Τελικά, 3,5 δις δολάρια τα 6 υποβρύχια Τype-214 για την Τουρκία!
Στην μεγαλύτερη παραγγελία της ιστορίας του προχώρησε χθες το τουρκικό Ναυτικό με την υπογραφή σύμβασης για απόκτηση έξι υποβρυχίων Type-214 από την γερμανική Thyssen Marine-HDW! Το οικονομικό ύψος της αγοράς, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η γερμανική εταιρεία μετά το δημοσίευμα του www.defencenet.gr, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά γερμανικές πηγές υποστηρίζουν ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ (αντί των 2-2,3 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά), μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της προσφυγής της γείτονος χώρας στον δανεισμό του ΔΝΤ! Την είδηση την μετέδωσε πρώτο, παγκοσμίως, το defencenet.gr .
Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση υπογράφτηκε την 1η Ιουλίου, αλλά ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία με δελτίο Τύπου της μόλις χθες το απόγευμα, αν και είχαν ήδη υπάρξει διαρροές σχετικά, από την γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Το συμβόλαιο υπογράφτηκε στην Άγκυρα, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Βεκντί Γκιονούλ, του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της ThyssenKrupp Technologies AG Δρ. Olaf Berlien, του μέλους του Δ.Σ. Δρ. Hans Christoph Atzpodien, του στελέχους του γερμανικού ΥΠΑΜ Thomas Kossendey και του αρχηγού του γερμανικού Ναυτικού Επιτελείου αντιναύαρχου Wolfgang E. Nolting.
Η προμήθεια αυτή, φυσικά ανατρέπει οποιαδήποτε ισορροπία δυνάμεων στο ναυτικό τομέα υπάρχει στο Αιγαίο, αυτή την στιγμή, δεδομένου ότι για πρώτη φορά εισάγεται σε υπηρεσία ένα τέτοιο οπλοσύστημα υψηλής επιχειρησιακής αξίας σε τέτοιο αριθμό.
Μην ξεχνάμε ότι από ελληνικής πλευράς, από τα τέσσερα Type-214 κλάσης "Παπανικολής" που έχουν κατασκευαστεί (το τελευταίο έχει ήδη ξεκινήσει να ναυπηγείται), το ομώνυμο της κλάσης σκάφος, βάσει των όσων έχουν αποφασιστεί μέχρι στιγμής από την ελληνική κυβέρνηση θα πουληθεί σε πελάτη του εξωτερικού.
Θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε ως βιομηχανικό πρωτότυπο από τη ναυπηγό εταιρεία για να απαλειφθούν τα προβλήματα που παρουσίασε αρχικά η κλάση.
Το θέμα είναι ότι η Τουρκία αποκτά ακριβώς τον διπλάσιο υποβρυχιακό στόλο υψηλής τεχνολογίας σκαφών και επιχειρησιακής απόδοσης σε σχέση με την Ελλάδα.
Με την προμήθεια αυτή, παίρνει άλλη μορφή και η υποβρύχια απειλή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τις μονάδες επιφανείας του Π.Ν.. Η αντιμετώπιση έξι Τ-214 γίνεται πλέον ένας δυσεπίλυτος επιχειρησιακός γρίφος.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου