Λύση μόνο αν αλλάξει η τουρκική στάση
Τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις αλλά και τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην εισαγωγική του ομιλία στη δημοσιογραφική συνέντευξη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης ενός χρόνου διακυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε αρχικά στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για το Κυπριακό, το οποίο αναφέρει πως...«επιτακτική η ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μια ευέλικτη και ειλικρινής πολιτική θα επιτρέψει είτε να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα είτε, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, να επανέλθουν στο προσκήνιο οι ευθύνες της για την αδιάλλακτη πολιτική που ακολουθεί».
«Και επειδή ακούω ότι υποσχεθήκαμε ότι πάση θυσία θα έχουμε λύση στο Κυπριακό και ξεχνιέται το δεύτερο σκέλος αυτής της τοποθέτησης, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση να επανέλθουν στο προσκήνιο οι ευθύνες της για την αδιάλλακτη πολιτική που ακολουθεί, θέλω να το τονίσω αυτό: Ο στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού αλλά λέμε πάρα πολλές φορές ότι κλειδί για τη λύση είναι η Τουρκία και ευθύς εξαρχής δεν είπαμε εμείς στο λαό ότι σώνει και καλά πάση θυσία θα υπάρχει λύση στο Κυπριακό. Θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό αν η Τουρκία δείξει κατανόηση και αλλάξει πολιτική, αλλάξει τη στάση της», είπε.
Πρωτοβουλίες
Εν συνεχεία ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε με την ανάληψη της Προεδρίας για την υλοποίηση του στόχου της δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Για ένα κράτος ομοσπονδιακό με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.
«Η πολιτική μας στο Κυπριακό στοχεύει στην ενεργοποίηση και τη συνέργεια όλων των παραγόντων στο εσωτερικό και διεθνώς που διαδραματίζουν ή μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη συνολική επίλυση του προβλήματος», είπε ο κ. Χριστόφιας και παρέθεσε τους άμεσους στόχους.
Πρώτος στόχος ήταν ο τερματισμός της στασιμότητας και των αδιεξόδων, που εξυπηρετούν την πολιτική της διχοτόμησης, είπε και σημείωσε πως «τερματίστηκαν η στασιμότητα και τα αδιέξοδα, δημιουργήθηκε κινητικότητα και οι δύο κοινότητες, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, επανάρχισαν απευθείας διαπραγματεύσεις».
Ο δεύτερος στόχος, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος ήταν να επαναβεβαιωθεί η βάση λύσης και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, γεγονός που εκπληρώθηκε.
«Επαναβεβαιώθηκε η βάση της λύσης του Κυπριακού. Είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Κατά συνέπεια, οι απευθείας διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω σε καθορισμένη βάση», είπε και τόνισε πως «αυτή είναι η δέσμευση του κ. Ταλάτ στις συνομιλίες ανεξαρτήτως τι λέει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, και αν φύγει από αυτό, ασφαλώς δεν θα έχουμε λύση».
Τρίτος στόχος της Κυβέρνησης στο Κυπριακό ήταν η ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ώστε αυτή να συνεργαστεί για λύση, που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού.
«Ιδιαίτερο ρόλο σ’ αυτό αποδίδουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στο φόντο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες να αλλάξει η τουρκική πολιτική», επεσήμανε ο Πρόεδρος και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του τρίτου στόχου: «Αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας η οποία ρητά δηλώνει πως υποστηρίζει τη διαδικασία και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η διεθνής κοινότητα πιστώνει την ελληνοκυπριακή πλευρά με ειλικρίνεια και καλή διάθεση για λύση, γεγονός που αναβαθμίζει την αξιοπιστία και την πειστικότητα των θέσεων μας. Γίνεται αποδεκτό», συνέχισε, «ότι η ιδιοκτησία της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι κυπριακή, δεν προϋποθέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησία».
Πιο συγκεκριμένα, προς την κατεύθυνση της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην συγκρότηση της ομάδας παρακολούθησης για το Κυπριακό υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Είναι θέση πλέον της Ε.Ε. ότι η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να συνεργαστεί για λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων. Θέση που διατυπώνεται και σε έγγραφα της ΕΕ, θέση την οποία έχει διατυπώσει ο κ. Μπαρόζο ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Τουρκία και την έχει επαναλάβει πρόσφατα και ο Επίτροπος Ολι Ρεν», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση ανέπτυξε τις σχέσεις της με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και όλες τις ομάδες του Κοινοβουλίου.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία βγήκε από τη γωνιά, που άδικα συγκεκριμένοι κύκλοι την είχαν ρίξει, μετά από τα δημοψηφίσματα του 2004. Η πρωτοβουλία τώρα βρίσκεται στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.
Διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους
Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και λέγοντας ότι όντως υπάρχουν δυσκολίες σε αυτές, ο Πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να τις συνεχίσει και να τις πάρει, όπως είπε, μέχρι το τέλος.
«Στηριγμένοι πάντοτε», συνέχισε, «στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά δείχνοντας και την απαραίτητη ευελιξία για να φτάσουμε σε λύση η οποία να οδηγεί στην αποχώρηση των στρατευμάτων και στον τερματισμό του εποικισμού. Λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων , Μαρωνιτών Αρμένιων και Λατίνων».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεσμεύτηκε να συνεχίσει, «με την ίδια ζέση και προσήλωση», τη διεθνή κινητοποίηση έτσι ώστε ο διεθνής παράγοντας, και ιδιαίτερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη βάση των ψηφισμάτων του οποίου επιδιώκουμε τη λύση, να έχουν ψηλά στην ατζέντα τους το Κυπριακό.
Παράλληλα, σημείωσε πως στη σκέψη και στη καθημερινή δράση της Κυβέρνησης για το Κυπριακό, και ανεξάρτητα από τις συνομιλίες, «είναι συνεχώς οι αγνοούμενοι μας, η διακρίβωση της τύχης τους, όπως και των συνθηκών της εξαφάνισής τους».
Ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, και αναφέρθηκε στην τακτική ενημέρωση που προβαίνει προς την πολιτική ηγεσία του τόπου, είτε εντός του Εθνικού Συμβουλίου είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων, με τους οποίους, όπως είπε, «όλο αυτό το διάστημα πραγματοποίησε πολλές και πολύωρες επαφές. Και όπως ξέρετε», πρόσθεσε, «ο Πρόεδρος είναι πολύ συγκρατημένος και δεν είναι δημόσια λαλίστατος».
«Στο χρονικό διάστημα του ενός έτους που ανασκοπούμε, το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε επτά φορές, στις οποίες ενδελεχώς ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Για την καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία του Σώματος, στην οποία κωδικοποιήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του», ανέφερε, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την επόμενη συνεδρία του σώματος στις 10 Μαρτίου.
Κατά τη συνεδρία αυτή, θα συζητηθούν, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, τα έγγραφα που έχουν δοθεί για την εκτίμηση των συνομιλιών στο κεφάλαιο διακυβέρνηση. Τα έγγραφα, όπως είπε, τα οποία «δυστυχώς κάποια μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τα έχουν δώσει στη δημοσιότητα».
«Λέω δυστυχώς και κατανοείτε τι εννοώ. Ασφαλώς δεν εννοώ ούτε τα ΜΜΕ, ούτε τους δημοσιογράφους που έχουν καταφέρει να πάρουν τα έγγραφα. Κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι. Και την δουλειά των Μέσων κάνουν και κάποια μέλη του Εθνικού Συμβουλίου», είπε, και κατέληξε: «Και είναι με λύπη που σημειώνω ότι δεν είμαι αρκούντως ικανοποιημένος από το επίπεδο ενότητας που παρατηρείται στο εσωτερικό μας μέτωπο».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου