Σενάριο φαντασίας για καταθέσεις επιμελητηρίων στην Ziraat Bankasi
Η ερώτηση τέθηκε ευθέως στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκο Αγγελίδη για νέο δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας που μιλούσε για καταθέσεις του Επιμελητηρίου σε τουρκική Τράπεζα κατάστημα Κομοτηνής Ziraat Bankasi. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Νωρίς το πρωί φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Αντέννα, ενώ το μεσημέρι στην εκπομπή του Δήμου Μπακιρτζάκη στο ράδιο Χρόνος 87,5fm. Το θέμα πήρε διαστάσεις, αφού πάλι η Κομοτηνή μπήκε στο στόχο κάποιων κύκλων που θέλουν να βλέπουν διαρκώς προβλήματα.
«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης δεν έχει καταθέσεις σε καμία τράπεζα, πλην της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό σας το λέω όχι για την δική μας εκτίμηση ή έτσι το αποφασίσαμε, εκ του νόμου υποχρεωνόμαστε να έχουμε τις καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, πουθενά αλλού. Έτσι μπορώ να βγάλω συμπέρασμα ότι και οποιοδήποτε άλλο Επιμελητήριο, όπως και το έτερο, σίγουρα δεν έχει σε καμία άλλη τράπεζα καταθέσεις, άρα αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα, ένα επιχειρηματικό επιμελητήριο Κομοτηνής όπως αναφέρεται, δεν το βρίσκουμε, το ψάχνουμε και δεν το βρίσκουμε.
Προσπαθούν μέσα από τέτοιου είδους δημοσιεύματα να εμφανίσουν την επιχειρηματικότητα ως φορέα εθνικισμού. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ένας φοράς που μπορεί να περπατήσει την επιχειρηματικότητα, ο εθνικισμός και η διείσδυση, ποιος πετάει τα λεφτά του για να κάνει τέτοιου είδους πολιτική όταν η τράπεζα λειτουργεί με κάποιους κανόνες, έχει δώσει η τράπεζα της Ελλάδος την άδεια και ελέγχεται από την τράπεζα της Ελλάδος.
Ελέγχεται ακόμη και στα επιτόκια; Γιατί εδώ αναφέρεται ότι περίπου 250 Έλληνες ήδη κάνουν συναλλαγές με την τράπεζα και μάλιστα είναι χαμηλά τα επιτόκια της τάξης του 3%.
-Δεν έχω επαφή με την τράπεζα, δεν ξέρω ακριβώς τα νούμερα αλλά έχω την πληροφόρηση από άλλους που έχουν συναλλαγή μαζί της, ότι τα επιτόκια είναι ίδια. Να μην σας πω ότι μου είπαν ότι είναι και λίγο παραπάνω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι 3%, αλλά εγώ αυτό που τους είπα στην τηλεόραση, είναι το εξής: ωραία αν νομίζετε ότι είναι φορέας πολιτικής, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, αν κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παρεμβαίνει τους κανόνες επεμβαίνει η τράπεζα της Ελλάδος, αν υπάρχουν άλλα θέματα ένα σοβαρό κράτος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, έχει δομές και ελέγχους και από εκεί και πέρα στο κάτω-κάτω αν δίνει φθηνά δάνεια – ας δώσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα σαν εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο να ανταγωνίζονται στην Ροδόπη μια τουρκική και μια ελληνική τράπεζα, ποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα και με το λιγότερο επιτόκιο στους επιχειρηματίες, κανένα πρόβλημα». Ο κ. Αγγελίδης ήταν κάθετος ότι «κάποιοι περίμεναν η Ziraat να κάνει θραύση να «οργώνει» στην περιοχή» αυτό δεν συνέβη για να εστιάσει .το ενδιαφέρον του στην υπόσταση και τους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους.
Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα εφόσον υπάρχουν δομές, κανόνες. Εμείς μέσω αυτών των δομών πρέπει να εκμεταλλευτούμε την μεγάλη αγορά της Τουρκίας, όχι να μας εκμεταλλευτεί η Τουρκία, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το τι κάνουν οι Τούρκοι, αλλά έχει να κάνει με το τι κάνουμε εμείς. Αν εμείς δεν είμαστε σοβαροί, δεν έχουμε δομές, αν εμείς δεν έχουμε πολιτικούς, αν δεν έχουμε σχέδιο, σενάριο…
Ξέρετε πόσες ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτή την στιγμή στην Τουρκία; Είναι 123. Ξέρετε πόσες είναι της ίδιας εμβέλειας στην Ελλάδα, είναι τέσσερις. Ποιος έχει κάνει διείσδυση, η Ελλάδα στην Τουρκία ή το αντίθετο;
ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου