Πλησιέστερα στο Ισλάμ η Τουρκία μετά τις αποστάσεις από το Ισραήλ, λέει ο Αλί Χαμενεΐ
Το εγκώμιο της τουρκικής κυβέρνησης, επειδή τήρησε στάση αποστασιοποίησης από το Ιράν, έπλεξε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ. Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράν δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας την έφεραν «πλησιέστερα στον ισλαμικό κόσμο».
«Οι αλλαγές στην πολιτική θέση της Τουρκίας, ιδιαίτερα το ότι πήρε αποστάσεις από το σιωνιστικό καθεστώς, έφεραν αυτή τη χώρα πλησιέστερα στον ισλαμικό κόσμο», δήλωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας.
Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν πρόσθεσε πως η επιρροή του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή έχει εξασθενήσει, και τόνισε ότι αυτό δίνει στα ισλαμικά κράτη την ευκαιρία να ενισχυθούν.
«Ο ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να πραγματώσει το τεράστιο δυναμικό του και να το χρησιμοποιήσει για να γίνει ένας νέος ισχυρός και με επιρροή παγκόσμιος συνασπισμός» είπε ο Αλί Χαμενεΐ.
Ιράν και Τουρκία επιθυμούν να τριπλασιάσουν τον όγκο των εμπορικών τους συναλλαγών, ώστε αυτός να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια (από 10 δισ. δολάρια που ήταν πέρυσι).
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράν, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε επίσης με τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος δήλωσε πως τα κοινά συμφέροντα των δύο γειτονικών χωρών μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή σε έναν ισχυρό οικονομικό συνασπισμό.
Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε πως η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρουμ και εξέφρασε την ελπίδα πως η Άγκυρα θα πράξει το ίδιο για το Ιράν.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Τουρκία για την ευνοϊκή στάση της αναφορικά με τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν και επειδή κανόνισε να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ο τελευταίος γύρος των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις» δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Βραζιλία απέρριψαν πέρυσι την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και άσκησε πίεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων ως πρώτο βήμα για την άρση του αδιεξόδου.
Ο Μ.Αχμαντινεζάντ δήλωσε πως το Ιράν θέλει να χρησιμεύσει η Τουρκία ως μεσολαβητής, στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο Αμπ.Γκιούλ χαρακτήρισε -σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέροσης- καρποφόρα την επίσκεψή του στην Τεχεράνη και τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του.
«Δεν υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε την Τρίτη από την Τεχεράνη για να επισκεφθεί την πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν. Την Τετάρτη θα μεταβεί στη βορειοδυτική βιομηχανική πόλη Ταμπρίζ, όπου αναμένεται να συζητήσει την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε ιδιωτικούς τομείς των δύο χωρών.
ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου