Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Γαλλία: «Δεν αποφασίζουν οι ΗΠΑ ποιος θα μπει στην Ευρώπη»


Αντιρρήσεις και από την Αυστρία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
«Δεν είναι απόφαση των Αμερικανών το ποιος μπαίνει ή όχι στην Ευρώπη. Είμαστε αφεντικά στο σπίτι μας», αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σχολιάζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Ανάλογη είναι και η θέση του Αυστριακού ΥΠΕΞ Μίχαελ Σπιντελέγκερ που δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα αποφασίσουν μόνα για την ένταξη της Τουρκίας».
«Δεν είναι καινούριο, η κυβέρνηση Μπους είχε επίσης προσπαθήσει να μας πείσει. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία αλλάζει θέση. Υπάρχουν οκτώ κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων που είναι μπλοκαρισμένα και δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτό αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός.

«Το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν τμήμα της Ευρώπης, δεν σημαίνει πως δεν έχουν και λόγο επί του θέματος», ανταπάντησε από την Κωνσταντινούπολη ο Μπάρακ Ομπάμα.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ προέβαλε νέες αντιρρήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τα εμπόδια που προέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν στην επιλογή του δανού πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ως νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Στρασβούργου.
Συγκεκριμένα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ υπογράμμισε σήμερα ότι δεν είναι πλέον υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνοντας «ιδιαίτερα σοκαρισμένος» από τη στάση που κράτησε η Τουρκία στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Εγώ, ήμουν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL ο Γάλλος ΥΠΕΞ και τόνισε ότι μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον υπέρ της τουρκικής ένταξης. «Γιατί με σόκαρε πολύ αυτή η μορφή πίεσης που μάς ασκήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το επιχείρημα που προέβαλε η Τουρκία εκφράζοντας την αντίθεσή της στην επιλογή Ράσμουσεν, είναι το ότι ο δανός πρωθυπουργός υποστήριξε τη δημοσίευση στη Δανία σκίτσων του Μωάμεθ, γεγονός που το 2005 εξαγρίωσε τον μουσουλμανικό κόσμο.
«Η υπενθύμιση από την Τουρκία της υπόθεσης της δημοσίευσης των σκίτσων του Μωάμεθ το 2005, μού φαίνεται, το λιγότερο, αδέξια», τόνισε ο Κουσνέρ και πρόσθεσε: «Και η εξέλιξη του τουρκικού κράτους, ας πούμε, προς μια ενίσχυση της θρησκείας και προς τη μείωση της έμφασης στον κοσμικό χαρακτήρα, με ανησυχεί».
NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP