Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ


Η θητεία του διορισμένου μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή για μια ακόμη φορά επεκτάθηκε. Η τροπολογία που προβλέπει την επιμήκυνση, υπογράφηκε στις 17-12-2010 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, και ανακοινώθηκε μέσω ίντερνετ στις 29-12-2010. Δεν είναι σαφές το πόση θα είναι η διάρκεια της θητείας. Κάποιες εφημερίδες κάνουνε λόγο για 10 χρόνια.

Τι κρίμα που οι προσδοκίες για επίλυση κάποιων μειονοτικών θεμάτων (μεταξύ αυτών κου του μουφτή) βγήκαν φρούδες. Τουλάχιστον προς το παρόν. Η κυβέρνηση έως τώρα δεν βρήκε το θάρρος να απαντήσει στα προβλήματα και στα αιτήματα της μειονότητας. Έτσι γίνεται αντιληπτό πως στη διοίκηση υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα θέλησης στην επίλυση αυτών που ονομάζουμε ως μειονοτικά θέματα και πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν αποτελεί πρόθεση μου να θέσω θέμα αμοιβαιότητας (κάτι συζητήσιμο) αλλά επιθυμώ να υπενθυμίσω τα θετικά βήματα που έκανε η Τουρκία (που δεν είναι και μέλος της Ε.Ε.) προς όφελος της μειονότητας των Ρωμιών στην Τουρκία. Γιατί να μην επιδείξει το ίδιο θάρρος και η Ελλάδα ;

Όμως στην επίλυση των θεμάτων μας, υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά την αισιοδοξία και τις προσδοκίες μας. Οι διοικούντες της πατρίδας μας εδώ και καιρό, για την επίλυση των μειονοτικών θεμάτων , θέτουν μια σειρά από όρους. Και μάλιστα τέτοιους όρους που αυτοί που τους θέτουν και παραβιάζουν το στάτους της μειονότητας, και θέτουν εμπόδια στο να μπορέσει η ίδια η Τουρκομουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Θράκης να διαφυλάξει και να αναπτύξει την ταυτότητα της.

Ας δώσουμε παράδειγμα. Τα τελευταία 10 χρόνια λέγεται πως ¨λύνουμε το θέμα του μουφτή αλλά να καταργηθούνε οι δικαστικές του αρμοδιότητες¨. Σε αυτό το θέμα νομικοί όχι μόνο από την περιοχή μας, αλλά και πανελληνίως γνωστοί διαμόρφωσαν έτσι την κοινή γνώμη. Σε αυτό το σημείο θέλω να ρωτήσω το εξής. Σε μια χώρα όπου είναι δύσκολη ακόμη και η συζήτηση για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, πως γίνεται και ζητείται κάτι τέτοιο από την μειονότητα ;

Ένα άλλο θέμα. Η εκπαίδευση και η Ε.Π.Α.Θ. Τι λέει το κράτος ; Θα λύσω το θέμα λέει, αλλά στην νέα σχολή που θα πάρει τη θέση της, δεν θα μπαίνουν μόνο φοιτητές από την μειονότητα, αλλά όλοι. Η μειονότητα το δέχεται αυτό ; Όχι βέβαια.

Σχόλιο : Καλά ας μη θέτει θέμα αμοιβαιότητας γιατί σίγουρα είναι κάτι που δεν συμφέρει τη τουρκική πλευρά. Και για το θέμα των φοιτητών, καλεί την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει κάτι ολοφάνερα αντισυνταγματικό. Να μπαίνουν λέει μόνο από την μειονότητα…

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP