Γκιούλ: Μας χρωστάνε οι Σύμμαχοι... Στην αντεπίθεση περνάει ο Τούρκος πρόεδρος
«Επικίνδυνα και ενοχλητικά» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ τα αρνητικά για τη χώρα του σχόλια που γίνονται διεθνώς για τους χειρισμούς της Αγκυρας στο θέμα της εκλογής νέου γ.γ. στο ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Γκιούλ υποστηρίζει μάλιστα ότι η Τουρκία είναι αυτή που περιμένει χειρονομία καλής θέλησης στην κρίση που υπάρχει εδώ και καιρό εξαιτίας της τουρκικής άρνησης για χρησιμοποίηση των μέσων του ΝΑΤΟ από την Ε.Ε., πράγμα που κάνει η Άγκυρα λόγω Κύπρου.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Γκιουλ απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την τουρκική στάση στο ΝΑΤΟ και λέει ότι η Τουρκία «από το 1952 είναι ενεργό και σημαντικό μέλος της Συμμαχίας» και ότι «κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Τουρκία ξόδεψε τους πόρους της για την άμυνα της Ευρώπης, πράγμα που πρέπει να εκτιμηθεί».
Χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνα και ενοχλητικά» τα σχόλια σε βάρος της χώρας του, ο Γκιούλ υπογραμμίζει ότι «ακόμη και χώρες-μέλη με πολύ μικρότερη συμβολή στη Συμμαχία κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο και εμποδίζουν τη λήψη σημαντικών στρατηγικών αποφάσεων».
«Δεν εκβιάσαμε και δεν προβάλαμε ένα παράλογο αίτημα», λέει ο Τούρκος πρόεδρος και υποστηρίζει ότι ξαφνιάστηκε με τα σχόλια που προήλθαν από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι σύμφωνο προς το ευρωπαϊκό πνεύμα».
Για την Κύπρο
Ο Γκιουλ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά και με άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλείται στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της Τουρκίας. Απαντώντας στην ερώτηση αν η Τουρκία προτίθεται να κάνει κάποια χειρονομία καλής θέλησης στο θέμα της δυστοκίας που έχει προκύψει στις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., μέλος της οποίας είναι και η Κύπρος, είπε ότι «αν πρόκειται να γίνει στο θέμα αυτό κάποια χειρονομία καλής θέλησης, αυτή πρέπει να γίνει προς την Τουρκία» και πρόσθεσε λέγοντας ότι η Τουρκία «έχει προειδοποιήσει τους συνομιλητές της ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα να μας διαφύγουν μεγάλα ζητήματα και να εμποδιστεί η μεγάλη συμπαράσταση».
Σύμφωνα με τον Γκιουλ, πρόκειται «για πρόβλημα εντός της Ε.Ε., πρόβλημα της μη ύπαρξης πλήρους και υγιούς συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι δικό μας πρόβλημα».
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά είναι «πολύ σοβαρή στο θέμα της λύσης του Κυπριακού, πράγμα που απέδειξε το 2004», και επανέλαβε ότι «όραμα και επιθυμία της Τουρκίας είναι, μετά την επίλυση του προβλήματος, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος να εξελιχθούν σε ένα νέο στήριγμα για την Ε.Ε.».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου