Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Kίνδυνος επαναφοράς του σχεδίου Ανάν


Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ορθώνεται ο κίνδυνος επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, αλλά με άλλο όνομα , εκτιμώντας ότι αυτό θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.Τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τίμησε χθες το βράδυ στην Αθήνα, η Δημοκρατική Παράταξη Κύπριων Φοιτητών Αναγέννηση Αθήνας.

Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο γιος του, βουλευτής Λευκωσίας και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Κυπριακό, Ελλάδα και οι παρακαταθήκες του Τάσσου Παπαδόπουλου».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ορθώνεται ο κίνδυνος επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, αλλά με άλλο όνομα , εκτιμώντας ότι αυτό θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Δημήτρη Χριστόφια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως αν είχε υλοποιηθεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου θα είχε ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων .

Είπε, επίσης, ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενταφίασε την Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και προχώρησε στην αντικατάσταση της, με τη Συμφωνία της 23ης Μαΐου, η οποία ήταν ατυχέστατη Συμφωνία και για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού εισαγάγει τους ορισμούς του συνεταιρισμού και των δύο κρατών» .

Ανέφερε πως η διαφωνία του με τον Πρόεδρο Χριστόφια είναι ότι οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι αμφιλεγόμενες και ότι ορισμένες προέρχονται από το Σχέδιο Ανάν, επικαλούμενος ως παράδειγμα την πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία.

Το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ζήτησε την αναβάθμιση της διαπραγματευτικής ομάδας με τον ορισμό ενός προσώπου κοινής αποδοχής, αίτημα που όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ικανοποίησε μέχρι σήμερα.

Μια από τις παρακαταθήκες του Τασσου Παπαδόπουλου είναι ότι σήμερα η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι είναι μοχλός επίλυσης του Κυπριακού η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως μέχρι το Δεκέμβριο, όταν αναμένεται από την ΕΕ η αξιολόγηση της Τουρκίας θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων, να ετοιμαστεί το σχέδιο Β’ σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, να αξιοποιηθεί ο μεγάλος σύμμαχος που είναι η Ελλάδα.
«Χωρίς τη βοήθεια της Ελλάδας δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις το Δεκέμβρη», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως «πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την αδιαλλαξία που επιδεικνύει ο Ταλάτ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ανέφερε περαιτέρω ότι σε περίπτωση κακής λύσης στο Κυπριακό ή επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, «το ΔΗΚΟ θα κληθεί για ακόμα μια φορά να διαδραματίσει τον ιστορικό του ρόλο και θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις επιβουλές της Αγκυρας, αλλά και των ξένων όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, όπως το 2004».

"Κέρδισε μια θέση στην ελληνική ιστορία"Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, είπε πως «ο Τάσσος με την πολιτική του κέρδισε μια θέση στην ελληνική ιστορία» και πρόσθεσε πως «ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ένοιωθε πρώτα Ελληνας και μετά Ελληνοκύπριος».

Επίσης, είπε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν «σπουδαίος πολιτικός» και πρόσθεσε πως «όσο απομακρυνόμαστε από τα χρόνια διακυβέρνησης του, τόσο πιο πολύ θα εκτιμήσουμε το έργο του».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε την άποψη ότι η λύση του δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό που οδήγησαν οι Συνθήκες του 1960.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος είπε ότι η ίδια η διαπραγματευτική διαδικασία έχει «εκτραπεί από την ουσιαστική δημοκρατική νομιμότητα» και πρόσθεσε πως «εγώ θα συνιστούσα στον κ. Χριστόφια, στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, στους διαπραγματευτές -και νομίζω ότι θα έκανα και ένα βήμα προς τη λύση του Κυπριακού ενδεχομένως- να αρχίσουν να διαπραγματεύονται το κράτος τους όπως θα διαπραγματευόταν και ο τελευταίος Κύπριος το σπίτι του».
SHMERINH

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP