Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ενας στρατός επικοινωνιολόγων χάρισε στον τούρκο πρωθυπουργό τη νίκη µε 50% Το µυστικό όπλο του Ερντογάν


Ο Ερντάν Αϊντίν, ο επικοινωνιολόγος της εταιρείας Πόλµαρκ, δεν έλειψε ούτε δευτερόλεπτο δίπλα από τον τούρκο πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτός µαζί µε την υπόλοιπη οµάδαεπικοινωνιολόγων τού Ταγίπ Ερντογάνκαθόρισαν την προεκλογική καµπάνια οδηγώντας το κυβερνών κόµµα AKP στον θρίαµβο. Μια καλοσχεδιασµένη στρατηγική που εφαρµόστηκε µέχρι τέλους: το 50% δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Με το Blackberry και το iPad τους οι επικοινωνιολόγοι του Ταγίπ Ερντογάν έγραφαν τις οµιλίες του και σχεδίαζαν την κάθε του κίνηση. Βρίσκονταν πίσω από τον τούρκο πρωθυπουργό συνεχώς, αν και κανείς δεν τους γνώριζε. Ο Ερντάν Αϊντίν, βασικό στέλεχος της οµάδας επικοινωνιολόγων, µίλησε στην Ασλί Αϊντίντασπας της «Μιλιέτ» εξηγώντας µε λεπτοµέρεια τη συνταγή της επιτυχηµένης στρατηγικής τού AKP.

∆ύο εβδοµάδες πριν από τις εκλογές έθεσαν ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν δηµοσκόπησηπου έφερε το AKP να έχει ποσοστό 47,4%και το Ρεπουµπλικανικό ΛαϊκόΚόµµα (CHP) ποσοστό 26%. «Μακάρι µε τη βοήθεια του Αλλάχ να καταφέρω να βγω στο 50%» είπε στην οµάδα του ο τούρκος πρωθυπουργός.

Σύµφωνα µε τονΕρντάν Αϊντίν, ο τούρκος πρωθυπουργός είναι πολύ εργατικός. Αρχίζει το πρόγραµµά του από τις 7-8 το πρωί και ακολουθεί τέτοιους ρυθµούς που είναι σαν να άρχισε τώρα την πολιτική του καριέρα. Είναι συγκεντρωµένος, καλός στη διήγηση και εξηγεί καθαρά τα επιχειρήµατά του.

Αλλά το µεγαλύτερο προτέρηµα του Ταγίπ Ερντογάν, σύµφωναµε τον επικοινωνιολόγο του, είναι ότι ακούει τους συµβούλους του. Κινείται µε βάση την έρευνα. Πριν πάει σε µια προεκλογική συγκέντρωση µια ειδική οµάδα επικοινωνιολόγων κάνει προεργασία στη συγκεκριµένη επαρχία συγκεντρώνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Τι σκέφτεται ο κόσµος τηςπεριοχής για τους βουλευτές, τι περιµένουν από τον πρωθυπουργό... Στη συνέχεια ετοιµάζεται η οµιλία µε βάσηαυτά τα στοιχεία. «Αυτού το είδους οι έρευνες ανά επαρχία κοστίζουν το ένα δέκατο από όσο οι τηλεοπτικές διαφηµίσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου και ασφαλώς είναι πολύ πιο σηµαντικές» εκτιµά ο Ερντάν Αϊντίν.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ. Ο τούρκος πρωθυπουργός εκµεταλλεύτηκε ακόµη και τα λάθη της αντιπολίτευσης: πρώτον, έκανε λάθος ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου που επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία σε προγράµµατα ανάπτυξης επειδή αυτό είναι το δυνατό άλογο του Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός απάντησε αµέσως εξαγγέλλοντας νέα προγράµµατα µέχρι το 2023. ∆εύτερον, έκανε λάθος ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου µε τις διαφηµίσεις οι οποίες έδειχναν ανθρώπουςθλιµµένους και δυστυχείς, ενώ αντίθετα το κυβερνών κόµµα εµφανίστηκε µε χαρούµενες και γεµάτες ελπίδα διαφηµίσεις.

Τρίτον, το CHP είπε όλα όσα είχε να πει από την πρώτη εβδοµάδα της προεκλογικής εκστρατείας και µετά δεν είχε τίποτα καινούργιο να προσθέσει. Αντίθετα ο τούρκος πρωθυπουργός κράτησε πράγµατα και για τη συνέχεια. Ηξερε ποιες διαφηµιστικές εταιρείες θα κινητοποιηθούν την τελευταία εβδοµάδα.

Τέταρτον, ο Ταγίπ Ερντογάν αντέστρεψε το επιχείρηµα του ακροδεξιού κόµµατος MHP ότι το κυβερνών κόµµα ανοίγει τον δρόµο για το φιλοκουρδικό κόµµα BDP. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα τρία κόµµατα της αντιπολίτευσης CHP - MHP - BDP ότι σχηµάτισαν µπλοκ εναντίον του AKP. Το επιχείρηµαέπιασε και ας µην ήταν αληθινό.


Στους Τούρκους αρέσει το σκληρό προφίλ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ για τους Τούρκουςείναι πώς ο Ερντογάν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κόµµατός του παρ’ ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και νωρίτερα, επιδείκνυε αυταρχική συµπεριφορά. Και αυτή η στάσηδεν είναι καινούργια.

Ηταν στιςπρώτες µέρες της πρωθυπουργικής θητείας του, όταν ένας γεωργός µαζί µε τη µητέρα τουτον είχεπλησιάσει για να εκφράσει τα παράπονά του. «Πάρε τη µάνα σου και δρόµο», του είπε µε άγριο ύφος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόµη και πολύ πρόσφατα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «τερατούργηµα» το άγαλµα φιλίας µεταξύ Αρµενίων και Τούρκων πουστήθηκε στο Καρς, κοντά στα σύνορα τωνδύο χωρών.

Παρά τις αντιδράσεις των διανοουµένων της Τουρκίας, το άγαλµα κατεδαφίστηκε λίγους µήνες αργότερα.

Είναι γνωστόςακόµη και για τις σκληρές αντιδράσεις του σεδηµοσιογράφους, συγγραφείς και διανοουµένους οι οποίοι του ασκούν κριτική. Για την πολύ γνωστή ακαδηµαϊκό Νουράι Μερτ, το επίθετο της οποίας θα πει «παλικάρι», έκανε κάποτε το εξής σχόλιο: «∆εν είναι παλικαριά, είναι ανανδρία». Ολοι κατάλαβαν σε ποια αναφερόταν.

Ο Ερντάν Αϊντίν έχει απάντηση γι’ αυτή τη συµπεριφορά του τούρκου πρωθυπουργού: οι έρευνες στην Τουρκία δείχνουν ότι η κοινή γνώµη θέλει τον ηγέτη να φαίνεταισκληρός. Τον θέλουν χαµογελαστό αλλά όχι µαλακό, να µη χαµογελάει σε όλα, αλλά να κάνει σοβαρά τη δουλειά του.

Πάντως το AKP µπορεί να πέτυχε το ακατόρθωτο, ωστόσο την εποµένη των εκλογών ο τούρκος πρωθυπουργόςσυγκέντρωσε την κεντρική επιτροπή τουκόµµατός του και έθεσε το εξήςζήτηµα:Γιατί δεν κατάφεραν ναεκλέξουν βουλευτές σε τρεις περιοχές της Τουρκίας.

«Γιατίέγινεαυτό;Θέλω να βρείτε τους λόγους», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός και τώρα αναµένει τις νέες έρευνες που θα αναλύουν τους λόγους της «αποτυχίας».

«Προτεραιότητα η αναθεώρηση του Συντάγµατος»
«ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ πρέπει να αλλάξει από το Α ώς το Ω» µας είπε ο σύµβουλος τουτούρκου πρωθυπουργού Ναµπί Αβτζί προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι η προτεραιότητα της νέας τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Ναµπί Αβτζί είναισχεδόν βέβαιος ότι µπορεί να υπάρξει συµφωνία µε τα άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του Συντάγµατος παρότι οι διαφορές είναι µεγάλες. Ηδη το φιλοκουρδικό κόµµα άρχισε να θέτει τους όρους του. ∆εν προτίθεται να αρχίσει καν διαπραγµατεύσεις για το Σύνταγµα αν δεν απελευθερωθεί ο Αµπντουλάχ Οτζαλάν. «Θα τα βρούµε κάπου στη µέση. Πριν από κάθε διαπραγµάτευση άλλωστε οι πλευρές θέτουντις µαξιµαλιστικές τουςθέσεις και στη συνέχεια αρχίζουν να υποχωρούν» σχολίασε ο σύµβουλος του πρωθυπουργού.Οσο για τοπροεδρικό σύστηµα, ο Ναµπί Αβτζί λέει ότι δεν συζήτησε καθόλουαυτό το θέµα µε τον τούρκο πρωθυπουργό. «Αν µε ρωτήσει θα του πω την άποψή µου» δήλωσε.

http://www.tanea.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP