Και το Αιγαίο στην ατζέντα θέλουν οι ΗΠΑ
Τη διαμόρφωση νέας «ατζέντας» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαίωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, μιλώντας χθες στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». Ο κ. Σπέκχαρτ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που αφορούν, με σειρά προτεραιότητας, «το Αιγαίο, την Κύπρο και την ΠΓΔΜ». Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται σε συνομιλίες Ελλάδας - ΗΠΑ «για το Αιγαίο».
Ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι «ανάγκη να συνεχίσουν όλες οι πλευρές να δουλεύουν για τη διευθέτηση των ζητημάτων, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους».Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται σε συνομιλίες Ελλάδας - ΗΠΑ «για το Αιγαίο».Η πρώτη αναφορά έγινε από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Στάινμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεγκ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στάινμπεργκ στις δηλώσεις του είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «...να σας θυμίσω ότι συζητήσαμε και ζητήματα όπως τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τα ελληνοτουρκικά, την Κύπρο...».
«Η Ελλάδα κατάλαβε»
Είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο η αμερικανική πλευρά το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει να ξεχωρίζει ως ιδιαίτερο κεφάλαιο «το θέμα του Αιγαίου» (;) χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την άλλη πλευρά, όμως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με εκκωφαντική σιωπή στο νέο αυτό «κεφάλαιο» συνομιλιών (;).
Ο κ. Σπέκχαρτ στη χθεσινή ομιλία του έκανε ιδιαίτερο άνοιγμα στο πρόσφατο άνοιγμα της κυβέρνησης Ομπάμα προς την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι η Ελλάδα κατάλαβε πολύ καλά το μήνυμα Ομπάμα με την επίσκεψή του στην Τουρκία».
Χάουελ και Τσιζόφ
Από βρετανικής πλευράς, ο λόρδος Χάουελ στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» επέμεινε στον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει η Τουρκία στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή...
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες με το σχέδιο εγκατάστασης αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Πολωνία και την Τσεχία.
Πρόσθεσε ακόμα ότι καμιά προσπάθεια για τη διεθνή σταθερότητα δεν μπορεί να αποκλείει τη Ρωσία, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου