Οι ενταξιακές προοπτικές Τουρκίας και ΠΓΔΜ κυριαρχούν στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ θα απασχολήσει αυτή την εβδομάδα την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ψήφισμα που θα συζητηθεί την Τετάρτη ζητά βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Την ίδια ημέρα θα συζητηθεί και το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ.
Την Τετάρτη θα συζητηθεί ψήφισμα που...υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και αφορά στην πρόοδο που πραγματοποίησε η Τουρκία το 2008 στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με αυτό, οι τουρκικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο, ενώ οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το ψήφισμα ζητά ακόμη από την Τουρκία θα πρέπει ακόμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Την Τετάρτη θα συζητηθεί επίσης έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγιερ για τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωβουλή όσον αφορά στην πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΠΓΔΜ.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ κάλεσε το Συμβούλιο να ορίσει μια ημερομηνία, εντός του τρέχοντος έτους, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Παράλληλα, κάλεσε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, ούτως ώστε αυτό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ ως μέλους σε διεθνείς οργανισμούς.
Επίσης, την Ολομέλεια θα απασχολήσει και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κροατίας, με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να εκφράζει αισιοδοξία για την πρόοδό τους.
Αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί ακόμα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ζητά περαιτέρω μείωση των εκπομπών ρύπανσης από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, με μεγαλύτερη ευελιξία.
Επιπλέον υπό συζήτηση θα τεθεί έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, η οποία αναφέρει ότι βασική προτεραιότητα του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να είναι η προαγωγή της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.
Αναφερόμενη δε στα εθνικά σχέδια επισημαίνει ότι ο συντονισμός τους θα πρέπει να επιτρέπει την προσαρμογή κάθε προγράμματος στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρας, λαμβάνοντας όμως υπόψη το κοινό συμφέρον.
Newsroom ΔΟΛ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου