Μπλοφάρουν οι Τούρκοι με την θεωρία περι μειώσεων εξοπλισμών.
«Να προχωρήσουμε σε αμοιβαία μείωσή τους» λέει στα «ΝΕΑ» ο τούρκος υπουργός Επικρατείας. «Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να φοβούνται αλλήλους. Πρέπει να ξοδεύουμε στους εξοπλισμούς όσα και οι άλλοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και να μην εξοπλιζόμαστε εναντίον αλλήλων. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αμοιβαία μείωση και πιστεύω πως μπορούμε», λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.
Το δεξί χέρι του τούρκου πρωθυπουργού προαναγγέλλει ότι το θέμα των εξοπλισμών, όπως και το μειονοτικό, θα είναι τα βασικά θέματα της συνάντησης Παπανδρέου- Ερντογάν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.
«Ενας από τους λόγους που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα είναι και η κούρσα των εξοπλισμών.
Πρέπει να προστατεύει ο ένας τον άλλον και όχι να προστατευόμαστε ο ένας έναντι του άλλου. Αυτή η νοοτροπία είναι που δημιουργεί την αναγκαιότητα να εξοπλιζόμαστε συνέχεια και αυτή η νοοτροπία υπάρχει και στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε άλλα υποβρύχια. Πρέπει να ξυπνήσουμε, γιατί κάποιες άλλες χώρες απολαμβάνουν τα προνόμια από τους δικούς μας εξοπλισμούς. Η κρίση είναι ευκαιρία», λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Εκτιμά μάλιστα, από τη συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς, ότι «τίποτα δεν αποκλείεται». Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει, «ο Ταγίπ Ερντογάν είναι άνθρωπος των πράξεων και το έχει αποδείξει. Εχει επίσης αποδείξει τη σοβαρότητά του τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά ζητήματα. Και έρχεται στην Αθήνα με πολλούς φακέλους!».
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η τουρκική πρόταση για αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, που έρχεται ως συνέχεια παλαιότερης ελληνικής πρότασης, με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι όσο αθώα φαίνεται, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον δούρειο ίππο για την επαναφορά του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη τουρκική θέση είναι ότι οι συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, με τις οποίες τα νησιά του Αιγαίου περιήλθαν στην Ελλάδα, προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίησή τους, ενώ η Αγκυρα επαναλαμβάνει ότι αν υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα εγείρει ανάμεσα σε άλλα θέματα και τον «παράνομο εξοπλισμό των νησιών».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου