ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.
Καταδικάστηκαν Βούλγαροι υπήκοοι, που είχαν συλληφθεί για κατασκοπεία, την Κυριακή στο Ορμένιο του Έβρου με την κατηγορία ότι φωτογράφησαν στρατόπεδο στην Ορεστιάδα.-
Στον οδηγό του αυτοκινήτου και στη γυναίκα που τράβηξαν τις φωτογραφίες επιβλήθηκε 18μηνη φυλάκιση, ενώ σε ένα χρόνο καταδικάστηκαν οι δύο άλλοι συλληφθέντες. Όλοι άσκησαν έφεση και απελάθηκαν από τη χώρα.
Οι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, είναι τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, από το Χάσκοβο της Βουλγαρίας, μουσουλμάνοι Τουρκικής καταγωγής.
Σημειώνεται πως στην ίδια περιοχή, τον Αύγουστο του 2008, είχαν συλληφθεί.
Ενα ζευγάρι Βούλγαρων στρατιωτικών και ένας ακόμη Βούλγαρος αυτοκινητιστής. Καταδικάστηκαν σε 15μηνη φυλάκιση, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, σε μονάδες του Έβρου. Στην κατοχή των τριών Βουλγάρων είχαν βρέθει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με φωτογραφικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι τρεις Βούλγαροι είχαν εντοπιστεί από στρατιώτη που εκτελούσε υπηρεσία σκοπού, να φωτογραφίζουν το χώρο του στρατοπέδου. Ο στρατιώτης είδε τις πινακίδες του αυτοκινήτου των τριών, οι οποίες του κίνησαν υποψίες επειδή ήταν βουλγαρικές και ειδοποίησε τους ανωτέρους του. Η αστυνομία συνέλαβε τους τρεις υπόπτους, μισή ώρα αργότερα στο τελωνείο Ορμενίου. Οι συλληφθέντες με την αυτόφωρη διαδικασία οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν. Κατέβαλαν 1000 ευρώ ο καθένας, που τους επέβαλε το δικαστήριο και κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, για να απελαθούν.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει έντονο διάβημα, προς την Βουλγαρία, η οποία έδωσε διαβεβαιώσεις πως ουδεμία εμπλοκή στην υπόθεση είχαν οι Βουλγαρικές Υπηρεσίες ή ο Βουλγαρικός Στρατός. ΄Αλλωστε οι «στόχοι» των κατασκόπων, ήταν Στρατιωτικές Μονάδες που ενδιαφέρουν την Τουρκία και όχι την Βουλγαρία.
Η Τουρκικές Μυστικές υπηρεσίες, φαίνεται πως στρατολογούν Βούλγαρους, κυρίως μεταξύ της πολυπληθούς Τουρκικής μειονότητος στην Βουλγαρία, για να διενεργούν κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδος, για λογαριασμό της Τουρκίας.
Πρόσφατα, είχε απελαθεί Τούρκος θρησκευτικός λειτουργός που συμμετείχε σε ΜΚΟ για θέματα των Μουσουλμάνων της Βουλγαρίας, με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας (DANS), που συστάθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, απέλασε, μετά από πολύωρη ανάκριση, τον Αντέμ Γιεριντέ, υπεύθυνου Βουλγαρίας του Ιδρύματος Ντιανέτ της Τουρκίας (TDV), με την αιτιολογία ότι ο Γενικός Διευθυντής του παραρτήματος «αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας». («ΑFP» 15.01.2009) Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις, η απόφαση των βουλγαρικών υπηρεσιών είχε ληφθεί τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αλλά εκκρεμούσε η υλοποίησή της. Ο Γιεριντέ κατείχε τη θέση του Αντιπρύτανη του Ανώτατου Ισλαμικού Ινστιτούτου της Σόφιας. Αυτό που ενόχλησε τις βουλγαρικές αρχές, λέγεται ότι είχε να κάνει κυρίως με τις δραστηριότητες που ανέπτυξε στους κόλπους των ιεροδιδασκαλείων (Ιμάμ-Χατίπ) της Βουλγαρίας, καθώς ήταν υπεύθυνος τόσο για τα διοικητικά όσο και για τα οικονομικά τριών τέτοιων σχολείων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προσπαθήσει να επιβάλλει την ισλαμική μαντίλα στις μαθήτριες που φοιτούσαν σε αυτά τα λύκεια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Άλλοι πάλι λένε ότι δεχόταν πιέσεις από κύκλους προσκείμενους στις θρησκευτικές αδελφότητες των Φετχουλάχ Γκιουλέν και Σουλεϊμαντζί για να ενδώσει στις απαιτήσεις τους. Όπως και να έχει το πράγμα, τα αίτια της απέλασης του Γιεριντέ παραμένουν ασαφή, καθώς, από τη μια, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις από τη Σόφια, και από την άλλη, δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση - ούτε δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα - από την Άγκυρα, στάση που, όχι αδικαιολόγητα ίσως, προκαλεί εντύπωση.
Οι Τουρκογενείς Μουσουλμάνοι κυρίως της ορεινής Ροδόπης στην Βουλγαρία, γίνονται στόχος των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας και στρατολογούνται έναντι ελάχιστων αμοιβών, καθώς είναι πολύ φτωχοί, για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδος.
Η είσοδος της Βουλγαρίας στην ΕΕ και η ελευθεροεπικοινωνία με την Ελλάδα, χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους και με συνοπτικές διαδικασίες, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την Τουρκική ΜΙΤ.
Επίσης, η είσοδος της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, ενίσχυσε τις συνεργασίες μεταξύ Τουρκίας-Βουλγαρίας και στον τομέα των Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Πρόσφατα, η μεθοριακή αστυνομία της Βουλγαρίας συνέλαβε έναν Τούρκο, μέλος της εκτός νόμου αριστερής οργάνωσης DHKP-C Dev Sol και θα τον εκδώσει στην Τουρκία, όπου έχει καταδικαστεί ερήμην του για τρομοκρατία. Ο 36χρονος Τούρκος, με τα αρχικά του Μ.Ε., καταζητείται από την τουρκική αστυνομία για συμμετοχή και χρηματοδότηση της εκτός νόμου ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα (DHKP-C) και για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων, σημειώνεται στην ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών. Το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο τον είχε καταδικάσει το 2007 ερήμην του σε επταετή κάθειρξη για τρομοκρατικές ενέργειες.
Οι Ελληνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και τα κλιμάκια αντικατασκοπίας μας, παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα, και οι συλλήψεις των Βουλγάρων υπηκόων, αποτελούν σημαντικές επιτυχίες, καθώς είναι αυτονόητο πως οι συλληφθέντες θα έδωσαν πολύτιμες και σημαντικές πληροφορίες για την δράση της ΜΙΤ.
Παράλληλα, εξάγεται το συμπέρασμα, πως υπάρχει σημαντική διείσδυση των Ελληνικών Υπηρεσιών, στους Τουρκικούς κύκλους της Βουλγαρίας, και «εσωτερική πληροφόρηση» καθώς οι Βούλγαροι υπήκοοι τέθηκαν σε παρακολούθηση αμέσως μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Το Τουρκικό Γεν. Προξενείο της Φιλλιπούπολης, το οποίο φιλοξενεί, μεγάλο κλιμάκιο της ΜΙΤ με επικεφαλή Ταξίαρχο, είναι επιφορτισμένο με την διεξαγωγή ευρείας κλίμακας δράσεων στρατολόγησης μεταξύ των Τουρκογενών της Ροδόπης. Ισχυρός πυρήνας κατασκοπευτικής δράσης και άλλων δραστηριοτήτων της ΜΙΤ θεωρείται η Μουσουλμανική πόλη του Κίρτζαλι, η οποία λειτουργεί ως υπομονάδα της ΜΙΤ της Φιλλιπούπολης.
Κατά την Ισραηλινή επίθεση στην Γάζα, στις αρχές του έτους, και όταν υπήρχε γενικότερη μουσουλμανική δυσαρέσκεια παγκοσμίως και σημειώθηκε το σοβαρό επεισόδιο, μεταξύ Τούρκου Πρωθυπουργού και του Ισραηλινού Προέδρου, στην Βουλγαρία εξελίχθηκαν πρωτοφανείς διαδηλώσεις μουσουλμάνων που διαμαρτύρονταν για τα γεγονότα της Γάζας. Ουδέποτε οι Βούλγαροι Μουσουλμάνοι, δώσανε παρουσία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Βουλγαρίας, καθώς διαμένουν στα ορεινά και μακριά από αυτά. Ειδικά στην Φιλλιπούπολη, επικράτησε μεγάλη ένταση στις μουσουλμανικές διαδηλώσεις και ακούστηκαν ακραία Ισλαμικά συνθήματα, αλλά και φιλοτουρκικά, υπέρ του Τ. Ερντογκάν, ενώ υπήρχαν πλήθος Τουρκικές σημαίες. Οι τοπικές εφημερίδες κατηγόρησαν ευθέως το Τουρκικό Προξενείο της Φιλλιπούπολης για την διοργάνωση των διαδηλώσεων αυτών. Παρόμοιες σε ένταση μουσουλμανικές εκδηλώσεις, έγιναν και στην πόλη της Στενήμαχου (Ασένοβγκράντ) στην οποία δεν κατοικούν μουσουλμάνοι, αλλά η πόλη γειτνιάζει με χωρία με Τουρκογενή πληθυσμό.
Η Φιλλιπούπολη η οποία και θεωρείται «πνευματική πρωτεύουσα» της Βουλγαρίας κοντεύει να καταντήσει κάτι σαν την δική μας Κομοτηνή, από την δράση του Τουρκικού Προξενείου και του εκεί κλιμακίου της ΜΙΤ.
Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, δρουν ως παράγων αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και εκμεταλλεύονται τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς για κατασκοπευτικές δραστηριότητες.
Φαίνεται πως η έντονη δράση της ΜΙΤ και το γεγονός πως έχει αποθρασυνθεί εσχάτως, θα οδηγήσει τις χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία, σε έντονες παραστάσεις στο ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου