Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Κυπριακό: Στήνουν άλλοθι με Σαρκοζί


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Τούρκοι - Βρετανοί ισχυρίζονται ότι οι απόψεις Σαρκοζί κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αφαιρούν κίνητρα από τη λύση του Κυπριακού

Τη θέση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. ως πλήρες κράτος μέλος, επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι για να δικαιολογήσουν τη σκλήρυνση της στάσης τους στο Κυπριακό ενόψει και των προσπαθειών για την έναρξη πάρε-δώσε, όπως προσδοκούν τα Ην. ΄Εθνη να συμβεί μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου, για να επιτύχουν, με βάση τους βρετανικούς και τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, υπογραφή αρχικά προσυμφώνου και τελική λύση ως την άνοιξη του 2010.

Οι υποχρεώσεις
Τούρκοι και Βρετανοί ισχυρίζονται στο παρασκήνιο ότι, εφόσον η Γαλλία και η Γερμανία κλείνουν την πόρτα της Τουρκίας στην Ε.Ε. ως πλήρους κράτους - μέλους, προσφέροντας μόνο ειδικό καθεστώς, μειώνονται τα κίνητρα της Άγκυρας να επιλύσει το Κυπριακό καθότι: Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί να είναι η μικρή Κύπρος κράτος - μέλος της Ε.Ε. και η ίδια ως περιφερειακή δύναμη να είναι εκτός ή να έχει απλώς ειδική σχέση. Στη βάση αυτής της λογικής εργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν κυρίως εντός της Ε.Ε. πρόβλημα στις σχέσεις Λευκωσίας - Παρισιού, υπό το πρόσχημα ότι για τις αναποδιές στο Κυπριακό ευθύνεται και η γαλλική στάση. Βεβαίως, γαλλικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η λύση του Κυπριακού και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. είναι διαφορετικά πράγματα και ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να κρύβεται πίσω από τις συνομιλίες στο Κυπριακό, για να αρνείται το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα πλοία και τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως επίσης και να την αναγνωρίσει.

Η αγκίστρωση
Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί τηρούν αρνητική στάση εξ υπαρχής επί της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και, όπως τονίζουν, η θέση αυτή καθορίζεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2004. Στην παράγραφο 23 αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι ανοικτό και ότι εάν οι ενταξιακές διαδικασίες δεν ευοδώσουν, τότε θα εξευρεθούν άλλοι τρόποι για να κρατηθεί η Τουρκία αγκιστρωμένη στην Ε.Ε., την οποία οι Γάλλοι επί μακρόν χαρακτηρίζουν ως ειδική προνομιούχο σχέση. Στηρίζουν ταυτοχρόνως τη θέση τους αυτή στο ότι, με βάση τα ευρωβαρόμετρα, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών είναι αντίθετη με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Δούρειος Ίππος
Βεβαίως, η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην τουρκική ένταξη προκαλεί αντιδράσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες, καθότι ενισχύονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να διαδραματίσει το ρόλο του «Δούρειου Ίππου» των ΗΠΑ στην Ε.Ε. υπό την έννοια ότι θα αυξήσει τους συμμάχους των Αμερικανών στην Ε.Ε. Ήδη, όπως λέγεται, η Βρετανία και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται με το ένα πόδι στην Ε.Ε. και με το άλλο στις ΗΠΑ. Το κλασικό παράδειγμα είναι η Πολωνία και η Τσεχία, που υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για εγκατάσταση επί του εδάφους τους αντιβαλλιστικών πυραύλων. Είναι η πρώτη φορά που μεταψυχροπολεμικά οι Αμερικανοί υπογράφουν στρατιωτικές στρατηγικές συμφωνίες παρακάμπτοντας ακόμη και αυτό το ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν αποφάσεις της Ε.Ε.
Το θέμα των δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ότι πολλά κράτη της Ε.Ε. και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν επιθυμούν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., έτυχε σχολίου, κατόπιν ερώτησης, από την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Χένσεν. Όπως είπε η κ. Χένσεν επί του θέματος υπάρχουν αποφάσεις, όπως αυτή του Οκτωβρίου του 2005 και παρέπεμψε στην προχθεσινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP