Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Δηλώσεις Α. Γκιουλ για Κούρδους με επιχείρημα το Σκοπιανό......νέες εμμεσες προκλήσεις


Α.ΓΚΙΟΥΛ-"Επειδή η Ελλάδα δεν κατονομάζει την Μακεδονία με την συνταγματική της ονομασία δεν πρόκειται να πράξουμε και εμείς το ίδιο στο Ιράκ."

Ο Τούρκος Πρόεδρος Α. Γκιούλ, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη ύστερα από 33 χρόνια στο Ιράκ, αναφέρθηκε επανειλημμένως στην «Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν»!!! Η Τουρκική εφημερίδα Taraf στον κύριο τίτλο της, και αναφερόμενη στην είδηση γράφει, «Ο Πρόεδρος Γκιούλ έσπασε ένα ταμπού»! Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί στην ανακοίνωση που έκανε μετά από την συνάντηση του με τον Γκιούλ κάλεσε το ΡΚΚ να παραδώσει τα όπλα και είπε χαρακτηριστικά «ή θα αφήσουν τα όπλα ή θα εγκαταλείψουν το Ιράκ».

Η Milliyet με τίτλο «Ιστορικό βήμα έναντι της τρομοκρατίας». Διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος Γκιούλ σε δηλώσεις του στο αεροσκάφος αναφερόμενος στο ζήτημα του ΡΚΚ είπε, «Υπάρχουν περιεκτικές εργασίες πίσω από κλειστές πόρτες, είμαι αισιόδοξος».

Ο Τούρκος Πρόεδρος δικαιολόγησε την πρωτοφανή διατύπωσή του που έκανε λόγο για «Κουρδιστάν», με τις εξής δηλώσεις προς τους Τούρκους δημοσιογράφους.-

« Έτσι γράφει το σύνταγμά τους. Επειδή η Ελλάδα δεν κατονομάζει την Μακεδονία με την συνταγματική της ονομασία δεν πρόκειται να πράξουμε και εμείς το ίδιο στο Ιράκ.»!!!

Παρά τις όποιες δηλώσεις του Προέδρου του Ιράκ Ταλαμπανί, η Ομοσπονδιακή Κουρδική Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, δεν προέβη σε ουδεμία δήλωση...

Η Τουρκία πίεσε αφόρητα την Ιρακινή Κυβέρνηση για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Α. Γκιούλ, στο Κιρκούκ, την Μοσούλη και την Νατζάφ, αλλά χωρίς επιτυχία.

Δεκάδες νοικιασμένα λεωφορεία με Τουρκομάνους, προσπάθησαν να μεταβούν στον Νότο για να παραστούν στην υποδοχή του Τούρκου Προέδρου, αλλά δεν τους επετράπη η μετακίνηση από τις αρμόδιες Κουρδικές Αρχές του Βορείου Ιράκ.

Ο Πρόεδρος του Ιράκ Ταλαμπανί, πιεζόμενος από τον Τούρκο Πρόεδρο, αποκάλυψε πως το ΡΚΚ ελέγχει πάνω από 700 χωρία και κωμοπόλεις στο Βόρειο Ιράκ, προκαλώντας αμηχανία στην Τουρκική αντιπροσωπεία.

Οι πιέσεις της Τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ισχυρότατες καθώς εξαπολύθηκαν πλήθος απειλές στους Ιρακινούς για την πάταξη της δράσης του ΡΚΚ, αλλά και τον αποκλεισμό της συμμετοχής του στην «Κουρδική Σύνοδο Κορυφής» που θα γίνει στο Αρμπίλ. Οι Ιρακινοί δήλωσαν επιφυλάξεις στο Τουρκικό αίτημα.

Την ίδια ώρα εμπιστευτική επίσκεψη στο Βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα στο Αρχηγείο του ΡΚΚ στο ΄Ορος Καντίλ, πραγματοποίησε, κλιμάκιο Αμερικανών το οποίο σε μια ένδειξη αβροφροσύνης προς τους Κούρδους της περιοχής, συμμετείχε στους εορτασμούς του Νεβρόζ. Η ομάδα των Αμερικανών, έκπληκτη είδε χιλιάδες Κούρδους οπαδούς του «Κουρδικού Εργατικού Κόμματος» να συμμετέχουν μαζικά στους εορτασμούς της άνοιξης, στις πλαγιές του Καντίλ, αψηφώντας την σοβαρή πιθανότητα Τουρκικής αεροπορικής επίθεσης!

Στις διαπραγματεύσεις με την Ηγεσία του ΡΚΚ συμφωνήθηκε η «έμμεση συμμετοχή του» στην «Κουρδική Σύνοδο Κορυφής». Δηλαδή θα συμμετέχει με 8μελή αντιπροσωπεία, αλλά δεν θα παρουσιαστεί ως αντιπροσωπεία του ΡΚΚ, αλλά με άλλη ονομασία, η οποία δεν έγινε γνωστή...

΄Αγνωστη παραμένει η ιδιότητα των Αμερικανών οι οποίοι παρευρέθηκαν στο ΄Ορος Καντίλ. Η αμερικανική αντιπροσωπεία, μεταφέρθηκε με στρατιωτικά οχήματα των Αλεξιπτωτιστών από την Αμερικάνικη Βάση της Μοσούλης και κατόπιν, με οχήματα χωρίς διακριτικά, συνοδευόμενη από Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ στο Καντίλ.

Σημειώνεται πως ο Κούρδος Ηγέτης του Βορείου Ιράκ Μπαρζανί, προτίμησε να κάνει περιοδεία στην Ευρώπη κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Βαγδάτη, αποφεύγοντας να συμμετέχει στις συζητήσεις για την πάταξη της δράσης του ΡΚΚ.

Σε κάθε περίπτωση, οι οποιεσδήποτε συνομιλίες με την Ιρακινή Ηγεσία, σχετικά με το ΡΚΚ, είναι ημιτελείς απούσης της Κουρδικής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ.

H Εμινέ Αϊνά, βουλευτής και συμπρόεδρος του DTP, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στη Μερσίνη, επανέλαβε και πάλι την ομοιότητα που παρουσιάζει ο Οτζαλάν με τον Μαντέλα. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η κουρδική τηλεόραση αποτελεί την επιτυχία των νέων που βγήκαν στο βουνό.

Η Αϊνά, αφού ισχυρίστηκε ότι η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ είναι και η πρώτη γυναίκα δήμιος του κόσμου, ανέφερε και τα εξής:

• Τώρα οι ΗΠΑ, έχοντας δίπλα τους το Ισραήλ και τους Κούρδους ηγέτες του Ιράκ, προσπαθούν να εξαλείψουν τον αγώνα ελευθερίας των Κούρδων. Ακόμη μέχρι χθες, τον Μπαρζανί και τον Ταλαμπανί τους αποκαλούσαν Πεσμεργκά και έλεγαν ότι η δολοφονία τους ήταν επιβεβλημένη. Σήμερα, αυτοί οι δύο αποτελούν τμήμα της λύσης του Ιράκ.

• Αυτός, ο οποίος έθεσε επί τάπητος την εισήγησή του για μια λύση υπό μορφή αυτόνομης δημοκρατίας, είναι ο αξιότιμος Οτζαλάν. Ζητούμε, λοιπόν, να υπάρξει κάποια σκέψη πάνω σε αυτή την πρόταση λύσης.

ΠΗΓΗ:Strategy-Geopolitics

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP