Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

«Πραγματικότητα» οι πετρελαϊκές συμφωνίες του Κουρδιστάν!


Η νέα κυβέρνηση του Ιράκ πρόκειται να αναγνωρίσει τα συμβόλαια που συνήψαν οι αρχές στον Κουρδικό βορρά με ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Αμπντουλκαρίμ αλ Λουάιμπι χθες Σάββατο. “Ναι, θα τα αναγνωρίσουμε“, δήλωσε ο υπουργός σε συνάντηση του Οργανισμού των Αραβικών Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών στο Κάιρο. Ο Λουάιμπι, ο διορισμός του οποίου από τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι εγκρίθηκε από την ιρακινή βουλή την Τρίτη, είπε ακόμα ότι η κεντρική κυβέρνηση θα αποδώσει τις δαπάνες που έκαναν ξένες εταιρίες για να επενδύσουν στον κουρδικό θύλακα. Ο υπουργός είπε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση θα επισημοποιήσει τη συμφωνία που συνήφθη με το Κουρδιστάν νωρίτερα εφέτος για την εξαγωγή αργού. “Εάν το θέλει ο Αλλάχ θα ενεργοποιηθεί μέσα σε λίγες ημέρες“, είπε. Η κυβέρνηση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, στο Βόρειο Ιράκ λέει ότι έχει συνάψει 37 συμβόλαια με 40 εταιρίες, που προβλέπουν επενδύσεις 10 δις δολαρίων όταν ολοκληρωθούν, για εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, από το 2004.

Η Βαγδάτη είχε εμπλακεί σε διένεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα με την αυτόνομη κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα για τα συμβόλαια, υποστηρίζοντας ότι εφόσον δεν εγκρίνονταν από την κεντρική κυβέρνηση δεν ίσχυαν· η κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα αντέτεινε ότι είναι νόμιμα συμβόλαια βάσει του ισχύοντος Συντάγματος.

Το θέμα ήταν ένα από τα “αγκάθια” που συνέβαλαν στο να προκύψει και να διαρκέσει μήνες το αδιέξοδο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης–τα κουρδικά κόμματα αρνούνταν να συναινέσουν εάν δεν προκρίνονταν τα συμβόλαια τα οποία είχαν συνάψει με τις ξένες εταιρίες.Το Ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε να εξάγει πετρέλαιο την 1η Ιουνίου 2009 παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βαγδάτης. Οι εξαγωγές ανεστάλησαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους λόγω διαφορών σχετικά με τις πληρωμές. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, φέρεται στο παρελθόν να είχε υποσχεθεί προς την Άγκυρα ότι «δεν θα επιτρεψει την υλοποίηση των συμφωνιών της αυτόνομης κουρδικής περιοχής» προκειμένου να στερήσει έσοδα από την Κουρδική κυβέρνηση και να την καταστήσει μακροπ΄ροθεσμα υποχείρια της Βαγδάτης και της Άγκυρας. Στη φάση αυτή όμως οι εταιρίες πίεσαν σοβαρά σειρά δυτικών κυβερνήσεων που με τη σειρά τους υπέδειξαν στην Ιρακινή κυβέρνηση ότι είναι λάθος να μην στηρίξει την οικονομική ενίσχυση του βορρά, που σε μεγάλο βαθμό θα δημιουργήσει επενδύσεις κι εργασία μειόνοντας τους κινδύνους μιας ένοπλης σύγκρουσης μαζί τους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP