Η σκληρή πραγματικότητα πίσω από την τουρκική στάση
Oυάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι προβληματικός. Ουδείς θα τον κατηγορήσει βέβαια επειδή επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων και αν είναι δυνατόν τη μηδένιση των προβλημάτων που δημιουργεί η Αγκυρα. Ομως, ο καθένας δικαιούται να τον κρίνει για το γεγονός ότι παρουσιάζει μία ρόδινη κατάσταση, η οποία στην πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτήν που προσπαθεί να δείξει:
Η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί στο Αιγαίο και να απαιτεί το μοίρασμά του, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου εναντίον της χώρας μας.
Στη Θράκη βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης το σχέδιο για ένα «κράτος εν κράτει». Με την πάροδο του χρόνου η Αγκυρα θα ισχυρίζεται στους διεθνείς οργανισμούς ότι ο «τουρκικός» πληθυσμός υπερτερεί του ελληνικού, άρα δικαιούται αυτονομία που αρνείται στους Κούρδους, οι οποίοι αποτελούν το 22% του πληθυσμού της Τουρκίας.
Στην Κύπρο συνεχίζεται η κατοχή, ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974. Η Τουρκία προκαλεί καθημερινά στον κατεχόμενο βορρά όπου έχει καταλύσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των Ελληνοκυπρίων. Την ημέρα των Χριστουγέννων απαγόρευσε την τέλεση λειτουργίας. Εάν το είχαν πράξει οι Ελληνοκύπριοι, θα τους είχε καταδικάσει το σύμπαν!
Παντού η Τουρκία μάχεται την Ελλάδα και την Κύπρο και γεγονός είναι ότι η καλή θέληση του Ελληνα πρωθυπουργού δεν βοήθησε στην αλλαγή της τουρκικής στάσης. Ο φανατικός και επικίνδυνος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έκανε καν τη χάρη στον κ. Παπανδρέου για να σταματήσουν -για οικονομικούς και μόνο λόγους- οι προκλήσεις στο Αιγαίο, που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στις δύο χώρες. Πριν από μερικές μέρες παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από έξι ελληνικά νησιά, τα οποία σχεδιάζουν να «γκριζοποιήσουν» όπως έπραξαν με επιτυχία στα Ιμια.
Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός, καθώς κυριαρχείται από εμμονές και από το δέος απέναντι στην Τουρκία, είναι ότι η πολιτική της «απόλυτης ειρήνης» με τη γειτονική χώρα δεν έχει αλλάξει κανένα δεδομένο, όπως δεν είχε αλλάξει τίποτα η «πολιτική της προσέγγισης» που σχεδίασε ως υπουργός Εξωτερικών με το φίλο του μακαρίτη Ισμαήλ Τζεμ. Εκείνη η πολιτική οδήγησε στο αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν, το οποίο κακώς υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, διότι γνώριζε πως πρόσφερε τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου στην Τουρκία.
Από τη σημερινή πολιτική της «απόλυτης ειρήνης», όπως περιγράφεται σε έγγραφα ξένων κυβερνήσεων, δεν θα έχει κέρδη στην Ελλάδα. Η Τουρκία το λιγότερο που αποδέχεται είναι τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και αυτή η λύση είναι κακή για τη χώρα μας. Θα τοποθετήσει στο τουρκικό καλάθι το μισό πέλαγος. Διέπραξε τραγικό λάθος με την υποστήριξη του φιλοτουρκικού κειμένου του Κόφι Ανάν. Το επαναλαμβάνει τώρα στο Αιγαίο. Είναι μία επικίνδυνη εμμονή που αξίζει ανάλυση από τους ειδικούς.
Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί ξανά την Τουρκία στις 7 Ιανουαρίου για να απευθυνθεί στο σύνολο του τουρκικού διπλωματικού κόσμου, που καθοδηγείται από τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα αντιμετωπιστεί με τη γνωστή τουρκική υπεροψία αλλά και τη δημόσια «έκφραση θλίψης και οίκτου» για τα οικονομικά προβλήματά μας. Ομως πίσω από την πλάτη του θα τον χλευάζουν για το κατάντημα της χώρας μας, η οποία εν μέσω της κρίσης αδυνατεί να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου