδώς να κάμψουν την αντίσταση των κούρδων αγωνιστών μία και πλέον δεκαετία μετά την «παράδοση» του ηγέτη τους στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αντιθέτως, οι απώλειες τόσο του τουρκικού στρατού όσο και του άμαχου πληθυσμού συνεπεία της δράσης της οργάνωσης στην περιοχή, έχουν φέρει σε δυσμενή θέση την κυβέρνηση, η οποία γίνεται δέκτης επικριτικών σχολίων. Εξάλλου, εξίσου αναποτελεσματικό φαίνεται ότι υπήρξε και το σχέδιο περί «δημοκρατικού ανοίγματος» προς τους πληθυσμούς κουρδικής καταγωγής της γείτονος που είχε εξαγγείλει η ισλαμική κυβέρνηση πριν από περίπου ένα χρόνο. Όχι μόνο δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στην περιοχή, αλλά τόσο το κουρδικό κόμμα όσο και οι κουρδικοί πληθυσμοί δέχτηκαν πιέσεις από την κυβέρνηση, η οποία στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί το όλο θέμα. Μέλλει να δούμε σε τι βαθμό αποτελεσματικές θα είναι αυτήν τη φορά οι υπό σχεδιασμό επαγγελματικές μονάδες στην αντιμετώπιση των κούρδων αγωνιστών.
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου