Δύσκολες ώρες για Γκιουλ και Ερντογάν
Ειδικού Συνεργάτη
Δύσκολες ώρες πέρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας ενώπιον των βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι τον στρίμωξαν για πολλά θέματα. Ο κ. Γκιουλ δυσκολεύτηκε να απαντήσει για το εκλογικό μέτρο του 10% που ισχύει στη χώρα του, για την ελεύθερη χρήση της μητρικής γλώσσας των Κούρδων, για τις θρησκευτικές ελευθερίες των Αλεβήδων και διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι πρόγονοι του έπραξαν Γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων.
Εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τον Πρόεδρο φαίνεται πως ήταν η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης για το θάνατο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ.
Επιστρέφοντας στην Τουρκία ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι αισθάνθηκε ντροπή για την υπόθεση Ντίνκ και υποσχέθηκε να θέσει σε λειτουργία τον φορέα Κρατικού Ελέγχου (DDK) για να διαλευκανθεί η ολιγωρία των αρχών.
Τέλος, ο κ. Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμο το νέο Σύνταγμα της χώρας, αλλά δεν διευκρίνισε εάν θα υιοθετήσουν προεδρικό σύστημα , όπως επιθυμεί ο κ. Ερντογάν.
Στο μεταξύ, διπλωματικό επεισόδιο προέκυψε κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ουκρανία, όπου πήγε συνοδευόμενος από 600 επιχειρηματίες.
έβαια, με τέτοια κουστωδία επιχειρηματιών σε όλα του τα ταξίδια μοιάζει περισσότερο με οικονομικό μάνατζερ παρά με πολιτικό ηγέτη , παρόλα αυτά ζήτησε αλλαγή του Πρωτοκόλλου της επίσκεψης του, επειδή προέβλεπε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των πέντε εκατομμυρίων Ουκρανών που τους άφησε ο Στάλιν να πεθάνουν από την πείνα.
Ο κ. Ερντογάν αρνήθηκε να επισκεφθεί το Μνημείο, γιατί, όπως είπε, δεν αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Ουκρανών από τον περισσότερο κόσμο. Αν λοιπόν πήγαινε εκεί θα δημιουργούσε πρόβλημα για τη χώρα του για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Έτσι, η Ουκρανία αφαίρεσε από το επίσημο πρόγραμμα την επίσκεψη στο Μνημείο. Μήπως, όμως, αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για να μην επισκέπτονται οι ξένοι ηγέτες το Μαυσωλείο του Κεμάλ, όπως επιβάλλει το επίσημο Πρωτόκολλο της Άγκυρας;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου