Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Διαψεύδεται η χρήση τουρκικού αμυντικού υλικού από την Εθνική Φρουρά


Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση του διαψεύδει την ύπαρξη ελαστικών τουρκικής προέλευσης σε οχήματα και αποθήκες μονάδων της Εθνικής Φρουράς.
Όπως αναφέρεται, μετά από ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη τέτοιων ελαστικών. Η κατηγορηματική διάψευση έγινε με αφορμή δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Ηaberdar, επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή της αντιπροσωπείας της τουρκικής εταιρείας Petlas στην Ελλάδα που υποστήριξε ότι η εν λόγω τουρκική εταιρεία κατασκευάζει τα λάστιχα, τα οποία πωλούνται στην ΕΦ από ελληνική αντιπροσωπεία.

Οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροσώπου έγιναν μετά τις εργασίες του 2ου Εργασιακού Φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Θράκη.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι από το 2005 προμηθεύει την ΕΦ με ελαστικά, στα οποία, όπως υποστήριξε, αναγράφεται η επιγραφή «Made in Turkey» και χωρίς να γίνει οποιαδήποτε αλλοίωση στις σημάνσεις.
Πρόσθεσε ότι ετησίως αποστέλλονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, 3-4 εμπορευματοκιβώτια των 20 τόνων γεμάτα με ελαστικά μέσω της ελληνικής αντιπροσωπείας.


Το θέμα θορύβησε και τα κόμματα, με το ΕΥΡΩΚΟ να καλεί τον Υπουργό Άμυνας όπως ερευνήσει άμεσα το δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας.
Σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, διευθυντής τουρκικής εταιρείας στην Ελλάδα ανέφερε πως αποστέλλονται στην Κυπριακή Δημοκρατία ετησίως 80 περίπου τόνοι ελαστικών για τα οχήματα της Ε.Φ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε πως εάν αυτή η πληροφορία ευσταθεί , αποτελεί σκάνδαλο και μας εκθέτει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι όχι απλώς εντελώς απαράδεκτο αλλά και εξωφρενικό.
Ανέφερε ωστόσο ότι προκειμένου να είναι βέβαιος για το τι ακριβώς συμβαίνει και για τα πραγματικά γεγονότα, ζήτησε ήδη αρμοδίως, μέσω της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, πληροφόρηση από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και το Υπουργείο Αμυνας.
Απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Αμυντικό υλικό “made in Turkey” δεν αποκλείεται να δούμε και στα τεθωρακισμένα στον Ελληνικού Στρατού. Πρόσφατα, η Vippon AEBE απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Στρατιωτική ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σχετικά με την συνεχιζόμενη πρακτική της, όπως να τοποθετεί παραγγελίες για την προμήθεια αμυντικών υλικών από την Υπηρεσία Προμήθειων του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ/ NAMSA), αποδεχόμενη σιωπηρά όρους και προϋποθέσεις, που αποκλείουν της πιστοποιημένες από το ΥΠΕΘΑ Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες από τις σχετικές διαδικασίες.
Πιo συγκεκριμένα, το ΓΕΣ προχωρά στην προμήθεια πελμάτων-πεδίλων ερπυστριών αρμάτων από την NAMSA, υπολόγιζόμενης αξίας 2,000,000 ευρώ, υιοθετώντας απαράβατους όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι υποχρεώνουν τους ενδιαφερόμενους Ελληνες προμηθευτές να λαβουν έγγραφα πιστοποίησης από τους αντιστοιχους αλλοδαπούς ανταγωνιστές τους (!), προκειμένου όπως γίνει δεκτή η συμμετοχή τους στην προμήθεια.
Με τον τρόπο αυτό, η Υπηρεσία στερεί την δυνατότητα κατασκευαστικού έργου από εγχώριους κατασκευαστές, οι οποίοι επί σειρά ετών προμηθεύουν τον Ε.Σ. με τα υλικά αυτά, μέσω εγχώριων διαγωνισμών, επιτυγχάνοντας υψηλότατα ποσοστά Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας, σε ανταγωνιστικότατες τιμές, ως πιστοποιημένα μέλη του Μητρώου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΜΚΑΥ) του ΥΠΕΘΑ.
Η εμμονή στην πρακτική αυτή θέτει εν αμφιβόλω τις πρόσφατες διακηρυχθείσες θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, κατά την έκθεση DEFENSYS 2010, περί αμέριστης στήριξης του Ελληνικού αμυντικού βιομηχανικού ιστού, στα πλαίσια των σημερινών συνθηκών οικονομικής κρίσης και ύφεσης, ενώ ακυρώνει στην πράξη το ΜΚΑΥ και όλες τις σχετικές διαδικασίες πιστοποίησης και συμμετοχής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην εφοδιαστική αλυσίδα του Ε.Σ.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω τραγελαφικά αφορούν μία εταιρία με σημαντικές εξαγωγικές επιτυχίες σε Αγγλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σιγκαπούρη.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP