Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ


Τούρκοι παρακρατικοί σε δράση στην Κύπρο
Το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των χριστιανών κατοίκων της Κύπρου (Ελληνοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων) από την Τουρκία, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής το βορείου τμήματος της νήσου, έθεσε ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος σε ημερίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με θέμα "Μισαλλοδοξία και Διακρίσεις είς βάρος των Χριστιανών"

Ο επίσκοπος Νεαπόλεως σε ομιλία του στην ημερίδα, που έγινε στη Βιέννη, αναφέρθηκε επίσης στην:
- βεβήλωση και καταστροφή των θρησκευτικών χριστιανικών μνημείων και κοιμητηρίων. Την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψη την συντήρηση και επαναλειτουργία τους, από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
-συνεχιζόμενη καταπίεση των 500 περίπου εγκλωβισμένων στην χερσόνησο της Καρπασίας και τις Μαρωνίτικες κοινότητες. Την απαγόρευση σε αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου να τελέσουν ακολουθίες και ιερά μυστήρια στις κατεχόμενες περιοχές.
- την προσπάθεια της Άγκυρας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχόμενων περιοχών με την εισαγωγή χιλιάδων εποίκων από την Ανατολή. Οι τουρκοκύπριοι σήμερα, επεσήμανε, αποτελούν μειοψηφία αφού οί έποικοι έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 160 χιλιάδων ενώ οι τουρκοκύπριοι παρέμειναν μόνον 87.900.
Στην καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών απο πλευράς της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος επεσήμανε την απαγόρευση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάγης, την άρνηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να κατέχει ακίνητη περιουσία και τους περιορισμούς που επιβάλλει το τουρκικό κράτος στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της ημερίδας ήταν:
α) Διακρίσεις είς βάρος των χριστιανών εκδηλώνονται σε διαφόρες μορφές σε χώρες μέλη του OΑΣΕ
β) Οι διακρίσεις αυτές δεν σημειώνονται μόνον όπου οι χριστιανοί είναι μειοψηφία αλλά και όπου αποτελούν την πλειοψηφία.
γ) Συζητήθηκαν διάφορες πτυχές του προβλήματος όπως: οι επιθέσεις κατά προσώπων, τις περιουσίες και τους χώρους λατρείας όπως και οι απαγορεύσεις στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και πίστεως.
δ) Τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για την δημιουργία λανθασμένων αντιλήψεων και προκαταλήψεων είς βάρος των χριστιανικών αξιών και της χριστιανικής ταυτότητας.
ε) Τονίστηκε η ανάγκη για τον διαθρησκευτικό διάλογο γιατί πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οί χριστιανοί, τις αντιμετωπίζουν και άλλες θρησκευτικές κοινότητες σε χώρες του OΑΣΕ.
στ) Ζητήθηκε η δημιουργία αρχείων για εγκλήματα μίσους κατά των χριστιανών.
ζ) Είναι εξαιρετικά σημαντική η ορθή διαπαιδαγώγηση των νέων για τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των ανθρώπων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP