Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Μήλον της Έριδος το κουρδικό αέριο


Ρελάνς με κουρδικό αέριο στη διαφαινόμενη ολική κυριαρχία των Ρώσων στη σκακιέρα του αερίου επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια τέτοια προοπτική ανοίγει ξανά με μεγαλύτερη ένταση το γεωπολιτικό παιχνίδι των αγωγών, που μετά τις υπογραφές για το South Stream, φάνηκε προς στιγμήν να κλείνει με επικράτηση της Μόσχας και των σχεδιασμών του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι εξασφαλίζουν το σύνολο των ποσοτήτων του Σαχ Ντενίζ 2 και ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ αγωγός Nabucco βρίσκει «οξυγόνο» στα κοιτάσματα του Ιράκ, ο δικός μας ITGI φαίνεται να μένει ξεκρέμαστος. Ίσως γι’ αυτόν το λόγο πηγές του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τις υπογραφές για το South Stream στη Μόσχα, υπογράμμιζαν τη ρευστότητα των εξελίξεων και δεν απέκλειαν κανένα ενδεχόμενο.


Αυτή ακριβώς η επιφυλακτική στάση τροφοδότησε σενάρια περί συγχώνευσης του ITGI με το South Stream, αν και ανώτατες πηγές της εταιρείας που θα κληθεί να κατασκευάσει τους δύο αγωγούς (ΔΕΣΦΑ) δηλώνουν ότι τα δύο projects αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά, βρίσκονται σε διαφοροποιημένα στάδια ανάπτυξης και δεν υφίσταται θέμα ενοποίησής τους. Σε σχέση πάντως με το Ιράκ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην επαρχία του Κουρδιστάν και στην πόλη Αρμπίλ ήδη λειτουργεί από τις αρχές του έτους «γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων», του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από πλευράς εταιρειών, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη παρουσία στην περιοχή με συμβάσεις από τον όμιλο των ΕΛΠΕ, ενώ πρόσφατα η Μότορ Όιλ είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί αγορές αργού από την περιοχή του Κιρκούκ. Αν και πολύ πρόωρο, σε περίπτωση που τα κοιτάσματα αερίου του Βορείου Ιράκ συνδεθούν με το δίκτυο της Τουρκίας, θεωρητικά θα μπορούσαν να φτάσουν ποσότητες ιρακινού αερίου και στο ελληνικό δίκτυο μέσω της διασύνδεσης του ελληνοτουρκικού αγωγού.

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις θα είναι το ταξίδι του νέου υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ στο Ιράκ τον Ιούνιο, που θα έχει ως στόχο την υπογραφή συμφωνίας εκμετάλλευσης του αερίου στο Βόρειο Ιράκ, στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή.
Ιsotimia.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP