Η σειρά της Συρίας- πρόκληση για την Άγκυρα!
Τις δικές τους “ημέρες οργής” ανακοίνωσαν πως θα οργανώσουν πολιτικά κόμματα της Συριακής αντιπολίτευσης, Kούρδοι αλλά όχι (ακόμη τουλάχιστον) οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στη Δαμασκό με ημέρα εκκίνησης την προσεχή Παρασκευή. Τα πολιτικά κόμματα στη Συρία βρίσκονται σε υβριδική κατάσταση λόγω της κρατικής τρομοκρατίας που ασκεί το κυβερνών κόμμα Μπαάθ, του προέδρου Άσσαντ. Η κυριότερη πολιτική δύναμη, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, βρίσκονται υπό διωγμό και ο ηγέτης τους ζει εξόριστος στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Η οργάνωση συγκέντρωσης και διαδήλωσης την ερχόμενη Παρασκευή είναι ασαφές από ποιες ακριβώς οργανώσεις συγκαλείται, αλλά είναι γεγονός ότι εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) μηνύματα μέσω τηλεφώνων αλλά κυρίως μέσω του ίντερνετ εστάλησαν κυρίως σε άτομα νεότερης ηλικίας το τελευταίο διήμερο ενώ μια ανακοίνωση δόθηκε σε ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή καθώς το καθεστώς της Συρίας είναι το σκληρότερο εξ όλων απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους και διαφωνούντες έχοντας στείλει χιλιάδες στη φυλακή και σε τόπους καταναγκαστικής εργασίας στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει ορισμένες προσαγωγές “υπόπτων” για την οργάνωση της συγκέντρωσης τόσο από την Υπηρεσία Ασφαλείας του Μπάαθ, όσο κι από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Αεροπορίας.
Τουρκία και Ιράν
Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Άγκυρας και της Τεχεράνης που έχουν σχηματίσει μια μορφή άτυπης συμμαχίας, ενώ η Άγκυρα είναι εκείνη που εμφανίζεται την τελευταία τριετία να επιχειρεί να φέρει πλησίον τη Συρία με τις ΗΠΑ ενώ επί εβδομάδες γέμιζαν τις οθόνες των τηλεοράσεων της Συρίας οι αγκαλιές και ασπασμοί του Τ. Ερντογάν με τον Σύρο πρόεδρο Άσσαντ.
Μάλιστα η συνεργασία των δυο χωρών είναι τόσο στενή ώστε σχημάτισαν κοινό υπουργικό συμβούλιο για την ενίσχυση των σχέσεών τους ενώ, κατάργησαν και τη βίζα ανάμεσα στις δυο χώρες. Πριν μια εβδομάδα μάλιστα ο Σύρος στρατηγός Μοχάμεντ Ντιμπ Ζιτούν, διευθυντής της Πολιτικής Ασφάλειας μετέβη στην Άγκυρα και υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκική ΜΙΤ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τους Κούρδους.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Τουρκία απέναντι στους πολιτικά διαφωνούντες στη Συρία κι αν θα τους στηρίξει με αντίστοιχο τρόπο όπως στην Αίγυπτο ή θα προτιμήσει να αποφύγει οποιαδήποτε ανάμειξη που θα την έφερνε αντιμέτωπη με το καθεστώς του Μπάαθ και ειδικότερα τον πρόεδρο Άσσαντ.
http://e-dragoumanos.gr/?p=10866
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου