Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πιέσεις της τελευταίας στιγμής για να καμφθεί η Λευκωσία


Με διπλή παρέμβαση, κυριολεκτικά της τελευταίας ώρας, από τους Βρετανούς και τους ανθρώπους τους, γίνεται προσπάθεια να καμφθεί η Έλληνο-κυπριακή πλευρά και να πεισθεί στην τριμερή συνάντηση της Γενεύης να υποχωρήσει προ των τουρκικών εκβιαστικών προτάσεων και διλημμάτων. Ιστορική ευκαιρία για τον τερματισμό της διχοτόμησης στην Κύπρο χαρακτηρίζει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χαγκ την τριμερή συνάντηση (Χριστόφια, Ερογλου, Μπαν Κι Μουν) της Τετάρτης στη Γενεύη. Η Τουρκία έχει ρόλο κλειδί, υπογραμμίζει ο κ. Χαγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», καλώντας την Άγκυρα να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης. «Είναι πλήρης η πίστη μου για το ότι η Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία αυτή. Η Τουρκία, μετά τους Κύπριους είναι η πλευρά που θα ωφεληθεί περισσότερο από μία δίκαιη και βιώσιμη λύση», εκτιμά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και συνεχίζει: «Η λύση θα δώσει σε έναν λαό που έχει ζήσει τραγωδίες, τη δυνατότητα να κλείσει τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Επιπλέον θα προσφέρει πραγματικά οικονομικά οφέλη. Έτσι, οι ηγέτες θα μπορέσουν να εστιαστούν στη διασφάλιση ευημερίας και μέλλοντος για όλους τους Κύπριους».

Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, «το status quo είναι κακό για τον κυπριακό λαό και αυτό αντικατοπτρίζεται και πέραν των παραλίων του νησιού. Δεν θα αρέσει στην ΕΕ μία παγιωμένη σύγκρουση. Η κατάσταση αυτή εμποδίζει την επιχειρησιακή συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε πολλές περιοχές όπως το Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Ενώ μία λύση θα άρει ένα σημαντικό εμπόδιο στο στόχο της Τουρκίας για ενσωμάτωση στην ΕΕ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ξεκάθαρη», τονίζει ο κ. Χαγκ. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα στηρίζεται στην πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιθυμούμε μία λύση που θα βρεθεί για τους Κύπριους από τους Κύπριους, με σκοπό μία ευημερούσα και ενωμένη Κύπρο».

Στο άρθρο του ο κ. Χαγκ αναφέρεται επίσης, στη συμβολή του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας, λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια για μία πραγματικά δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση» και προτρέπει: «Αξιοποιήστε την αποφασιστικότητα αυτή, μην την παραμερίζετε με τρόπο που θα γεννήσει τον κίνδυνο της απόσυρσης».

«Στο βαθμό που οι πλευρές δείξουν ότι είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να δεχθούν ότι αξίζει να ρισκάρουν, το ίδιο στέρεη θα είναι και η υποστήριξή μας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οργανισμών στους οποίους μετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα υποστηρίξουμε το θάρρος που θα επιδειχθεί για την εξάλειψη της σύγκρουσης στην Κύπρο», υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και επαναλαμβάνει πως ίσως πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία για τη λύση μέχρι σήμερα. «Σίγουρα δεν θα είναι εύκολα. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που περιμένουν λύση και οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία αυξάνουν την πίεση επί της διαδικασίας», σημειώνει στο άρθρο του ο Γουίλιαμ Χαγκ.

Συνάντηση Ντάουνερ με Φούλε

Στις Βρυξέλλες, στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε προχθές συνάντηση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, πρώην Αυστραλού υπεξ, κ. Ντάουνερ με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Αντικείμενο, επισήμως, ανακοινώθηκε ήταν η ενημέρωση της ΕΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την αναμενόμενη τριμερή στη Γενεύη. Ανεπισήμως όμως έγινε γνωστό ότι ο κ. Ντάουνερ ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια να πεισθεί η Έλληνο-κυπριακή πλευρά να αποδεχθεί ορισμένους από τους βαρύτερους όρους που θέτει η Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης. Οι όροι αυτοί ωστόσο δεν φαίνεται να γίνονται δεκτοί από την Λευκωσία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP