H ANATOMIA TOY ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ-ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑ
Το ατύχημα στο Σουσουρλούκ στις 3 Νοεμβρίου 1996 αποκάλυψε το τρίγωνο των σχέσεων μαφίας, πολιτικής και αστυνομίας. Με τις ομολογίες του τέως στελέχους των ειδικών μονάδων Αϊχάν Τσαρκίν αυτό το σκοτεινό δίκτυο των σχέσεων μπορεί να φωτισθεί λίγο περισσότερο. Οι αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν μια πολύ σκοτεινή εποχή για την Τουρκία. Υπήρχαν θάνατοι από βασανιστήρια και εκτελέσεις χωρίς δίκη. Ακόμα κανείς δεν είχε δει όμως απτά το παρακράτος. Σκοτεινά γεγονότα συνέβαιναν όμως.
17 Απριλίου 1992 : Τρία μέλη της οργάνωσης Ντεβσόλ σκοτώνονται κατά την επίθεση σε γιάφκα στην περιοχή του Καντίκιοι.
13 Αυγούστου 1994 : Κατά την διάρκεια επιχείρησης σε βάρος της οργάνωσης DHKP-C σκοτώθηκαν πέντε άτομα. Έγινε δίκη με κατηγορίες για εκτέλεση, αλλά οι αστυνομικοί αθωώθηκαν.
2 Μαρτίου 1995 : Το στέλεχος της ΜΙΤ Ταρίκ Ουμίτ και απαγάγεται και έκτοτε εξαφανίζεται
12 Μαρτίου 1995 : Πυροβολισμοί σε βάρος καφενείου στην περιοχή Γκαζί. Πέθανε ένας άνθρωπος. Στα γεγονότα που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα.
28 Ιουλίου 1996 : Δολοφονείται ο Ομέρ Λουτφί Τοπάλ
3 Νοεμβρίου 1996 : Σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Σουσουρλούκ σκοτώνεται ο Αμπντουλλάχ Τσατλί, η κοπέλα του Γκόντζα Ους, ο αστυνομικός διευθυντής Χουσείν Κοτζαντάγ, ενώ τραυματίζεται βαριά ο βουλευτής Σεντάτ Μπουτζάκ. Έτσι αποκαλύφθηκε το τρίγωνο των σχέσεων πολιτικής, μαφίας και αστυνομίας.
1996 : Η εφημερίδα Ραντικάλ δημοσίευσε φωτογραφίες που έδειχναν τον Αμπντουλλάχ Τσατλί να χορεύει μαζί με τον Διευθυντή του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραήμ Σαχίν και το στέλεχος της ειδικής μονάδας της αστυνομίας Αϊχάν Ακτσά. Τα ΜΜΕ άρχισαν να αποκαλύπτουν
1996-2011 : Το δίκτυο των σκοτεινών σχέσεων φτάνει πρώτα στους αστυνομικούς ειδικών μονάδων και αργότερα σε ονόματα όπως Βελί Κιουτσούκ, Κορκούτ Εκέν και στο τέλος στον Μεχμέτ Αγάρ. Σε όλα τα περιστατικά που αναφέρθηκαν υπήρχαν υποψίες για εμπλοκή της συμμορίας του Σουσουρλούκ. Εντέλει λίγοι αστυνομικοί τιμωρήθηκαν με ποινές από 1 έως 6 χρόνια. Ο Μεχμέτ Αγάρ δικάστηκε μετά την άρση της ασυλίας του το 2008 και η δίκη ακόμα συνεχίζεται. Χρόνια μετά την δίκη για το Σουσουρλούκ, οι Βελί Κιουτσούκ, Ιμπραήμ Σαχίν και Σαμί Χοστάν βρέθηκαν ανάμεσα στους κατηγορούμενους για την υπόθεση Εργκενέκον.
Ποιοι ήταν ;
ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΤΣΑΤΛΙ : Ο Αμπντουλλάχ Τσατλί ήταν πρόσωπο κλειδί σε αυτό το δίκτυο σκοτεινών σχέσεων. Το 1977 ήταν πρόεδρος των Ülkü Ocakları-Άγκυρας (Γκρίζοι Λύκοι). Το 1978 ενώ ερευνούνταν ως σχεδιαστής και πρωταγωνιστής τη δολοφονίας 7 μελών του κόμματος ΤΙΡ στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ της Άγκυρας, διέφυγε στο εξωτερικό. Υπήρχαν ισχυρισμοί πως στο εξωτερικό ενεπλάκη σε εμπόριο ναρκωτικών. Όταν σκοτώθηκε στο Σουσουρλούκ, καταζητούνταν με ερυθρό δελτίο από την Ιντερπόλ. Μετά το ατύχημα αποκαλύφθηκαν οι στενές σχέσεις που διατηρούσε με το κράτος. Η πρώτη στενή σχέση που αποκαλύφθηκε ήταν αυτή που είχε με τον Διευθυντή του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραήμ Σαχίν και τους αστυνομικούς ειδικών μονάδων. Το δίκτυο των σκοτεινών αυτών σχέσεων θα αποκαλυφθεί πιο καθαρά όταν εξετασθεί το παρελθόν τους.
ΧΟΥΣΕΙΝ ΚΟΤΖΑΝΤΑΓ : Ο Χουσείν Κοτζαντάγ, τέως υποδιοικητής της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης, όταν σκοτώθηκε στο Σουσουρλούκ υπηρετούσε ως Διευθυντής της σχολής αστυνομίας Κεμαλετίν Ερογέ στην Κωνσταντινούπολη.
ΓΚΟΝΤΖΑ ΟΥΣ : Η Γκοντζά Ους που σκοτώθηκε στο ατύχημα ήταν η κοπέλα του Αμπντουλλάχ Τσατλί.
ΣΕΝΤΑΤ ΜΠΟΥΤΖΑΚ : Σώθηκε τραυματισμένος από το ατύχημα στο Σουσουρλούκ. Ο Μπουτζάκ που ήταν και αρχηγός της φυλής Μπουτζάκ ήταν τότε βουλευτής Σανλιούρφας του κόμματος DYP. Μετά την άρση της ασυλίας του δικάστηκε για ¨παροχή βοήθειας σε συμμορία¨ και τιμωρήθηκε σε ποινή 1 έτους και 15 ημερών, ποινή που ανεστάλη.
ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ : Η τότε πρωθυπουργός που αναφερόμενη στο Σουσουρλούκ είχε δηλώσει πως «Όποιος είτε δέχεται είτε πυροβολεί για το κράτος είναι ήρωας» .
ΜΕΧΜΕΤ ΑΓΑΡ : Η περίοδος που υπηρέτησε ο Αγάρ ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής και Υπουργός Εσωτερικών συνέπεσε με την εποχή που είχαν αποκαλυφθεί οι ισχυρισμοί για την υπόθεση Σουσουρλούκ. Όταν μετά την δολοφονία του Ομέρ Λουτφί Τοπάλ συνελήφθησαν σχετικά κάποιοι αστυνομικοί ειδικών μονάδων, αυτός διασφάλισε την μεταφορά τους στην Άγκυρα και την απελευθέρωση τους. Κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος καθώς αυτός ήταν που είχε παράσχει διαβατήριο και άδεια οπλοφορίας στους Αμπντουλλάχ Τσατλί και Γιασάρ Οζ. Λόγω της βουλευτικής ασυλίας και σαν παλιός νομάρχης επί μακρόν δεν δικάστηκε. Τον Νοέμβριο του 2008 άρχισε η δίκη σε βάρος του σχετικά με το Σουσουρλούκ, και ακόμη συνεχίζεται.
ΒΕΛΗ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ : Ο ταξίαρχος Βελή Κιουτσούκ ήταν μια από τις πιο σκοτεινές φιγούρες που αντιμετώπισε η Τουρκία μετά το ατύχημα στο Σουσουρλούκ. Γνώριζε τον Τσατλί και μετά το ατύχημα επικοινώνησε με την Αστυνομία του Μπαλίκεσίρ και ζήτησε να αναλάβει τα σχετικά με την κηδεία του. Ακουγόταν πως ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες στην περιοχή Ντούζτζε-Μπόλου- Σαπάντζα. Στην δίκη του Σουσουρλούκ δεν δικάστηκε. Χρόνια μετά όμως, στις 27-1-2008 συνελήφθη στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκενέκον. Κρατείται ακόμη στις φυλακές Σηλυβρίας με τις κατηγορίες της σύστασης και διοίκησης οργάνωσης και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΑΧΙΝ : Διορίστηκε στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων από τον Μεχμέτ Αγάρ. Ήταν προϊστάμενος της ειδικής μονάδας της αστυνομίας και στενός φίλος του Αμπντουλλάχ Τσατλί. Η στενή αυτή σχέση αποκαλύφθηκε μετά το ατύχημα, με την φωτογραφία από το γαμήλιο γλέντι. Στην δίκη του Σουσουρλούκ τιμωρήθηκε με 6 χρόνια φυλάκιση. Του δόθηκε αμνηστία για λόγους υγείας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνελήφθη στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκενέκον στις 7 Ιανουαρίου 2009. Κατηγορείται πως ίδρυσε οργάνωση αποτελούμενη από νέους αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Επίσης δικάζεται με την κατηγορία πως είχε δώσει εντολή για την δολοφονία ενός επιφανούς στελέχους της αρμενικής κοινότητας στην Σεβάστεια. Συνεχίζεται η κράτηση του στις φυλακές της Σηλυβρίας.
ΚΟΡΚΟΥΤ ΕΚΕΝ : Υπηρέτησε ως ιδρυτής της μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, και στην εκπαίδευση τους. Τιμωρήθηκε με 6 χρόνια φυλάκιση για σύσταση και διοίκηση συμμορίας στα πλαίσια της δίκης για το Σουσουρλούκ. Όταν βγήκε οπό την φυλακή έγινε δεκτός σαν ήρωας.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Οι πρώτες σχέσεις του Τσατλί που αποκαλύφθηκαν ήταν αυτές που είχε με τον Διευθυντή του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραήμ Σαχίν και τους αστυνομικούς ειδικών μονάδων. Στις εξωδικαστικές εκτελέσεις που γινόταν εκείνη την εποχή, πάντα εμπλέκονταν τα ονόματα τους. Αυτοί λέγεται πως ήταν οι δράστες στο περιστατικό στο Γκάζι. Εξετάζοντας τις χρονολογίες και πλησιάζοντας προς την ημέρα που έγινε το ατύχημα του Σουσουρλούκ αποκαλύπτονται οι σχέσεις μαφίας και ναρκωτικών. Από αυτήν την ομάδα λέγεται πως δολοφονήθηκε και ο ¨βασιλιάς των καζίνων¨ Ομέρ Λουτφί Τοπάλ. Συνελήφθησαν σχετικά με αυτό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά με εντολή του Μεχμέτ Αγάρ μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα από όπου και αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα. Από τους υπαλλήλους αυτής της μονάδας μετά από την δίκη Σουσουρλούκ, εξέτισαν στην φυλακή ο μεν Μουσταφά Αλτουνόκ 284 μέρες, ο Αμπντουλκανί Γκιζίλκαγιά 193 μέρες, και ο Ενβέρ Ουλού 141 μέρες.
ΑΙΧΑΝ ΤΣΑΡΚΙΝ : Χρόνια πολλά μετά την θητεία του σε αυτή τη μονάδα, μίλησε στην εφημερίδα Ραντικάλ, φέρνοντας ξανά την υπόθεση στην επικαιρότητα. Ισχυρίζεται πως μετείχε σε εξωδικαστικές εκτελέσεις. Ανάμεσα σε αυτές που λέει πως μετείχε ήταν και η δολοφονία του Ομέρ Λουτφί Τοπάλ. Στην δίκη της υπόθεσης Σουσουρλούκ τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση. Εξέτισε 290 μέρες.
ΟΓΟΥΖ ΓΙΟΡΟΥΛΜΑΖ : Τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση στην δίκη του Σουσουρλούκ. Σκοτώθηκε σε καβγά σε μπαρ το 2009. Η μάνα του είχε δηλώσει πως «Το κράτος έκανε τον γιό μου δολοφόνο».
ΕΡΤΖΑΝ ΕΡΣΟΙ :Συνελήφθη για την δολοφονία του Τοπάλ, αφέθηκε ελεύθερος και μπήκε στην φρουρά του Μπουτζάκ. Τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση στην δίκη του Σουσουρλούκ.
ΑΙΧΑΝ ΑΚΤΣΑ : Μεταξύ των άλλων κατηγοριών για αυτούς τους αστυνομικούς ήταν και η δολοφονία του στελέχους της ΜΙΤ Ταρίκ Ουμίτ. Μετά την δίκη του Σουσουρλούκ έμεινε 184 μήνες στη φυλακή.
ΖΙΓΙΑ ΜΠΑΝΤΙΡΜΑΛΙΟΓΛΟΥ : Λέγεται πως ενεπλάκη στην απαγωγή του Ταρίκ Ουμίτ. Αφού εξέτισε 184 μέρες για την υπόθεση Σουσουρλούκ, ακολούθως δικάστηκε και για άλλα αδικήματα.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΧΑΛΟΥΚ ΚΙΡΤΖΙ : Τέως μέλος των ülkücü, ήταν μέλος στην συμμορία του Σουσουρλούκ.
ΟΜΕΡ ΛΟΥΤΦΙ ΤΟΠΑΛ : Ο βασιλιάς των καζίνο δολοφονήθηκε στις 28-7-1996. Λέγεται πως σε ένα από τα όπλα που τον πυροβόλησαν βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του Τσατλί. Βασικοί ύποπτοι ήταν οι προαναφερθέντες αστυνομικοί.
ΑΛΗ ΦΕΒΖΗ ΜΠΙΡ : Συνεταίρος του Ομερ Λουτφί Τοπάλ. Το όνομα του ενεπλάκη στην δολοφονία του Τοπάλ.
ΣΑΜΙ ΧΟΣΤΑΝ : Έμπορος ναρκωτικών. Με σχέσεις με τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Σουσουρλούκ.
ΓΙΑΣΑΡ ΟΖ : Λέγεται πως ήταν έμπορος ναρκωτικών. Η πλαστή άδεια οπλοφορίας που είχε έφερε την υπογραφή του Μεχμέτ Αγάρ. Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση στην υπόθεση Σουσουρλούκ, και ενώ κρατούνταν για άλλο αδίκημα είχε απειλήσει τον Αγάρ λέγοντας ¨θα μιλήσω¨.
tourkikanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου