Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Διαλυθέν σωματείο «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»


Στο Εφετείο Θράκης δικάστηκε χθες η αίτηση ανακλήσεως
Υπερισχύει η ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής απόφασης

Στο Εφετείο προσέφυγε η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο δικαίωσε τους προσφεύγοντες. Χθες, στο Εφετείο Θράκης δικάστηκε η αίτηση ανακλήσεως του διαλυθέντος σωματείου «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», με την οποία ζητείται να ανακληθεί με τον αριθμό 31/2002 απόφαση του Εφετείου. Μέσα στο επόμενο τετράμηνο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.
Να θυμίσουμε ότι η λειτουργία του συλλόγου είχε απαγορευθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με απόφασή του, θεώρησε παράνομη την ύπαρξη του σωματείου «Τουρκική ένωση Ξάνθης», η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε.

Σ. Χρυσοστόμου «Αναφέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν αυτονόμηση κι απόσχιση της Θράκης»
Η Σούλα Χρυσοστόμου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ήταν χθες στα δικαστήρια παρακολουθώντας χρόνια την υπόθεση και μίλησε για το ρόλο της Ομοσπονδίας. «Η Ομοσπονδία, από τη στιγμή που ξεκίνησε το θέμα με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, παρέστη και με δικηγόρο της, τον κ. Γιάννη Χατζηαντωνίου. Πρόκειται για έναν δικηγόρο που γνωρίζει καλά την υπόθεση και μάλιστα παρέστη και στον Άρειο Πάγο.
Όταν η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατόπιν της καταδίκης από τα ελληνικά δικαστήρια, ο δικηγόρος κ. Χατζηαντωνίου πρότεινε στο υπουργείο Εξωτερικών να παραβρεθεί. Οι σύμβουλοι του ΥΠΕΞ θεώρησαν ότι τα γνώριζαν όλα, οπότε δεν δέχτηκαν την παρουσία του, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ΤΕΞ τα μετέφερε όπως ήθελε και το ΥΠΕΞ δεν κατάφερε να αντικρούσει και η Ελλάδα καταδικάστηκε με συγκεκριμένο πρόστιμο των 8.000 ευρώ.
Όταν ήμασταν στο Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, πριν 2 μήνες, μού προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι θα πρέπει να γίνονται δημοκρατικές συζητήσεις μεταξύ του ελληνικού κράτους κι αυτών που ζητούν ορισμένα πράγματα, άποψη που συμμεριζόμαστε, πλην όμως αναφέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν αυτονόμηση κι απόσχιση της Θράκης κι αυτή η θέση προβληματίζει» είπε.

Γ. Χατζηαντωνίου «Το συγκεκριμένο σωματείο έχει διαλυθεί αμετακλήτως»
Ο κ. Χατζηαντωνίο εξηγεί ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία το αίτημα της ΤΕΞ δεν είναι νόμιμο. «Το αίτημα για την ανάκληση των αποφάσεων, λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι νόμιμο, με την έννοια ότι από τη νομοθεσία μας δεν προβλέπεται ότι όταν λαμβάνεται μια παρόμοια απόφαση στο Συμβούλιο της Ευρώπης τα ελληνικά δικαστήρια υποχρεούνται ν’ αλλάξουν την απόφασή τους σε αστικές υποθέσεις.
Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή αναφέρεται στις ποινικές υποθέσεις. Αν κάποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση και κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι δεν έπρεπε να καταδικαστεί, τότε τα ελληνικά δικαστήρια υποχρεούνται να ανακαλέσουν την απόφαση για τη φυλάκιση.
Δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα να ζητήσουν ν’ αλλάξει η απόφαση και το Σωματείο θα παραμείνει κατά την άποψή μας διαλυμένο και δεν θα ανασυσταθεί» εκτιμά ο κ. Χατζηαντωνίου. Σημείωσε ότι παρέστη ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους εκπροσωπώντας το νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη και εξήγησε πως «προκειμένου να ευδοκιμήσει το αίτημά τους θα έπρεπε ν’ αλλάξει η νομοθεσία της χώρας». Εκτιμά ότι το αίτημα στηρίζεται «σε μια αυθαίρετη ερμηνεία των διατάξεων. Επικαλούνται το 758 άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο αναφέρει κάτι άλλο, το αν υπάρξει μεταβολή πραγματική, όχι νομικό θέμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε νομικό θέμα» εξήγησε προσθέτοντας: «Το συγκεκριμένο σωματείο έχει διαλυθεί αμετακλήτως».
Για το κατά πόσο είναι νόμιμο να ιδρυθεί ένας σύλλογος με παρόμοια επωνυμία (αν η απόφαση του Εφετείου Θράκης είναι αρνητική για τους προσφεύγοντες υπέρ της ΤΕΞ) ο κ. Χατζηαντωνίου μετέφερε ότι το αμφισβητεί. «Το αμφισβητώ γιατί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ελλιπής, με την έννοια ότι τα ελληνικά δικαστήρια διέλυσαν την ΤΕΞ αναλύοντας το καταστατικό της, υποστηρίζοντας δηλαδή ότι δεν μπορεί να έχουμε ένα σωματείο που έχει σκοπό να εφαρμόσει στη Θράκη μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ Ατατούρκ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέει ότι η ΤΕΞ είναι πολιτιστικό σωματείο και παραλείπει τα περί Κεμάλ Ατατούρκ. Έχει μείνει μια απορία, το για ποιο λόγο ο παριστάμενος έλληνας νομικός, ο κ. Παραράς, ψήφισε υπέρ της απόφασης».
Ο κ. Χατζηαντωνίου ανέφερε κλείνοντας ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την εφαρμογή της νομοθεσίας, γι’ αυτό και πιστεύω ότι το αίτημα της ΤΕΞ θ’ απορριφθεί».

Ορχάν Χατζηιμπράμ «Ζητούμε το Σωματείο να επανακτήσει τη νομική του προσωπικότητα»
«Η διαδικασία διάλυσης του Σωματείου άρχισε το 1983. Ακολούθησαν όλες οι βαθμίδες της δικαιοσύνης, δυο φορές εκδικάστηκε η υπόθεση στο Εφετείο, στο Πρωτοδικείο και τρεις φορές στον Άρειο Πάγο.
Το Σωματείο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθεί γιατί πίστευε ότι η διάλυσή του δεν ήταν απαραίτητη, νόμιμη ή δεν τηρούνταν οι όροι του νόμου προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση για τη διάλυσή του.
Το Σωματείο δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο εκδίκασε στην Ελλάδα να καταβάλει 8.000 ευρώ αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, γιατί διαπίστωσε ότι στο πρόσωπο του Σωματείου παραβιάζεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το άρθρο 11. Για να μπορέσει το Σωματείο να εισπράξει την αποζημίωσή του πρέπει να επανακτήσει τη νομική του προσωπικότητα την οποία δεν έχει σήμερα. Στο δικαστήριο καταθέσαμε μια αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Εφετείου, τη μεταρρύθμισή της και στη συνέχεια την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης, με συνέπεια την απόρριψη της αίτησης του νομάρχη Ξάνθης.
Ζητούμε το Σωματείο να επανακτήσει τη νομική του προσωπικότητα» συνόψισε ο δικηγόρος που ασχολείται επί χρόνια με την υπόθεση της ΤΕΞ Ορχάν Χατζηιμπράμ και συνέχισε με το επιχείρημα που χρησιμοποιούν. «Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ως προς τις πολιτικές υποθέσεις, δεν εκτελούνται αλλά υπάρχει μια διαδικασία την οποία προβλέπει ο κώδικας πολιτικής δικονομίας σε θέματα εθελουσίας δικαιοδοσίας, ήτοι η δυνατότητα από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση ν’ ανακαλέσει την προηγούμενη και να βγάλει μια άλλη.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί ν’ ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση και να βγάλει μια θετική για το Σωματείο, το οποίο θα μπορέσει να επανακτήσει τη νομική του προσωπικότητα».
Για τον κ. Χατζηιμπράμ το σημαντικό είναι ότι «το Σωματείο και τα μέλη του, όπως και τα μέλη της μειονότητας, έχουν το προσωπικό αναφαίρετο δικαίωμα του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού κι αυτό η ελληνική πολιτεία πρέπει να κατανοήσει.
Εμείς, ως «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», το Σωματείο μας έχει ιδρυθεί το 1927. Όταν επομένως ο νομάρχης Ξάνθης είχε κάνει αίτηση για τη διάλυσή του είχαν περάσει περίπου 60 χρόνια χωρίς να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην Ελλάδα και χωρίς να έχει παραβιάσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Το να επικαλούμαστε λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας το 2009 είναι παρατραβηγμένο και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν σκεφτόμαστε σύγχρονα».
Ο δικηγόρος της ΤΕΞ εκτιμά ότι η απόφαση θα είναι θετική για το Σωματείο τους και υποστηρίζει ότι αν δεν είναι θετική ενδέχεται να προσφύγουν εκ νέου για αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Υποστήριξε ότι «η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» έχει μακροχρόνια παρουσία στον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Ξάνθης και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικότητας της Ξάνθης».
Ανάμεσα στους πολιτικούς που βρέθηκαν χθες στο Εφετείο Θράκης ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από τη Ροδόπη Αχμέτ Χατζηοσμάν και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ.
Μαρία Αμπατζή

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP