Άντε και καλά ξεμπερδέματα .......
Του Κώστα Μπετινάκη
Δευτέρα 10.30 το πρωί και στην ιστοσελίδα του BBC δεν αναφέρονταν ακόμα τα αποτελέσματα από τα κατεχόμενα της Κύπρου. Η σελίδα είχε να ανανεωθεί από το Σάββατο, και πρόβλεπε «αποδοκιμασία του Ταλάτ».
Στο CNN κουβέντα για τις τουρκοκυπριακές εκλογές.
Η «ανεξάρτητη» αγγλοσαξωνική δημοσιογραφία, μαγειρεύει την κρίση της για το αποτέλεσμα
Η πραγματικότητα φυσικά βρίσκεται κοντά στην αλήθεια. Ποιος δίνει σημασία, για ένα κατεχόμενο κομμάτι ενός μικρού προτεκτοράτου. Εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Επειδή κατόρθωσε να την κάνουν δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με σύνταγμα που προβλέπει «εγγυήτριες δυνάμεις». Ή να κατέχεται επίσημα το 3% του εδάφους της από τους πρώην αποικιοκράτες Βρετανούς και το υπόλοιπο μισό, από μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Χωρίς κάποιο από τα κράτη –εταίρους να νοιαστεί να προωθήσει τα κυπριακά δίκαια. Αυτό είναι αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών –των ΗΠΑ δηλαδή. Εκτός αν κάποιος πιστεύει αλλιώς για το ρόλο του ΟΗΕ.
Όλα αυτά μου έφεραν στο νου κι εκείνο που συνεχώς άκουγα από διευθυντικά στελέχη, στις εφημερίδες που εργαζόμουν «το κυπριακό δεν πουλάει».
Μόνο όταν απαιτούν οι πάτρονες, πχ στην περίπτωση σχεδίου Ανάν, ακουμπάει για λίγο την επικαιρότητα η Κύπρος. Ύστερα άκρα του τάφου σιωπή.
Κι αναστατώνονται οι παιδικές μου θύμισες, καθώς αυτό που θεωρώ πρώτη πολιτική μου πράξη, ήταν όταν προσυπέγραφα στο βιβλίο διαμαρτυρίας προς τη βασίλισσα Ελισάβετ, «να μην εκτελεστούν οι Καραολής και Δημητρίου». Ήμουν μαθητής της πρώτη Δημοτικού τότε, και το βιβλίο βρισκόταν στη γωνία του δρόμου του σχολείου, πάνω σ΄ένα τραπεζάκι ανοιγμένο, από προσκόπους.
Πάντως, το ΑΠΕ είχε ήδη μεταδώσει τη νίκη του «αδιάλλακτου» Ερόγλου και το «in.gr» τις δηλώσεις Ερντογάν. Επίσης η Αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, έχει πλήρες ρεπορτάζ.
Στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας των ΝΕΩΝ» αναφέρεται πως «Η Ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία εκφράζει σοβαρό προβληματισμό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό μετά την επικράτηση του σκληροπυρηνικού Ντερβίς Έρογλου στις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα».
Ο στρουθοκαμηλισμός σε όλο του το μεγαλείο, στα εισαγωγικά για τις «προεδρικές εκλογές». Όπως οι κυπριακές εφημερίδες προσθέτουν «παράνομες».
Εδώ η κυπριακή πολιτική ηγεσία έχει αναγνωρίσει τα ντε φάκτο γεγονότα, στις διαπραγματεύσεις μιλάνε για «εκ περιτροπής προεδρία» στην διζωνική ομοσπονδία, εδώ έχουν αποδεχτεί «την επίλυση» της κλεμμένης γης στα κατεχόμενα, με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στο Στρασβούργο, και υποκρινόμαστε μη λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.
Η αγγλόφωνη Χουριέτ, ακολουθώντας την διπλωματική πολιτική Νταβούτογλου, αποκαλεί «σκληροπυρηνικό» τον νικητή των εκλογών στα κατεχόμενα, Ντερβίς Ερόγλου, που ήταν άλλοτε πρωτοπαλλίκαρο του Ντεκτάς, πριν διαφωνήσει μαζί του –ο θεός τους ξέρει τους πραγματικούς λόγους.
Ο Ντερβίς Ερόγλου, μετά από σαρωτική νίκη, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ανακηρύχθηκε τρίτος πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (Turkish Republic of Northern Cyprus (KKTC).
Ο «ακροδεξιός» Ερόγλου, δικαίωσε τις δημοσκοπήσεις και πήρε 50,38%. Ο «αριστερός» Ταλάτ, (μετά από πέντε χρόνια στην προεδρία) παρά την υποστήριξη –έτσι λέγεται- της Άγκυρας μόλις 42,85%.
Ο τρίτος υποψήφιος, Tahsin Ertuguloglu, που αποσκίρτησε από το κόμμα του Ερόγλοπυ με προτροπή –λένε- του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» έλαβε μόλις το 3.81 των ψήφων.
Η Αγκυρα εμμέσως υποστήριζε τον Ταλάτ, αν και επισήμως είχε δηλώσει ότι δεν αναμειγνύεται στις εκλογές και ότι θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο Ταχσίν Ερτουγούλογλου, μέχρι πρόσφατα «βουλευτής» του κόμματος του Έρογλου, εξήγγειλε «υποψηφιότητα» μετά από επισκέψεις στην Αγκυρα και συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).
Οι κόκκινες γραμμές του Έρογλου τις οποίες όπως είπε στην προεκλογική του εκστρατεία θα τηρήσει πιστά, είναι: Η αντίθεσή του στο μοντέλο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, το οποίο θεωρεί ότι δεν αποδίδει τη διάσταση των δύο κρατών και την προώθηση μίας χαλαρής συνομοσπονδίας, ανάμεσα σε δύο «κυρίαρχες οντότητες».
Ο ως τώρα πρωθυπουργός του «Τουρκοκυπριακού κράτους», που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, έκανε δηλώσεις έξω από το εκλογικό κέντρο που ψήφισε, στο Ρώυτερς, που τον χαρακτηρίζει «εθνικιστή» και «υπέρ της λύσης με δύο χωριστά κράτη». Στις δηλώσεις του αυτές ο Ερόγλου ξεκαθάρισε: «Ελπίζω ότι η διαδικασία που θα ακολουθήσει αυτές τις εκλογές θα καταλήξει σε μια έντιμη λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα ζήσουν σε ειρήνη και ασφάλεια με τουρκικές εγγυήσεις».
Όπως ο Ταλάτ που πριν πέντε χρόνια χρηματοδοτήθηκε από τους ελληνοκύπριους, και μόλις ανέβηκε στην εξουσία έπεσε στην ασφυκτική αγκαλιά της Άγκυρας, έτσι και ο Ερόγλου, που τα έβαλε με τον εκλεκτό τους κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, έκανε δήλωση υποταγής στον κατακτητή του μισού νησιού, μια και οφείλει την πλειοψηφία του, στους Τούρκους εποίκους.
Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος:
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Ερογλου είπε ότι προτεραιότητά του είναι να δημιουργήσει τη δική του διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, να δημιουργήσει «εθνικό συμβούλιο» και «συμβούλιο του λαού», όπως είπε, και να έρθει σε επαφή με την τουρκική ηγεσία.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου είπε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του Κυπριακού. Ας σημειωθεί ότι ο Ερόγλου έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η πλέον ορθή λύση είναι η ένωση του κατεχόμενου τμήματος με την «Μητέρα Τουρκία».
Οι παράμετροι της λύσης βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε πάντωβς, τώρα ο Ερογλου και ανέφερε ότι «το σημαντικό είναι όταν αυτοί οι παράμετροι θα εφαρμοστούν να μην εφαρμοστούν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και να μην οδηγήσουν σε μία λύση η οποία δεν θα είναι προς το συμφέρον τους».
Για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι «αν συμφωνία υπάρχει σε κάποια θέματα και όχι σε όλα, τότε δεν υπάρχει συμφωνία» και ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο τραπέζι μια λύση τότε θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα.
Είπε ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού αφού, όπως πρόσθεσε, δεν θέλει να ξαναζήσουν οι Τουρκοκύπριοι τέτοια γεγονότα που ο ίδιος έχει βιώσει από το 1960 μέχρι σήμερα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μετά από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στα κατεχόμενα και την επικράτηση του Ντ.Έρογλου ότι η Αγκυρα θα συνεχίζει να στηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι θα επιδιώξει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010.
Κι όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά στις συναντήσεις που θα έχει ο Ερντογάν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα…
Ο ρόλος της Βρετανίας στην Κύπρο
Ένα πικρό κεφάλαιο για τους Βρετανούς αποτελεί το Kυπριακό. Εκείνο που δεν μνημονεύουν είναι πως περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου, από όσους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Κύπρο, (1955-59) είχαν σκοτωθεί 371 Βρετανοί στρατιώτες. ΄
Ένα από τα ακανθώδη προβλήματα για την επίλυση του Κυπριακού είναι το λεγόμενο περιουσιακό. Τι θα γίνει δηλαδή με τις περιουσίες Ελληνοκύπριων που έχουν κλέψει στο Βορρά δυνάμεις κατοχής και τα ανδρείκελά τους. Υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 6.000 οι Βρετανοί πολίτες που έχουν σπεύσει να αγοράσουν τις περιουσίες αυτές, που ξεπούλησε το τουρκοκυπριακό κράτος, για να περιπλέξει τα πράγματα.
Ήδη ο Μελέτης Αποστολίδης, έχει κερδίσει στην βρετανική δικαιοσύνη την υπόθεση της αγοράς της περιουσίας του στην κατεχόμενη Κύπρο από το ζεύγος Όραμς.
Στις 23 Νοεμβρίου 2009, η Βρετανία επίσημα υποσχέθηκε να αποδώσει στην Κύπρο το μισό από τις κατεχόμενες ακόμα εγκαταστάσεις της που αποκαλούνται «βάσεις». Στην πραγματικότητα είναι ένα το 3% του κυπριακού εδάφους που ουδέποτε παραδόθηκε και παρέμενε ως βρετανικής κυριαρχίας έδαφος και μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960.
Η Βρετανία για πρώτη φορά διατύπωσε την πρόταση αυτή το 2003 πριν την «βελτιώσει» το 2004, αλλά πάντοτε με τον όρο ότι θα επιτευχθεί επίλυση στο κυπριακό πρόβλημα.
ΥΓ. Η επιβεβαίωση για την γενικότερη απαξίωση των εθνικών ζητημάτων, ήρθε από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Η είδηση για τις εκλογές στα κατεχόμενα και οι επιπτώσεις τους από το αποτέλεσμα, "παίχτηκε", πολύ πίσω. Ακόμα και μετά την τρομερού ενδιαφέροντος είδηση ότι ο στρατός της Ταϋλάνδης, έχει αποκλείσει περιοχές της Μπανγκόκ, για να αποτρέψει νέες διαδηλώσεις... Για να ηρεμήσουν οι συγγενείς όσων έχουν πάει για σεξο-τουρισμό, μάλλον!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου