Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

«Δεν μπορούμε να πιέσουμε την Τουρκία»


Xωρίς πολλές ωραιοποιήσεις, σχεδόν ωμά, ο Μάθιου Μπράιζα δήλωσε στους συνομιλητές του: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία. Ίσως αυτό να μπορούσε να γίνει στις δεκαετίες ΄70, ΄80, ΄90. Δεν μπορεί να γίνει όμως σήμερα, που η Τουρκία κατέστη περιφερειακή υπερδύναμη και εξαρτάται απόλυτα από τις δικές της δυνάμεις».Η απάντηση του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν ήταν το ίδιο ξεκάθαρη: «Εάν δεν μπορούν οι ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία, ποιος μπορεί να την πιέσει; Υπό τέτοιες συνθήκες, είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, που άρχισε χθες επαφές στην Κύπρο, ήλθε, όπως είπε, για να πληροφορηθεί τις εξελίξεις στις συνομιλίες, αλλά και να διαπιστώσει τις προοπτικές. Φάνηκε, ωστόσο, να είναι πλήρως ενήμερος για τις εξελίξεις και τις δυσκολίες που συναντούν οι συνομιλίες, και θέλησε να πληροφορηθεί τις προθέσεις των δύο πλευρών, ως προς το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουν οι συνομιλίες, καθώς πλησιάζει και το κρίσιμο ορόσημο του Δεκεμβρίου, κατά το οποίο θα αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Πέραν της ομολογίας του, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία, αξιοπρόσεκτα είναι δύο σημεία των δηλώσεών του.
1. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσδοκούν να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου (αξιολόγηση της Τουρκίας).
2. Ενώ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν να παίξουν οποιοδήποτε ρόλο στο Κυπριακό, εντούτοις εκδήλωσε την αδημονία της χώρας του να λάβει πράσινο φως για να εισέλθει στη διαδικασία. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε οποιοδήποτε σχέδιο δικό μας, δεν έχουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, δεν προβλέπουμε να παίξουμε οποιοδήποτε νέο ρόλο, εκτός και εάν τα μέρη τα ίδια, ξεκινώντας από εδώ, τη Λευκωσία, πουν «παρακαλούμε, κάντε κάτι». Μάλιστα, έσπευσε να εκφράσει και κάποια πικρία που δεν προσφέρεται ρόλος στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Χωρίς να είμαι μέρος της διαδικασίας, είτε είμαι αισιόδοξος είτε απαισιόδοξος, δεν θα έχει νόημα».
Ο Αμερικανός επίσημος είδε κατά πρώτον τον Επίτροπο Γιώργο Ιακώβου και σε ερώτηση εάν μεταφέρει μήνυμα από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ανέφερε ότι το μήνυμα είναι ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να φθάσουν σε μια συμφωνία που να είναι δική τους, που θα δημιουργήσουν τα ίδια τα μέρη στην Κύπρο, που να επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.


Δόξα τω Θεώ... για τον Λιμνίτη
Ο κ. Μπράιζα χαιρέτισε τη συμφωνία για άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη και τη χαρακτήρισε «χειροπιαστό, εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός». Είπε ότι θα βοηθήσει τον κόσμο της περιοχής και μίλησε για άτομα που πέθαναν, επειδή δεν υπήρχε τρόπος να μεταβούν σύντομα στο νοσοκομείο. «Έτσι, δόξα τω Θεώ, αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο», ανέφερε.
Τόνισε ότι η διάνοιξη και άλλου οδοφράγματος εναπόκειται στα δύο μέρη. Η άποψη των ΗΠΑ δεν έχει σημασία, αφού δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, είπε.


Παραδέχθηκε λάθη
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, του υπέδειξε ότι ο Ταλάτ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, αφού το μέρος που αποφασίζει είναι η Τουρκία και προς αυτήν πρέπει να στραφούν οι πιέσεις. Ο κ. Μπράιζα έδειξε να συμφωνεί, αν και παρατήρησε ότι «με τον Ντενκτάς τα πράγματα ήταν χειρότερα».
Σε δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι υπέδειξε στον κ. Μπράιζα το σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ και την ανάγκη να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της. «Οι ΗΠΑ, είπε, έχουν και τους μοχλούς και τα μέσα να επηρεάσουν την τουρκική πολιτική, και να υποχρεώσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη στείρα και αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί σε σχέση με το Κυπριακό». Ενώ του υπέδειξε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επαναλάβουν τις διαδικασίες του παρελθόντος, οι οποίες αποδείχθηκαν ατελέσφορες και επιζήμιες.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπράιζα παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν πολλά λάθη στο Κυπριακό και γι' αυτό δεν θέλουν να τα επαναλάβουν.


Ο «σοφός» Αναστασιάδης
Ο Μάθιου Μπράιζα είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος του μετέφερε, όπως είπε, τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Ενημέρωσα τον κ. Μπράιζα για τα τεκταινόμενα μέχρι σήμερα και τις ανησυχίες, και εισέπραξα τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι ειναι δυνατόν να βοηθήσουν, ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές, της Τουρκίας μη εξαιρουμένης, βοηθήσουν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης λύσης».
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ο κ. Μπράιζα επαναβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ περιορίζεται στη στήριξη των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, θεωρώντας ότι αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να παραμείνουν ιδιοκτησία των Κυπρίων, και εάν και εφόσον κάποια βοήθεια χρειάζονται από τις ΗΠΑ, είναι έτοιμοι να την παράσχουν.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός επίσημος δήλωσε ότι άκουσε «τις σοφές σκέψεις ενός από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» και οι θέσεις τους είναι πολύ κοντά. Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμιά πρόθεση να επέμβουν με οποιοδήποτε τρόπο και είναι έτοιμες να βοηθήσουν χωρίς πιέσεις και παρεμβάσεις.


Σήμερα με Χριστόφια
Σχόλιο για την επίσκεψη Μπράιζα έκανε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος τη χαρακτήρισε χρήσιμη, γιατί δίνει την ευκαιρία για ενημέρωση σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για να τοποθετούμε ξανά τις θέσεις μας στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον κ. Μπράιζα σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη του Ταλάτ στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση από αέρος.


Δεν θα επιβάλουμε τίποτε
«Δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλουμε ή να πιέσουμε οποιοδήποτε να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί. Ελπίζουμε ότι τα μέρη θα γνωρίζουν ότι δεν έχουμε τίποτε άλλο από καλή θέληση και καλές προθέσεις», δήλωσε ο Μπράιζα, μετά τις επαφές του στα κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τους Ταλάτ, Ναμί και Έρογλου.
Εξέφρασε, επίσης, την ευχή όπως οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας πως αυτό θα χρειαστεί πολλή δουλειά.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP