Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Τα νέα δεδομένα του Κουρδικού


Τι αντίκρισμα έχει η διαπίστωση του Τζαλάλ Ταλαμπανί -προέδρου του Ιράκ και ιστορικού ηγέτη της Κουρδικής Εξέγερσης- σε τουρκική εφημερίδα ότι η δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους στο Ιράκ είναι αδύνατη;

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να εκληφθεί ως επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να καθησυχάσει την κυβερνώσα ελίτ αλλά και την Κοινή Γνώμη της Τουρκίας, μια ερμηνεία που αποτελεί μέρος της αλήθειας. Οι δηλώσεις Ταλαμπανί είναι πρώτα και πάνω από όλα το πρώτο μήνυμα, το πρώτο δείγμα γραφής για την προσαρμογή της ηγεσίας των Κούρδων του Ιράκ στα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την είσοδο του Ομπάμα στον ΛευκόΟίκο:

- Επίσπευση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ με τις μάχιμες μονάδες να αποχωρούν στα μέσα του 2010 και τον τελευταίο στρατιώτη στα τέλη του 2011.
- Αναζήτηση συνολικής εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων με το Ιράν ο σταθεροποιητικός ρόλος του οποίου στο Ιράκ είναι αναγνωρισμένος από την κυβέρνηση Μπους.
- Διάλογος με τη Συρία.
- Εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Αγκυρας και αναγνώριση του ρόλου της στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή με την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη.

Με άλλα λόγια είναι φανερό ότι η αποχωρούσα από το Ιράκ Ουάσιγκτον επενδύει στη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας με καθοριστικό παράγοντα τη σταθεροποιητική παρέμβαση των γειτόνων που έχουν ως κοινό ζωτικό συμφέρον την αποτροπή διάσπασης της εδαφικής ακεραιότητας για να μη δημιουργηθεί ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος το οποίο θα ήταν θρυαλλίδα ανάφλεξης στις δικές τους κουρδικές περιοχές.Τα παραπάνω καθιστούν απαγορευτική την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνουν επιστροφή στην προ του 1991 κατάσταση όταν το καθεστώς Σαντάμ έλεγχε πλήρως το Βόρειο Ιράκ:
- Το μετακατοχικό Ιράκ στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία Σιιτών-Σουνιτών και Κούρδων. Χωρίς ισχυρή κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους έλεγχος η εποπτεία στο Βόρειο Ιράκ που εδώ και δεκαοκτώ χρόνια είναι μια Ντε Φάκτο χειραφετημένη και αυτοκυβερνώμενη επικράτεια.
- Οι γείτονες του Ιράκ θέλουν η χώρα να παραμείνει ενιαία αλλά σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν ισχυρή συγκεντρωτική εξουσία στη Βαγδάτη: Το ημιανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος στον Βορρά από απειλή μέχρι χθες θα γίνει εργαλείο ελέγχου και πίεσης τόσο της Βαγδάτης όσο και χειραγώγησης των Κουρδικών Ανταρτικών Οργανώσεων και Πολιτικών Κομμάτων που δρουν στην Τουρκία και στο Ιράν.

Η ταχύτατη προσαρμογή στο νέο τοπίο που πιστοποιούν οι δηλώσεις Ταλαμπανί δεν πρέπει να εκπλήττει καθώς αποτελεί παράδοση του Κουρδικού Κινήματος:
- Αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι Κούρδοι του Ιράν αξιοποίησαν την σοβιετική στρατιωτική παρουσία στη χώρα για να ιδρύσουν Αυτόνομη Περιοχή.
- Μετά την ανατροπή της μοναρχίας στο Ιράκ το 1958 οι Κούρδοι στο Ιράκ στηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
- Από το 1991 μέχρι το 2003 ο Μπαρζανί -επικεφαλής σήμερα της κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ- υπήρξε ο πιο πιστός σύμμαχος αν όχι μισθοφόρος της Αγκυρας στις αναρίθμητες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ.
HMERHSIA

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP