Ο Παναγιώτης Σγουρίδης επιβεβαιώνει το defencepoint.gr
Με άρθρο του στον διαδικρυακό κόμβο για ζητήματα άμυνας «onalert.gr» ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής αρθρογραφεί για την ΑΟΖ επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αναλύσεις του «defencepoint.gr». Ακολουθεί το άρθρο, το οποίο μπορεί κανείς να βρει και στη διεύθυνση: http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=6&art_id=4400
Με αφορμή αφενός την αρχική εκδήλωση «πρόθυμης συμμετοχής» της Ελλάδας στη διεθνώς ασαφή από απόψεως νομιμοποίησης επιχείρηση ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ στη Λιβύη με τέσσερα F16 ,ένα ιπτάμενο ραντάρ, δύο ελικόπτερα διάσωσης, τρείς φρεγάδες και ανοικτές τις βάσεις Σούδας και Ακτίου και αφετέρου τα εκ των υστέρων μασημένα λόγια της κυβέρνησης θα παραθέσω τις παρακάτω σκέψεις
Μέσα στο παγκοσμοποιημένο γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη νησίδα. Αυτή την πραγματικότητα ή τη δέχεσαι ή την αγνοείς και περί άλλων τυρβάζεις. Υπάρχει σαφέστατη αλληλεπίδραση στο εσωτερικό της χώρας από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ανάφλεξη του μουσουλμανικού τόξου στη Βόρεια Αφρική, την εξέλιξη των Βαλκανικών υποθέσεων στο βορρά κλπ όπως και εμείς ως χώρα μέλος της ευρωζώνης με συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς επιδρούμε θετικά ή αρνητικά σ ’αυτούς , ανάλογα με τα προβλήματα, το μέγεθος και τις στρατηγικές μας επιδιώξεις.
Δεν θα σχολιάσω αν έπρεπε να συμβληθούμε ή όχι και με ποιους ορούς με τα ανωτέρω πολυεθνικά και υπερεθνικά σχήματα .Δεν είναι της παρούσης και οποιαδήποτε αναθεώρηση προϋποθέτει ευρύτερο διάλογο. Αλλά από τη στιγμή που συμμετέχουμε τα μηνύματα που εκπέμπει η χώρα μας στους ετέρους της πρέπει να είναι ξεκάθαρα γιατί τότε μόνο μας καταλαβαίνουν.
Όμως ενώ οι αδυναμίες μας είναι γνωστές, το μέγεθός μας στο γεωπολιτικό χάρτη δεδομένο, είναι άγνωστες οι εθνικές στρατηγικές μας επιδιώξεις διακομματικά και διαχρονικά. Δεν υπάρχει σχεδιασμός στη διαχείριση κρίσεων δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε σενάρια που πιθανόν να προκύψουν ώστε να επιλέξει αυτός που έχει και την πολιτική ευθύνη. Οι μεγάλες χώρες έχουν περιθώρια λάθους εμείς όχι.
Δυστυχώς το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που δώσαμε μάχη στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 να είναι εθνικής στρατηγικής ώστε να περιλαμβάνετε και η οικονομία μάλλον λειτουργεί για τους τύπους. Αναρωτιέμαι τόσα εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ινστιτούτα μελετών και ΜΚΟ αμφιβόλου προελεύσεως που είναι η προσφορά τους; Π χ αντί το ΕΛΙΑΜΕΠ να ασχολείται με το πόσο «απατεώνες» ήταν οι Έλληνες του 1821 δεν θα ήταν καλύτερο να μελετήσει εναλλακτικές αντιδράσεις σε περίπτωση κατάληψης από την Τουρκία μιας νησίδας;
Π χ σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στο Κοζλοντούϊ της Βουλγαρίας ποίες λύσεις προστασίας υπάρχουν για τους πληθυσμούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Εκτός αν τους έχουμε ξεγραμμένους. Π χ μελετήθηκε σε κάθε μεγάλο έργο ώστε να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησής του σε περίπτωση κρίσης; Shadow schedule.
Χρόνια τώρα εναγκαλισθήκαμε τους Άραβες και παρά τις ιδιαίτερες σχέσεις της οικογένειας Παπανδρέου με τον Καντάφι μάλλον η Τουρκία κάνει business στον Αραβικό κόσμο .Εμείς μόνο πληρώνουμε τη φιλοξενία τους. Ήδη με την Λιβύη έχει δουλειές 15,3 δις ευρώ και σωστά ο Νταβούτογλου αποβλέποντας στη Λιβυκή ΑΟΖ και απαλείφοντας την Γαύδο από τον χάρτη αναφώνησε «όχι αίμα στους μουσουλμάνους αδελφούς μας».
Προ ολίγων εβδομάδων ο Αμπτουλάχ Γκιούλ έσπευσε να προσεταιριστεί τη νέα ηγεσία της Αιγύπτου ώστε να συνεχισθεί η πολιτική Μουμπάρακ στη τουρκοαιγυπτιακή ΑΟΖ που δεν λαμβάνει υπόψη το Καστελόριζο. Η Ρωσία την πολιτική της, η Γερμανία το ίδιο κλπ.
Η Ελλάδα αφού εκτέθηκε με την σύσφιξη σχέσεων με το Ισραήλ γιατί θολώνει το μήνυμα προς τη Διεθνή Κοινότητα με πισωγυρίσματα; Δεν γίνετε και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Οι παγκόσμιες κρίσεις στέλνουν συνεχώς το ίδιο σαφές μήνυμα ο εθνικοκρατικοκεντρισμός είναι ζωντανός όποιος δεν το καταλαβαίνει ή αφελής είναι ή επικίνδυνος.
http://www.defencepoint.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου