Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Καβγά «άναψε» στην Τουρκία η εκκαθάριση ναρκοπεδίων


Εντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν για την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων στα τουρκοσυριακά σύνορα, που εκτείνονται σε μήκος 510 χλμ. Το νομοσχέδιο ετέθη προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, αλλά επί δύο εβδομάδες τροφοδοτεί την πολεμική μεταξύ του κυβερνώντος ΑΚΡ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Τέσσερα από τα άρθρα του νομοσχεδίου έχουν εγκριθεί, αλλά όχι εκείνο που αφορά την ενοικίαση τμήματος της έκτασης των ναρκοπεδίων από εταιρεία, που αναλαμβάνει την εκκαθάριση και τη μετατροπή της περιοχής σε καλλιεργήσιμα εδάφη σε 44 χρόνια. Διεκδικητές του έργου, στο πλαίσιο διαγωνισμού, είναι δύο ισραηλινές εταιρείες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η κεμαλική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για εθνική μειοδοσία, με το επιχείρημα ότι σχεδιάζει την πώληση τουρκικού εδάφους έκτασης 16 τετρ. χλμ., επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ. «Θα δημιουργήσετε μια δεύτερη Γάζα» προειδοποίησε την Εθνοσυνέλευση ο αντιπρόεδρος του CHP Χακί Σουκά Οκάι.


Η Συνθήκη της Οτάβα

Εχοντας συνυπογράψει τη Συνθήκη της Οτάβα για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, η Τουρκία έχει διορία έως το 2014 για να απαλλάξει τα σύνορά της από τις νάρκες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τουρκικό έδαφος πρέπει να πουληθεί στο Ισραήλ», επιμένει η αντιπολίτευση, προκαλώντας την μήνιν του Τούρκου πρωθυπουργού. Αυτός, παρά την έντονη αντιπαράθεσή του τον περασμένο Ιανουάριο με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες σε τηλεοπτική συζήτηση στο Νταβός με αιτία τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, φαίνεται να διακατέχεται από έντονο πραγματισμό στο θέμα της εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων. Πολλώ μάλλον που η Τουρκία, αμυντικός εταίρος του Ισραήλ εδώ και χρόνια, διαδραματίζει έντονο διαμεσολαβητικό ρόλο στην προσπάθεια προσέγγισης Ισραήλ - Συρίας.

Η υποτιθέμενη «πώλησή» τους στις ισραηλινές εταιρείες, συνδέθηκε και με την αυτοκριτική του Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τις διώξεις εις βάρος των κοινοτήτων άλλης εθνικότητας, που ζούσαν στην Τουρκία, το περασμένο Σάββατο. Τότε, κατηγόρησε την αντιπολίτευση και όσους φοβούνται τους ξένους επενδυτές για «σύνδρομο ανασφάλειας».

Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων θα στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια. Ελπίδα μιας πτέρυγας της τουρκικής ηγεσίας είναι το εγχείρημα να αναλάβει η αρμόδια υπηρεσία (NAMSA) του ΝΑΤΟ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP