Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Κοινή εμφάνιση Ερντογάν – Παπανδρέου στη Θράκη;


Εικασίες και προβλέψεις, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαΐου, συνοδεία 10 υπουργών της κυβέρνησή του, αφήνοντας παράθυρο και για αίτημά του να επισκεφτεί και την Θράκη, όπως είχε κάνει το 2004.
Κοινή επιδίωξη Αθήνας και Άγκυρας είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας στα θέματα τουρισμού, η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και των αμοιβαίων επενδύσεων. Η ελληνική οικονομική κρίση επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτιδα δύναμη της οικονομικά ασθενούς Ελλάδας.

Πάντως αν ανατρέξουμε στο ρεπορτάζ μερικές μέρες πριν όταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας έδινε εξηγήσεις στην Βουλή για τα ελληνοτουρκικά, φαίνεται ότι τα ζητήματα τα οποία θέλουν να συζητήσουν οι Τούρκοι στην επίσημη επίσκεψή τους στην Ελλάδα, δεν είναι ούτε η Χάλκη ούτε θέματα που αφορούν την ισχνή παρουσία Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, πολλώ δε μάλλον θέματα των περιουσιών τα οποία έχουν δρομολογηθεί από τους Τούρκους με τον δικό τους τρόπο και σύρονται πια στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.


Αυτή τη στιγμή αυτό που τους καίει είναι η ευρωπαϊκή προοπτική τους και φυσικά η ισχυροποίηση της θέσης τους στο σύγχρονο σκηνικό με περαιτέρω απαιτήσεις για τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητα της Θράκης.
Ο κ. Δρούτσας, σχετικά με τις συνομιλίες που σχετίζονται με το θέμα της υφαλοκρηπίδας τόνισε ότι θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και όχι να αποτελούν μία αέναη συζήτηση.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, αλλά και την δραστηριότητα του αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος -όπως σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης, περιφέρεται σε ορεινές περιοχές της Θράκης, αναζητώντας Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται ως ανήκοντες στις μειονότητες άλλης ιθαγένειας, εθνικότητας και υπηκοότητας.

«Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε συνάντηση πρέπει να γίνεται με ξεκάθαρη ατζέντα».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον κ. Δρούτσα να ενημερώσεις εάν στις συναντήσεις με την τουρκική πλευρά, συζητήθηκαν τα θέματα του ΝΑΤΟ, των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, αλλά και το θέμα της Χάλκης, όπως προέκυψε από αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Απαντώντας στη δευτερολογία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως έγινε λάθος στη μετάφραση των δηλώσεων Νταβούτογλου για τη διεύρυνση του περιεχόμενου των διερευνητικών επαφών και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν εργασίες για τη Χάλκη και ότι δεν έγιναν συζητήσεις για τα νατοϊκά θέματα.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής Δημήτρης Μολοχίδης, μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, υπογράμμισε τη δυσαρέσκειά του για την αμφιταλαντευόμενη στάση των ΗΠΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Οι εκβιασμοί των τουρκικών κυβερνήσεων, αλλά και η εξαγορά πολιτικών συνειδήσεων βρίσκουν αντίσταση σε πολιτικούς με ήθος».

Υποστηρίζει ότι οι τουρκικές κυβερνήσεις «επενδύουν» εκατομμύρια δολάρια σε ετησία βάση για την παραχάραξη της ιστορίας, ενώ παράλληλα ο Ερντογάν συνεχίζει να εκβιάζει και ν’ απειλεί προκλητικά ότι θα διώξει 100 χιλιάδες «παράνομους» Αρμένιους από την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι ο νυν πρόεδρος και η υπουργός Εξωτερικών έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές τους θέσεις στο θέμα της γενοκτονίας αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού. Είναι δε, πεπεισμένος ότι στο τέλος θα έρθει η δικαίωση και η ιστορία δεν θα παραχαραχθεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ;
Οι πληροφορίες λένε σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει να επισκεφθεί τη Θράκη, όπως ακριβώς έκανε και το 2004, επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, αίτημα στο οποίο θα είναι δύσκολο να απαντήσει αρνητικά η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ελευθεροτυπία. Το ζήτημα της Θράκης βρίσκεται πολύ ψηλά στη τουρκική ατζέντα, θέμα που είχε θέσει και το Δεκέμβριο και στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, κάνοντας λόγο για «130.000 Τούρκους που υποφέρουν».

Ορισμένοι μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα και μίλησαν για κοινή επίσκεψη στη Θράκη των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ διπλωμάτες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίσκεψης, καθώς εκτιμούν ότι θα έδινε την εντύπωση συνδιαχείρισης της περιοχής και θα ενίσχυε την προσπάθεια της Άγκυρας να διασυνδεθούν τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας με τις τουρκικές παραβιάσεις στα ζητήματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Όπως είχαμε επισημάνει με ρεπορτάζ στον ΧΡΟΝΟ, από τα μέσα Φεβρουαρίου η επίσκεψη των γνωστών «ηγετών» της μειονότητας στην Τουρκία και η συνάντησή τους ακόμα και με τον ίδιον τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν προβλήθηκε με διθυραμβικά σχόλια από τις τουρκόφωνες μειονοτικές εφημερίδες της Θράκης Μιλλιέτ και Γκιουντέμ.

Με το μήνυμα ότι οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν είναι μόνοι τους» προβλήθηκε η συνάντηση ενώ τα άρθρα και τα ρεπορτάζ, που ακολούθησαν της επίσκεψης, ήταν ενδεικτικά του πόσο μεγάλη ανάγκη νιώθουν κάποιοι στη μειονότητα από την προστασία της Τουρκίας.

Εκεί είδαμε τους γνωστούς παράγοντες και υποκινητές της προσπάθειας ανάδειξης της Θράκης, ως μία περιοχή καταπίεσης των μουσουλμάνων κατοίκων τους, να φιγουράρουν περήφανοι δίπλα στον Τούρκο πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλους εκπροσώπους κομμάτων. Πρώτος από όλους φυσικά ο ψευτομουφτής Ξάνθης και πρόεδρος της λεγόμενης συμβουλευτικής επιτροπής Αχμέτ Μετέ, ο έτερος ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του συλλόγου «Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Κωνσταντινούπολη Φερούχ Οσκάν, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης Ομοσπονδιών «Τούρκων δυτικής Θράκης» στη Γερμανία Χαλίτ Χαμπίμπογλου, ο αιώνιος νεολαίος και πρόεδρος της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» Αντνάν Σελήμ, ο πρόεδρος της αντίστοιχης νεολαίας Ξάνθης Μεχμέτ Χατζηχαλήλ και άλλοι.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP