Θράκη: Εισηγήσεις αλλαγών από ορισμό σε εκλογή των Μουφτήδων!!!
Το ζήτημα της εκλογής μουφτήδων από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που έθεσε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, και, μάλιστα, σε σχέση αμοιβαιότητας με την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, αποτελεί πάγια διεκδίκηση της Άγκυρας.
Το θέμα απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, λόγω και της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών, και το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εκλογή μουφτήδων αντί του διορισμού τους.
Ο θεσμός της σαρίας
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου έχουν επεξεργαστεί πρόταση για το καθεστώς που θα διέπει την εκλογή των μουφτήδων. Βασική παράμετρος της πρότασης είναι ότι οι εκλεγμένοι μουφτήδες δεν θα έχουν δικαιοδοτική ιδιότητα, δεν θα ισχύσει, δηλαδή, η σαρία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η στέρηση δικαιοδοτικής ιδιότητας θα προκαλούσε την αντίδραση της Αγκυρας, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα γινόταν ευμενώς αποδεκτή από την Ευρώπη και τα αρμόδια όργανα, που δεν βλέπουν με συμπάθεια το θεσμό της σαρίας. Η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, δικλίδες για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσώπευσης της κοινότητας στην εκλογική διαδικασία. Ετσι, όπως αναφέρει έμπειρος διπλωμάτης, ενώ το μουσουλμανικό εθιμικό δίκαιο προβλέπει η εκλογή του μουφτή να γίνεται μόνο από άνδρες και μόνο από έναν εκπρόσωπο ανά οικογένεια, προτείνεται η σύνταξη εκλογικών καταλόγων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα ενήλικα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, ανεξαρτήτως φύλου. Η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με τήρηση όλων των σχετικών κανονισμών και παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.
Το ποσοστό συμμετοχής
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της πρότασης είναι ο ορισμός ποσόστωσης ως προς τη συμμετοχή. Για να θεωρείται έγκυρο το αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία το 60% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους που θα συνταχθούν. Οπως επισημαίνει ο ίδιος διπλωμάτης, το μέτρο αυτό, με μικρότερη ποσόστωση, της τάξεως του 40%, εφαρμόζεται ήδη σε βαλκανικές χώρες.
Εν τω μεταξύ και ο επικεφαλής της Αγκυρας στην διαπραγματευτική ομάδα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, συνέδεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, μιλώντας για «τις ανάγκες που έχουν οι Τούρκοι αδελφοί μας στη Δυτική Θράκη ως προς τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά τους καθήκοντα».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου