Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Ερντογάν
Ο ευρύς ανασχηματισμός που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφραγίστηκε από τον ορισμό του καθηγητή Αχνέτ Νταβούτογλου ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού εξωτερικών, αλλά και την ένταξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ονομάτων που στο παρελθόν υπήρξαν μέρη της αντιπαράθεσης των κυβερνητικών με το χώρο των κεμαλιστών.Άλλο όνομα που προκαλεί εντύπωση είναι αυτό του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Ομέρ Τσελίκ που αναλαμβάνει υπουργός εργασίας. Σε άρθρο του είχε υποστηρίξει ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του το κεμαλικό καθεστώς και ότι απαιτείται ισλαμοποίηση του συστήματος, πράγμα που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Ο ευρύς ανασχηματισμός που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφραγίστηκε από τον ορισμό του καθηγητή Αχνέτ Νταβούτογλου ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού εξωτερικών, αλλά και την ένταξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ονομάτων που στο παρελθόν υπήρξαν μέρη της αντιπαράθεσης των κυβερνητικών με το χώρο των κεμαλιστών.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς
Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Χαγιατί Γιαζιτζί
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μεχμέτ Αϊντίν
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Φαρούκ Ναφίζ Όζακ
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ζαφέρ Τσαγλαγιάν
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Φαρούκ Τσελίκ
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Τζεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σελμά Αλιγιέ Καβάφ
Υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ
Υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ
Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου
Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ
Υπουργός Εθνικής Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού
Υπουργός Ανοικοδόμησης Μουσταφά Ντεμίρ
Υπουργός Υγείας Ρετζέπ Άκνταγ
Υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ
Υπουργός Γεωργίας Μεχμέτ Μεχντί Εκέρ
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνιών Ασφαλίσεων Ομέρ Ντιντσέρ
Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Νιχάτ Εργκιούν
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ
Υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Βεϊσέλ Έρογλου
Ο νέος Υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου,γεννήθηκε το 1959 στην Τασκένδη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο στη Δημόσια Διοίκηση και τις Διεθνείς Σχέσεις. Το 1993 ανακηρύχθηκε αναπληρωτής και το 1999 τακτικός καθηγητής. Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπέϊκέντ. Από το 2003, ήταν σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Το 2003 ανακηρύχθηκε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Έπαιξε πολύ δραστήριο ρόλο στις σχέσεις της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο, στις πρόσφατες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στη μεσολαβητική προσπάθεια της Άγκυρας στη διένεξη του Ισραήλ με τους Παλαιστίνους και τη Συρία. Το σημαντικότερό του έργο θεωρείται το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος - Η διεθνής Θέση της Τουρκίας» που κυκλοφόρησε στην Τουρκία σε πρώτη έκδοση το 2001. Το βιβλίο περιλαμβάνει τη θεώρηση του κ. Νταβούτογλου γύρω από το παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο το μέλλον και τις προοπτικές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Άλλα έργα του είναι τα «Παγκόσμια Κρίση» (κυκλοφόρησε το 2002 στην Τουρκία), «Alternative Paradigms» (κυκλοφόρησε το 1993 στις ΗΠΑ) και «Civilizational Transformation and the Muslim World» (Κυκλοφόρησε το 1994 στην Τουρκία στην αγγλική γλώσσα). Ο κ. Νταβούτογλου είναι ο όγδοος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας από το 1923 και ο πρώτος μη διπλωματικός εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.
Σημαντικό όνομα που μετέχει στην κυβέρνηση ως Αντιπρόεδρος, είναι ο Μπουλέντ Αρίντς. Υπήρξε πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης την περίοδο 2002-2007. Από τα ιδρυτικά στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1995 με το Κόμμα Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν. Επανεξελέγη στις εκλογές 1999, 2002 και 2007. Στο παρελθόν, αλλά μέχρι και πολύ πρόσφατα, ακούστηκε πολλές φορές με δηλώσεις του εναντίον της ανάμειξης των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική. Ένταση προκάλεσαν δηλώσεις του της μορφής «πρέπει να αναθεωρηθεί η μορφή του κοσμικού κράτους».
Άλλο όνομα που προκαλεί εντύπωση είναι αυτό του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Ομέρ Τσελίκ που αναλαμβάνει υπουργός εργασίας. Σε άρθρο του είχε υποστηρίξει ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του το κεμαλικό καθεστώς και ότι απαιτείται ισλαμοποίηση του συστήματος, πράγμα που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
http://www.athina984.gr,http://spynews-gr.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου