«Κατηγορώ» για Τουρκία
Στην ετήσια έκθεση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την ένταση της λαθρομετανάστευσης
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Δριμύ «κατηγορώ» της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης απευθύνεται στην Τουρκία, μέσω της ετήσιας έκθεσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η έκθεση καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στη γειτονική χώρα, η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχει συνυπογράψει από το 2001, παραλαμβάνοντας μέσα σε οκτώ χρόνια μόλις 2.182 παράνομους μετανάστες σε σύνολο 57.428, αλλά οι τουρκικές Αρχές απαιτούν από 71 έως και 400 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που παραλαμβάνουν.
Αποτέλεσμα, οι παράνομοι μετανάστες που καταγράφτηκαν να εισέρχονται στα θαλάσσια σύνορα να έχουν αυξηθεί το 2008 κατά 75,4% σε σχέση με το 2007.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστή Παπαϊωάννου, ενώ σε επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου τονίζεται ότι η Τουρκία, με την οποία έχει συναφθεί το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής από το 2001, «δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα».
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τον Απρίλιο του 2002 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 υποβλήθηκαν στην Τουρκία 3.971 αιτήματα επανεισδοχής που αφορούσαν συνολικά 57.428 αλλοδαπούς. Από αυτούς, η Τουρκία δέχτηκε να παραλάβει μόνον 7.442 κι, ακόμα χειρότερα, στην πράξη παραδόθηκαν μόνον 2.182 παράνομοι μετανάστες.
Το γεγονός αυτό, που αποτελεί σοβαρή δυσλειτουργία της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, οφείλεται κυρίως στις καθυστερημένες, και εκτός των προβλεπόμενων στο πρωτόκολλο προθεσμιών απαντήσεις της τουρκικής πλευράς.
Οι απαντήσεις των τουρκικών Αρχών, παρά την ύπαρξη συντριπτικών στοιχείων (συλλήψεις Τούρκων διακινητών, θεωρήσεις διαβατηρίων, τουρκικά χρήματα και εισιτηρια αστικών συγκοινωνιών, φωτογραφίες παράνομων μεταναστών σε τουρκικές τοποθεσίες) είναι συνήθως αρνητικές και συχνά καθυστερημένες.
Οι τουρκικες Αρχές, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, απαιτούν καταβολή 71 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που παραλαμβάνουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ζητήσει εντελώς αυθαίρετα την καταβολή 400 ευρώ, ή και περισσοτέρων, προκειμένου να παραλάβουν τους παράνομους μετανάστες και να τους μεταγάγουν στη χώρα καταγωγής τους.
Ταυτόχρονα εγείρουν άλλου τύπου δυσκολίες, όπως δεν αναγνωρίζουν ως σημείο παράδοσης τον λιμένα της Σμύρνης, παρά το ότι αναφέρεται ρητά στο Πρωτόκολλο. Επιμένουν ως σημείο παράδοσης να χρησιμοποιούν το συνοριακό σημείο των Κήπων του Εβρου, παρά το γεγονός ότι ο λιμένας της Σμύρνης θα εξυπηρετούσε τις υπηρεσίες μας στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίες είναι αναγκασμένες να μεταφέρουν τους μετανάστες στον Εβρο, διαδρομή και διαδικασία που οπωσδήποτε δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά τους, πέρα από την αύξηση του κόστους που συνεπάγεται.
Η οργανωμένη διακίνηση των παράνομων μεταναστών, επισημαίνει επίσης η έκθεση, πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους και χρησιμοποιεί συγκεκριμένα «μονοπάτια» λαθραίας εισόδου. Αυτά, έτσι όπως καταγράφονται στην έκθεση, είναι:
- Ελληνοαλβανικά σύνορα: η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων μεταναστών είναι υπήκοοι Αλβανίας.
- Ελληνοσκοπιανά σύνορα: εισέρχονται κυρίως υπήκοοι FYROM, πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, υπήκοοι Αλβανίας και μικρός αριθμός Ασιατών.
- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα: Μετά την 1/1/2007 (ημερομηνία ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση) εισέρχονται παράνομα υπήκοοι χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Ασίας και Αφρικής, μέσω της Τουρκίας, στη Βουλγαρία και στη συνέχεια με τη βοήθεια οργανωμένων κυκλωμάτων στη χώρα μας.
Οι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ή αλλα στοιχεία που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους, ενώ οι περισσότερες προξενικές Αρχές δεν ανταποκρίνονται εγκαίρως ή δεν προβαίνουν καθόλου στην έκδοση αυτών των εγγράφων για τους υπό απέλαση υπηκόους τους (Πακιστάν, Ινδία, Ιράκ), ενώ άλλες απαιτούν την καταβολή χρηματικού ποσού (Γεωργία, Αρμενία, Μολδαβία) για την έκδοσή τους. *
ENET
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου