Απάντηση Ερντογάν για τις νάρκες
Στην ιστοσελίδα του δικτύου internethaber με τίτλο «Απάντηση Ερντογάν για τις νάρκες» αναφέρεται ότι ο Π/Θ Ερντογάν, μιλώντας στην Ένωση Δήμων Τουρκίας, απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με το θέμα της αποναρκοθέτησης της περιοχής των συνόρων με τη Συρία.
Τούρκος Π/Θ είπε: «Αρχίζοντας από την κυπριακή υπόθεση μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και από το Νόμο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., σε κάθε τομέα αντιμετωπίζουμε και εμπόδια. Τώρα ήλθε στο προσκήνιο και το θέμα των ναρκών. Μας λένε ότι θα προσφέρουμε ?πεσκέσι? στο Ισραήλ τη ΝΑ Ανατολία. Από πού ορμώμενοι το λένε; Πού προβλέπεται κάτι τέτοιο; Προβλέπεται μέσα στο Νόμο; Αυτοί που το λένε ας έρθουν να το πράξουν οι ίδιοι. Έχουν κάποια πληροφόρηση για το κόστος της αποναρκοθέτησης; Έχουν κάποια μελέτη υπόψη τους; Όχι. Από τη μια πλευρά λένε ότι θέλουν να αναπτύξουν την περιοχή και ότι είναι κρίμα να παραμένει ανεκμετάλλευτη, αλλά για κάθε σχεδιασμό δίχως να προσκομίζουν μια εναλλακτική δική τους πρόταση απλά λένε ?δεν θέλουμε?. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Όμως, και το παρελθόν τους είναι το ίδιο. Διότι σε αυτή τη χώρα δεν έχουν βάλει ούτε ένα καρφί, αλλά ούτε και έχουν φυτέψει ένα δέντρο. Η στάση αυτή είναι η δική τους προσέγγιση. Εμείς δεν υστερούμε καθόλου σε αγάπη προς την πατρίδα».
Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Π/Θ Ερντογάν έδειξε την αντίδρασή του και στην πρόταση του διαμοιρασμού της περιοχής, η οποία θα αποναρκοθετηθεί, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια σε μια περιοχή 300 ή 400 τ.μ.. Και τούτο διότι η σύγχρονη γεωργία σήμερα απαιτεί μεγάλες εκτάσεις.
Στην ιστοσελίδα της Vatan με τίτλο «Οι ΤΕΔ δεν είναι εταιρεία εκκαθάρισης ναρκών» αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γκιονούλ είπε: «Στην περιοχή των συνόρων μας με τη Συρία, μετά την αποναρκοθέτηση, θα απαιτηθεί και πάλι να θέσουμε εμπόδια. Από μια έκταση πλάτους 350 μέτρων θα λάβουμε πίσω μόνο τα 50 μέτρα. Τότε τι θα κάνουμε τα μηχανήματα αποναρκοθέτησης που θα αγοράσουμε; Άλλωστε, το Γενικό Επιτελείο δεν είναι εταιρεία εκκαθάρισης ναρκών. Δεν έχουμε υποσχεθεί σε κανέναν. Εξάλλου, πριν από μια ανοικτή δημοπρασία, δεν μπορείς να υποσχεθείς κάτι σε οποιονδήποτε».
Ο Γκιονούλ ανέφερε ακόμη ότι η ναρκοθέτηση της περιοχής με τη Συρία είχε αποφασιστεί το 1956 και ολοκληρώθηκε μεταξύ των ετών 1957 ? 1959. Η έκταση της περιοχής που ναρκοθετήθηκε ανέρχεται στα 510 χιλιόμετρα. Το δε πλάτος της στα 350 μέτρα. Όταν, είπε, αναφέρουν ότι η έκταση αυτή είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την Κύπρο, δεν μιλούν σωστά. Η έκταση της Κύπρου είναι 9.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δύο εκτάσεις σαν την Κύπρο κάνουν ένα Βέλγιο. Όμως, το σύνολο της περιοχής εδώ είναι μόνο 216 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα 186 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανήκουν στο Θησαυροφυλάκιο. Το υπόλοιπο τμήμα τους ανήκει στους τουρκικούς σιδηρόδρομους, σε άλλους φορείς, καθώς και σε ιδιώτες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου