Νταβούτογλου: Αμοιβαίως γνωστές οι θέσεις μας
«Είναι η γνωστή άποψη της Ελλάδας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενώπιον των Τούρκων πρέσβεων για εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.
«Οι δικές μας απόψεις μας στα θέματα αυτά είναι γνωστές, και ο πρωθυπουργός μας τις έθεσε με σαφήνεια». «Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει μία θέση στην άλλη πλευρά, και κυρίως στην Τουρκία. Είναι αμοιβαίως γνωστές οι θέσεις μας» πρόσθεσε.
Επισήμανε πάντως πως «τα μηνύματα του κ. Παπανδρέου σε γενικές γραμμές αποτελούσαν μηνύματα φιλίας και συνεργασίας».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου στη συνάντηση των Τούρκων Πρέσβεων, σημείωσε ότι «αποδεικνύει σε πόσο σωστό δρόμο βρίσκονται οι σχέσεις μας». «Έτσι θα ξεπεράσουμε ψυχολογικά εμπόδια» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία έχει τη θέληση να οδηγήσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες στο υψηλότατο επίπεδο.
Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, που μίλησε για την ανάγκη μιας «άλλης γλώσσας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Για την ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής γλώσσας θα πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά οι αμοιβαίες θέσεις. Αυτό θα γίνεται στο εξής» παρατήρησε.
«Θα συμβαδίσουμε ανακαλύπτοντας μαζί αυτή τη νέα πολιτική γλώσσα και θα συμβιώσουμε σε αυτή τη γεωγραφία, θα ακούσουμε ο ένας τις απόψεις του άλλου αλλά και θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε σεβόμενοι τα αμοιβαία συμφέροντα και τις αρχές μας, με μία κοινή προσπάθεια», κατέληξε ο κ Νταβούτογλου.
Την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου έστειλε σαφές μήνυμα στην Αγκυρα για την τακτική των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, αλλά και για τη συνάρτηση της ευρωπαϊκής της πορείας με την επίλυση του Κυπριακού.
Εντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση πάντως διατύπωσε επικρίσεις κατά του Πρωθυπουργού.
Το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να μην ξεγελαστεί «από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί νέας ειρηνικής εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε από τις δήθεν τολμηρές αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου». Υποστήριξε μάλιστα πως «πίσω απ αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο».
Ειδικότερα, στη σχετική του ανακοίνωση σημειώνει πως «πρόκειται για την “εταιρική συμμαχία”, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μέσω και της μυστικής διπλωματίας, υπό την επίβλεψη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ο στόχος είναι η ικανοποίηση συμφερόντων της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας» και προσθέτει:
«Σε αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις που αφορούν στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, οι διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Ακόμα: Οι μυστικές ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Η επιδίωξη συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο από μονοπώλια της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ. Το μοίρασμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), που γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει προσδιορίσει την ελληνική ΑΟΖ».
Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του έκανε λόγο για προσυνεννοημένη φιέστα ανάμεσα στον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Ταγίπ Ερντογάν: «Η προσυνενοημένη φιέστα μεταξύ Ερντογάν-Παπανδρέου, εντυπωσίασε μόνον εκείνους που στέκονται στον αφρό, και δεν μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης. Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία, που κατέχει το σχεδόν 40% της Κύπρου, χωρίς να δείχνει διάθεση απόσυρσης, να έχει την πλήρη συνηγορία του κ. Παπανδρέου για να μπει στην Ευρώπη; Αυτά είναι τουλάχιστον ακαταλαβίστικα πράγματα».
Και ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μετάλλαξη του Πρωθυπουργού και ζήτησε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τις συζητήσεις του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα «η μετάλλαξη του πρωθυπουργού χθες ενώπιον των Τούρκων διπλωματών και η υπενθύμιση των αυτονόητων δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στο διεθνές δίκαιο να είναι μια ειλικρινής πράξη, να είναι πραγματικότητα και όχι μέρος ενός επικοινωνιακού σχεδίου που θέλει να θολώσει τα νερά».
Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση σημειώνοντας: Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός κάνει αναφορά στο αυτονόητο, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. περνάει μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού, η κυβέρνησή του έχει συναινέσει στο ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας χωρίς κανένα αντάλλαγμα, χωρίς καμία πρόοδο στο Κυπριακό. Και την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, που κάνει αναφορά στις υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν φαίνεται να κάνει καμία αναφορά στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς να βγει το Καστελόριζο έξω από τη συζήτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δηλαδή τα δικαιώματα του Καστελόριζου να μην χρησιμοποιηθούν από τη δική μας πλευρά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου