Μέσω Διαδικτύου η Αγκυρα προσπαθεί να βαφτίσει «τουρκική» τη μειονότητα
Με μια πανσπερμία συλλόγων, οργανώσεων, ενώσεων, σωματείων κ.λπ. αναγνωρισμένων, επίσημα ή μη, από την ελληνική πολιτεία , που φυτρώνουν σαν μανιτάρια και με μια πληθωρική παρουσία στο Ιντερνετ από όλους τους τουρκόφωνους φορείς και ιδιώτες, όχι με το ελληνικό domain (.gr) αλλά αυτά των διεθνών .com, .net, .org, επιχειρείται αυτήν την περίοδο να γίνει έντονη η παρουσία της μειονότητας τόσο στη Θράκη όσο και στο εξωτερικό.
Πρώτο μέλημα αυτής της μεθοδευμένης προσπάθειας είναι να παρουσιάζεται παντού ο όρος «τουρκικός» σε ό,τι αφορά τη μειονότητα και τη Θράκη και να προβάλλεται μια πλούσια δραστηριότητά της σε όλα τα επίπεδα.
Η τελευταία επίσκεψη Μπαμπατζάν στη Θράκη έθεσε τις βάσεις για τη νέα τουρκική πρόκληση.
Ολα αυτά εντάσσονται σε μια στρατηγική ντε φάκτο επιβολής του όρου «τουρκικός» μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περασμένη άνοιξη, που αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 (περί ελευθερίας θέσπισης συνδέσμου ή συνεταιρισμού) της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, που είχαν κρίνει παράνομη τη λειτουργία δύο ενώσεων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης οι οποίες αυτοπροσδιορίζονταν ως «τουρκικές».
Ετσι αυτό το διάστημα οι αυτοαποκαλούμενες ως «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και «Πολιτιστική Ενωση Τούρκων Γυναικών» με έδρα την Κομοτηνή προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την αναγνώρισή τους.
Ηδη συζητήθηκε η προσφυγή της πρώτης στην Ξάνθη ενώ επόμενη δίκη θα γίνει στις 9 Απριλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης. Ολα τα παραπάνω εντάσσονται σε μια ενιαία στρατηγική που ακολουθείται με υπόδειξη της Αγκυρας για τη δημιουργία μιας ατζέντας στους διεθνείς Οργανισμούς αναφορικά με τη Δυτική Θράκη, και εγκαλούμενη την Ελλάδα.
Μάλιστα ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Αλί Μπαμπατζάν κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή στις 5 Δεκεμβρίου του 2007 είχε καλέσει τους παράγοντες και τα μέλη της μειονότητας να προσφεύγουν στα διεθνή δικαστήρια και τους Οργανισμούς.
Τα σωματεία, ενώσεις, σύλλογοι κ.λπ. της μειονότητας που απλώνονται σε όλα τα πεδία της καθημερινής ζωής υπολογίζονται σήμερα σε 180 με 200 και όλα έχουν αναφορά στην Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας αλλά και το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή που τους χρηματοδοτεί με άφθονο χρήμα.
Τα κονδύλια. Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ένα ποσό 15-20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ θεωρούν ότι μετά τη λειτουργία του υποκαταστήματος της κρατικών συμφερόντων τράπεζας της Τουρκίας ZIRAAT στην Κομοτηνή, θα γίνεται μέσω αυτής πιο οργανωμένα και η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της μειονότητας.
Οι περισσότεροι από τους φορείς που συγκροτούνται εμφανίζονται με την ταμπέλα του πολιτιστικού και με αντικείμενο τα θέματα πολιτισμού, παιδείας κ.λπ.
Στην εσωτερική ζωή της μειονότητας παρουσιάζονται παντού με τον όρο «τουρκικός», επίσης όταν έχει να κάνει με την Τουρκία αλλά και το εξωτερικό.
Η επιβεβαίωση όλων αυτών είναι εύκολη αν ανατρέξει κανείς στις ηλεκτρονικές σελίδες της αυτοαποκαλούμενης ως Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης με έδρα τη Γερμανία και μάλιστα στα τουρκικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά.
Στον μεγάλο κατάλογο των λογής σωματείων και φορέων της μειονότητας στη Θράκη που φιλοξενούνται με διευθύνσεις και τηλέφωνα υπάρχει παντού ο όρος «τουρκικός».
Η Ομοσπονδία μαζί και με την αυτοαποκαλούμενη Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας στη Θράκη ελέγχονται απόλυτα από την Τουρκία και αποτελούν τους βραχίονες της κρατικής πολιτικής της.
Γύρω από την Ομοσπονδία έχουν στηθεί πρώτα στη Γερμανία και μετά σε αρκετές χώρες της Ευρώπης μια σειρά από συλλόγους-ενώσεις που φέρονται ότι συγκεντρώνουν κατά περιοχή τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Πολλοί περισσότεροι όμως είναι αυτοί που εμφανίζονται ως «Σύλλογοι Συμπαράστασης ή Αλληλεγγύης στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Δεκάδες επίσης τέτοιοι σύλλογοι και με πολλά παραρτήματα υπάρχουν στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη αλλά και πολλές περιοχές και πόλεις της Τουρκίας.
Τούρκικο μπλό(G)ο
Μέχρι πρόσφατα ήταν ελάχιστα τα τουρκόφωνα sites από τη Θράκη, τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια πραγματική έκρηξη στο internet από sites των τουρκόφωνων φορέων, συλλόγων, ΜΜΕ κλπ. με διεθνή συνήθως domains (.com, .net, .org κ.λπ.), ενώ αυτά καταχωρίζονται συνήθως σε όλους τους παγκόσμιους καταλόγους. Και το πρώτο πράγμα που σημαίνει αυτό είναι βέβαια ότι δεν είναι υπόλογοι στην Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για το περιεχόμενο των site.
Τοποτηρητής και πάλι η Ουάσιγκτον στο Αιγαίο
Το γεγονός ότι οι περιπτώσεις διαμεσολάβησης της Ουάσιγκτον στα ελληνοτουρκικά δεν έγιναν τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και καθώς είναι σαφής η πλήρης αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Ομπάμα (είτε αφορούν στην απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, είτε στο άνοιγμα στο Ιράν είτε ακόμη ως ανάχωμα στα ρωσικά σχέδια στον Καύκασο), το περιβάλλον είναι ακόμη περισσότερο (π.χ. από το 1996 για τα Ιμια ή το 1997 στη Μαδρίτη) ευνοϊκό για τα τουρκικά συμφέροντα, σε μια αμερικανική διαμεσολάβηση.
Δεν είναι γνωστό εάν η κ. Μπακογιάννη επεδίωξε να αποσπάσει τη δέσμευση ότι το αμερικανικό σκάφος που θα συμμετάσχει στην τουρκική άσκηση στο Αιγαίο με την επωνυμία «Ηγεμών 2009», εφόσον δεν μπορεί να ακυρώσει τη συμμετοχή του, δεν θα πάρει τουλάχιστον μέρος στα τμήματα της άσκησης που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Υπάρχει βεβαίως η γνωστή αδυναμία ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο στην πράξη αναγνωρίζει εναέριο χώρο 6 και όχι 10 ν.μ. στο Αιγαίο, θεωρεί ότι αρκεί η ενημέρωση των νατοϊκών στρατηγείων για την είσοδο νατοϊκών μαχητικών στο FIR Αθηνών, ενώ με αφορμή τα Ιμια η αμερικανική θέση για τις γκρίζες ζώνες είναι αυτή των ίσων αποστάσεων.
Γι αυτόν τον λόγο είναι πράγματι προβληματική η ανάθεση έστω και εμμέσως στην Ουάσιγκτον ρόλου μεσολαβητή.
Για τους Αμερικανούς πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία η επίλυση των «προβλημάτων» του Αιγαίου ώστε να μη δημιουργούνται ρήγματα στη νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα την περίοδο που κρίσιμες οδοί μεταφοράς ενέργειας που παρακάμπτουν τη Ρωσία διέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας, του Αιγαίου και της Ανατολής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
180 εως 200 υπολογίζονται τα σωματεία και οι σύλλογοι της μειονότητας που διεκδικούν «τουρκική» ταυτότητα
20 εκατ. δίνουν στους συλλόγους αυτούς η Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας και το προξενείο
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου