ΤΟΥΡΚΙΑ – Ε.Ε.
Η Türkiye στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή» γράφει ότι ο Υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα επηρεάσει όλο τον τουρκικό κόσμο, τονίζοντας παράλληλα ότι και ο ισλαμικός κόσμος, ο οποίος απαριθμεί 1,5 δις. άτομα, υποστηρίζει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε..
Ο Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε, επίσης, ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. «θα στείλουν και σημαντικά μηνύμα-τα στη μεγάλη αυτή γεωγραφική περιοχή», εκφράζοντας την πίστη του ότι η Ε.Ε. θα αξιολογήσει καταλλήλως τα μηνύματα αυτά.
Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Εγκεμέν Μπαγίς: Η Τουρκία δεν έκοψε ταχύτητα» γράφει ο ότι ο Υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε πως δεν συμμερίζεται τις επικρίσεις των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τις οποίες «η Τουρκία δεν πραγμα-τοποιεί κάποιο βήμα στο θέμα της Ε.Ε.» και ότι «δεν κάνει τίποτε», προσθέτοντας: «Στο θέμα της Ε.Ε. η Τουρκία δεν έχει μειώσει την ταχύτητά της».
Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα, ανέφερε ότι οι διαδικασίες για την Ε.Ε. θα επιταχυνθούν μετά από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και ότι υπάρχει ένα βεβαρυμένο πρόγραμμα. Ο Μπαγίς είπε: «Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις της μη στασιμότητας της Τουρκίας. Μετά τις δημοτικές εκλογές στην πορεία προς την Ε.Ε. υπάρχει η προτεραιότητα της τροποποίησης του Συντάγματος. Παράλληλα, θα ολοκλη-ρωθούν και οι σχετικές ρυθμίσεις για τη Δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές και στο νομικό πλαίσιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
****
H Hürriyet και η Posta φιλοξενούν ταυτόχρονα άρθρο γνώμης του Mehmet Ali Birand με τίτλο «Ο Ερντογάν προσδιόρισε νέα στρατηγική για την Ε.Ε.», στο οποίο ο συντάκτης, αναφερόμενος στον αρνητικό τρόπο που οι δημοτικές εκλογές επηρεάζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
//Ο Π/Θ Ερντογάν προγραμματίζει, μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, να θέσει και πάλι στην ημερήσια διάταξή του το θέμα της Ε.Ε.. Στοχεύει, επίσης, να ενεργοποιήσει και τα σχέδιά του για την πραγματοποίηση αλλαγών στο Σύνταγμα. Ο Ερντογάν, όσον αφορά την πορεία που οδηγεί προς την Ε.Ε., σκοπεύει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, αξιοποιώντας τις εξελίξεις που θα εξασφαλισθούν σε δύο άλλους τομείς. Ένας εξ αυτών είναι η ενέργεια και ο άλλος η ενεργός θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.
Το σχέδιο Nabucco αύξησε μονομιάς τη σημασία της Τουρκίας στην Ε.Ε., της οποίας μια από τις προτεραιότητες είναι η εξασφάλιση του φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές, ώστε να μην είναι καταδικασμένες οι χώρες της Ε.Ε. να εξαρτώνται από τη Ρωσία. Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και η στάση την οποία τηρεί η Μόσχα, φοβίζουν την Ε.Ε.. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο το σχέδιο Nabucco επανήλθε ξαφνικά στο προσκήνιο.
Η υλοποίηση του σχεδίου Nabucco εξαρτάται από μια συμφωνία με την Τουρκία. Πάντως, τα παζαρέματα πάνω στο θέμα αυτό συνεχίζονται.
Ο άλλος παράγοντας είναι ο ρόλος, που διαδραματίζει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή. Με επικεφαλής τη Γαλλία, οι χώρες της Ε.Ε. ανακάλυψαν το βάρος που έχει η Άγκυρα στις σχέσεις με το Ιράν, τη Συρία, τη Χαμάς και τη Χεζμπολλάχ. Τα βλέμματα, τώρα, στρέφονται πολύ συχνά προς την τουρκική πρωτεύουσα.
Ο Π/Θ Ερντογάν υπολογίζει ότι, εάν εξασφαλιστεί πρόοδος στα δύο αυτά θέματα, θα επιταχυνθεί παράλληλα και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Εγώ, όμως, – σημειώνει ο αρθρογράφος – δεν είμαι και πολύ σίγουρος για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αυτής. Ωστόσο, δεν θέλω να αποθαρρύνω τον Τούρκο Π/Θ, διότι ίσως γνωρίζει κάτι περισσότερο.
Στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό της Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα, μέχρι τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο. Για το λόγο αυτό, η κατάσταση δεν είναι διόλου ευχάριστη.
Ο Eğemen Bağış ζητεί από την τσεχική προεδρία το άνοιγμα τριών κεφαλαίων και όχι δύο. Το δηλώνει ευθαρσώς αναμένοντας μια καλή χειρονομία από την Ε.Ε.. Όμως, ακόμη και το άνοιγμα έστω και δύο κεφαλαίων βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ο λόγος είναι ότι η τσεχική προεδρία λήγει τον Ιούνιο και στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί ούτε καν τα αναγκαία βήματα όσον αφορά το θέμα των «κριτηρίων ανοίγματος» των κεφαλαίων, που πρόκειται να ανοίξουν.
Η αναμονή των εκλογών του Μαρτίου σημαίνει ότι οι τεχνικές προετοιμασίες στην Τουρκία θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο. Και αν ακόμη αρχίσουν τον Απρίλιο, εκείνο το οποίο φαίνεται είναι ότι πολύ δύσκολα θα προφθάσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο.
Έτσι θα έχει λήξει και τσεχική προεδρία χωρίς το άνοιγμα κανενός κεφαλαίου…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου