Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο
Του Μιχάλη Ιγνατίου
H αποκάλυψη της ύπαρξης επιστολής του Γουόρεν Κρίστοφερ, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, προς τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ντενίζ Μπαϊκάλ, με την οποία τσιμέντωνε τη συμφωνία αποχώρησης από τις βραχονησίδες, σημάδεψε το τέλος μίας πολύχρονης έρευνας που ξεκινήσαμε με τον συνάδελφο Αθανάσιο Ελλις -αν και ως δημοσιογράφοι και ερευνητές ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ…
Ξεκινώντας την έρευνα αυτή γνωρίζαμε πως θα αντιμετωπίζαμε άπειρες δυσκολίες αλλά -όσο και να προκαλεί εντύπωση αυτό που θα ομολογήσω- είχαμε πίστη στον αμερικανικό νόμο που καλύπτει τον χώρο της έρευνας, υπό την έννοια ότι υπάρχει απεριόριστος σεβασμός γι’ αυτόν που κερδίζει, ιδιαίτερα εάν δεν παρανομεί.
Πιστεύουμε ότι ήταν μία έρευνα σταθμός και πρότυπο μαζί, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Και με νοσταλγία θυμόμαστε τις νίκες αλλά και τις ήττες, που μας δυνάμωναν για να συνεχίσουμε να υποβάλλουμε τις εφέσεις τη μία μετά την άλλη. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι γνωστά και περιέχονται στο βιβλίο μας
“Ιμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών”
το οποίο έχει ήδη κριθεί από τους αναγνώστες.
Παρά το γεγονός ότι είχαμε την τύχη να ζήσουμε τα γεγονότα την ίδια στιγμή που συνέβαιναν, εν τούτοις δεν περιμέναμε πως η έρευνα θα αποκάλυπτε πως η τότε ελληνική κυβέρνηση είπε τη μισή αλήθεια στο λαό. Προσωπικά έμεινα έκπληκτος όταν διάβασα το περιεχόμενο της συμφωνίας αν και εκείνο το βράδυ ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν έκρυψε πως οι “όροι αποχώρησης” περιελάμβαναν και τη σημαία. Και ο τότε πρωθυπουργός στη Βουλή και ο τότε υπουργός Εξωτερικών είχαν υποστηρίξει με πάθος ότι στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβανόταν και η απόσυρση της ελληνικής σημαίας -μόνο των πλοίων και των στρατιωτών. Απλά, δεν είπαν την αλήθεια…
Διαβάζοντας μέρος του κειμένου της συνομιλίας του κ. Κρίστοφερ με τον κ. Πάγκαλο, που έχει μαγνητοφωνηθεί από τους Αμερικανούς, αντιλήφθηκα ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα ο σημερινός αντιπρόεδρος να μην αντικαταστήσει τη σημαία σε ένα ελληνικό νησί. Δεν σας κρύβω ότι ήταν ένα μεγάλο σοκ η ομολογία του, καθώς -ούτε αυτό μπορώ να το κρύψω- πίστευα πως η φράση που αποδιδόταν στον ναύαρχο Λυμπέρη ήταν υπερβολική.
Δεν ήταν. Ο αρχηγός των ΕΔ είχε δηλώσει πως την ίδια φράση, ότι “θα πάρουν τη σημαία οι άνεμοι” είπε και στον ίδιο ο κ. Πάγκαλος.
Το χειρότερο όλων κατά τη γνώμη μου είναι ότι οι Αμερικανοί μπόρεσαν μέσω της επιστολής του κ. Κρίστοφερ προς τους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ να “βάλουν στο χαρτί” μία προφορική υποτίθεται συμφωνία, η οποία νομιμοποιεί τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Ουδείς πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι τα Ιμια είναι “αμφισβητούμενη περιοχή” -και δεν υποστηρίζω τη θέση αυτή επειδή ουδείς μπορεί να ξαναπάει στις βραχονησίδες. Το καταθέτω διότι αυτό αποφάσισαν εκείνη τη νύχτα της κρίσης οι Αμερικανοί, αυτό συμφώνησε και η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας… Αρα οι ισχυρισμοί του σημερινού Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή για το αντίθετο δεν ισχύουν. Άλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα οι συγγενείς ενός εκ των νεκρών των Ιμίων επιχείρησαν να επισκεφθούν τη βραχονησίδα και εμποδίστηκαν από το Λιμενικό που είχε λάβει εντολή από την Αθήνα…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Συζητώντας τις τελευταίες ημέρες το θέμα του Αιγαίου με σοβαρούς διπλωμάτες, πληροφορήθηκα μία σημαντική λεπτομέρεια που ίσως αλλάξει τις σκέψεις της Αθήνας για το Αιγαίο. Το Ισραήλ που επέβαλε τον εαυτό του ως παίκτη και στην περιοχή μας λόγω της συμφωνίας του με τη Λευκωσία για την ΑΟΖ, δεν επιθυμεί καμία συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο… Αστεία-αστεία στο τέλος θα σωθούμε από τους “εχθρούς” Ισραηλινούς…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Φέρθηκε ερασιτεχνικά, μάλλον παλαιοκομμουνιστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την άρον-άρον επαναβεβαίωση της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης. Ήταν κάτι που δεν είχε καμία απολύτως ανάγκη να το πράξει. Σε τι εξυπηρετούσε; Αλλά εκλογές έρχονται, πρέπει να βγουν από τη φαρέτρα όλα τα βέλη, από την εποχή του ψυχρού πολέμου μέχρι σήμερα. Ο κ. Χριστόφιας ακολουθεί τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος τρέχει να προλάβει να επισκεφθεί όλα τα “εθνικόφρονα” σωματεία της Κύπρου μέχρι τις βουλευτικές… Με τη φόρα που πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥθα αρνηθεί και το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, που ως γνωστόν το υποστήριξε με πάθος… Βέβαια, μερικοί στο ΑΚΕΛ δεν πρέπει να τον κατηγορούν γι’ αυτό διότι οι ίδιοι ήταν Ανανικότεροι του Ανάν!
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου