Νέες έρευνες στα «πηγάδια του θανάτου» στην Τουρκία
Στην Τουρκία συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι για δολοφονίες Κούρδων
Νέες ανασκαφές σε «πηγάδια του θανάτου» στο Κούστεπε της επαρχίας Σιρνάκ, άρχισαν οι τουρκικές αρχές, μετά τα ανθρώπινα υπολείμματα, ένα κρανίο, οστά και καμένα ρούχα, που εντόπισαν προχθές στο Σιζρέ, και μετά τα προγενέστερα ευρήματα στο Σιλόπι. Η ανακάλυψη της Δευτέρας οδήγησε στη σύλληψη πέντε υπόπτων για ανάμειξη σε ανεξιχνίαστες μέχρι σήμερα δολοφονίες στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά τη δεκαετία του ’90 με εκτελεστές μέλη της τουρκικής Χιζμπουλά ή της παραστρατιωτικής οργάνωσης JITEM, άμεσα εμπλεγμένης στην περιβόητη υπόθεση Εργκένεκον.
1.200 αγνοούμενοι
Η επιχείρηση εντοπισμού των θυμάτων της μυστικής μονάδας της στρατοχωροφυλακής που συγκροτήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, άρχισε την περασμένη εβδομάδα στις νοτιοανατολικές επαρχίες, θέατρο του πολέμου μεταξύ τουρκικού στρατού και ΡΚΚ από το 1984 και μετά. Οπως αναφέρει η Ζαμάν, η JITEM συνήθιζε να εξαφανίζει τα θύματά της ενταφιάζοντάς τα σε πηγάδια με οξύ κοντά στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΒΟΤΑ) σε διάφορες πόλεις. Επίσης έθαβε τις σορούς κατά μήκος της οδού που συνδέει το Σιλόπι με το Σιζρέ. Σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί από συγγενείς είναι χίλιοι διακόσιοι.
Επί χρόνια οι τουρκικές αρχές διέψευδαν φήμες και πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στα «πηγάδια του θανάτου». Τον περασμένο Φεβρουάριο η Γενική Εισαγγελία στο Σιλόπι ερεύνησε την περιοχή κοντά στις εγκαταστάσεις της ΒΟΤΑ, και στη συνέχεια διέταξε εκτεταμένες έρευνες. Ωστόσο, νομικοί, αλλά και οι συγγενείς αγνοουμένων, που έχουν καταθέσει αιτήσεις στην εισαγγελία για ανασκαφές στα πηγάδια, ισχυρίζονται τώρα ότι αυτά μπορεί να καθαρίστηκαν στο μεταξύ από «άγνωστης ταυτότητας αξιωματούχους, που αναπτύσσουν δράση τη νύχτα», όπως έγραψε η εφημερίδα Μπουγκιούν.
Τις ανασκαφές στα πηγάδια διευκόλυνε η προτροπή του υπουργού Δικαιοσύνης Μεμέτ Αλί Σαχίν προς οιονδήποτε γνώστη της κατάστασης να σπεύσει στην εισαγγελία. Πολλοί από εκείνους που επί χρόνια γνώριζαν για τα πηγάδια του θανάτου και σιωπούσαν από φόβο μίλησαν, κυρίως όμως λαλίστατοι εξ αποστάσεως φαίνεται ότι υπήρξαν οι Τουντζάι Γκιουνέι και Αμπντουλκαντίρ Αϊγκάν, ο πρώτος πρόσωπο κομβικής σημασίας στην έρευνα για την Εργκένεκον, ο δεύτερος πρώην μέλος της JITEM. Και οι δύο έχουν διαφύγει, ο πρώτος στον Καναδά, ο δεύτερος στη Σουηδία και από εκεί φαίνεται να αποκάλυψαν πολλά σχετικά με τα «πηγάδια του θανάτου», όπου χάθηκαν εκατοντάδες άτομα, κυρίως Κούρδοι.
Ο Σερτάτς Οζγκέν, του οποίου ο πατέρας εξαφανίστηκε όταν ήταν κρατούμενος στο Ντιγιάρμπακιρ το 1997, έλεγε πρόσφατα ότι οι έρευνες δημιουργούν κάποιες ελπίδες για διαλεύκανση των φόνων που συνδέονται με τα «πηγάδια του θανάτου», η όλη διαδικασία όμως δεν είναι επαρκής, διότι αυτή τη στιγμή κορυφαίο θέμα είναι οι δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου και όχι οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, αναλυτές δεν απέκλειαν επίσπευση των ερευνών προεκλογικά, δοθέντος ότι ο Ερντογάν ελπίζει σε μεγάλο ποσοστό στις κουρδικές περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι το δαιδαλώδες δίκτυο της Εργκένεκον, οργάνωση την οποία οι τουρκικές Αρχές ονομάζουν τρομοκρατική, άρχισε να αποκαλύπτεται τον Ιούνιο του 2007, με τον εντοπισμό γιάφκας στην Κωνσταντινούπολη. Στην οργάνωση εμπλέκονται επιφανείς και κορυφαίοι του στρατού, του παρακράτους και του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ με ανυπομονησία αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης στη Σηλυβρία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου