Το ΡΚΚ στο χρονοδιάγραμμα του Ιμραλί
Ο Οτζαλάν δεν μπορούσε να βρει κάποιο καταφύγιο, παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων του ΡΚΚ στο Ιράκ και στην Ευρώπη, και ότι είχε κουραστεί πλέον από τα συνεχή ταξίδια.
Στο μεταξύ, στην Άγκυρα σημειώθηκαν τότε σημαντικές εξελίξεις. Στις 4/2/1999, ο τότε επικεφαλής της ΜΙΤ Ατάσαγκουν είχε τηλεφώνημα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Η CIA πρότεινε να συλλάβει και να παραδώσει στην Άγκυρα τον Οτζαλάν.
Ο ελιγμός αυτός μιας χώρας, που ανέκαθεν υποστήριζε το ΡΚΚ, εξέπληξε τον Ατάσαγκουν, ο οποίος αμέσως ενημέρωσε τον τότε Π/Θ Ετζεβίτ. Η είδηση προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στον Ετζεβίτ και είχε απήχηση στην κορυφή του κράτους. Ο Π/Θ συγκάλεσε σύσκεψη και όλοι κατέληξαν στην άποψη ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να χαθεί αυτή η ευκαιρία, διότι η σύλληψη του Οτζαλάν θα αποτελούσε μεγάλο κτύπημα στο ΡΚΚ.
Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους Αμερικανούς αρμοδίους, σύμφωνα με την οποία ο αρχηγός του ΡΚΚ θα συλλαμβανόταν και θα παραδινόταν με τον όρο να δικαστεί με δίκαιο τρόπο. Αυτό είχε αποφασιστεί και η υπόθεση, στη συνέχεια, αφέθηκε στο κέντρο που θα προετοίμαζε την επιχείρηση. Όμως, οι Αμερικανοί έδειχναν μεγάλη σχολαστικότητα, θέλοντας να έχουν την πρωτοβουλία στα πάντα. Η ΜΙΤ επέλεξε άνδρες, προκειμένου να συστήσει την ειδική ομάδα για την επιχείρηση. Από ένα σημείο και πέρα, απαγορεύθηκε σε αυτούς να μιλούν ακόμη και με τις οικογένειές τους. Το μόνο που περίμεναν, ήταν η εντολή για την έναρξη της επιχείρησης.
Η κορυφή του κράτους έδειξε μεγάλη προσοχή για την επιχείρηση του αιώνα, έτσι ώστε να μην διαρρεύσει τίποτε. Για την επιχείρηση γνώριζαν μόνο 10 άτομα στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, η CIA ήρθε σε επαφή με την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών και πήρε πληροφορίες για την πορεία του ταξιδιού. Ο Οτζαλάν επρόκειτο να μεταφερθεί στην Κένυα. Πράγματι, έτσι έγινε. Ο Οτζαλάν με αεροπλάνο, που ενοικίασε η ελληνική μυστική υπηρεσία από την Ελβετία, μεταφέρθηκε στην Κένυα. Εκεί εγκαταστάθηκε στην πρεσβευτική κατοικία. Όταν έφτασε η πληροφορία αυτή, κινητοποιήθηκε η ομάδα που θα πραγματοποιούσε την επιχείρηση από τουρκικής πλευράς.
Οι έντονες προσπάθειες της CIA ανησύχησαν την Ελλάδα. Όμως, και οι Έλληνες ήθελαν να απαλλαγούν από τον Οτζαλάν. Ο αρχηγός του ΡΚΚ, ο Οτζαλάν, δεν ήθελε να βγει από την πρεσβευτική κατοικία στην Κένυα. Δεν απέδιδαν οι προσπάθειες των εκεί Αρχών. Ο Οτζαλάν επέμενε να του βρουν χώρα, στην οποία θα του δινόταν άσυλο. Όταν αυξήθηκαν οι πιέσεις από τους αρμοδίους της ελληνικής πρεσβείας και τις Αρχές της Κένυας, ο Οτζαλάν και οι συνεργάτες του είπαν ότι θα μπορούσε να μεταβεί στο Άμστερντάμ. Εκείνος νόμιζε ότι θα αποδώσουν οι προσπάθειες των μελών της οργάνωσης στην Ευρώπη.
Τελικά, ετοιμάστηκαν δύο οχήματα στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κένυα και εκείνος θεώρησε ότι μαζί με δύο ανθρώπους του θα μετέβαινε στο αεροδρόμιο. Όμως, οι αρμόδιοι στην Κένυα έβαλαν σε διαφορετικά αυτοκίνητα εκείνον και τους ανθρώπους του και έτσι αποσπάστηκε από τους δικούς του. Η τουρκική ομάδα, που θα διενεργούσε την επιχείρηση, προηγουμένως περίμενε στο αεροδρόμιο του Έντεμπε. Λίγο αργότερα, ήρθε ο Οτζαλάν. Οι Κενυάτες από την Ασφάλεια είπαν ότι θα επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να μεταβιβαστεί στο Άμστερνταμ. Ο Οτζαλάν δεν γνώριζε ότι σε λίγο απέναντί του θα ήταν οι άνδρες της ΜΙΤ. Εκείνη τη στιγμή, έσβησαν τα φώτα. Τότε τον ακινητοποίησαν. Ο ίδιος έπαθε σοκ, νομίζοντας ότι είχε φτάσει το τέλος, και κατάλαβε ότι πέρασε στα χέρια της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, γίνεται αναφορά στη γνωστοποίηση της είδησης σχετικά με τη σύλληψη του Οτζαλάν από τον τότε Π/Θ Ετζεβίτ, από τα τουρκικά ΜΜΕ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου