Ερχονται πιο κοντά Τούρκοι και Κούρδοι του Βορείου Ιράκ
Επαφές για να προωθηθεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές
Η σκηνή θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγους μήνες. Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη συμμετείχε σε συνάντηση με στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα γίνει η ευρωπαϊκή πύλη του Ιράκ». Η σύνοδος διοργανώθηκε με πρωτοβουλία μιας ισχυρής τουρκικής θρησκευτικής αδελφότητας στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.
Εκτός από τον τούρκο διπλωμάτη, έλαβαν μέρος διανοούμενοι από την Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ και κούρδοι πολιτικοί προσκεκλημένοι της τοπικής κυβέρνησης. Οι συμμετέχοντες μίλησαν σε δύο γλώσσες- στα τουρκικά και στα σορανί, τη διάλεκτο του ιρακινού Κουρδιστάν.
«Ανοιξε ένα παράθυρο. Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα αμέσως. Δεν υπάρχει ακόμη τουρκικό προξενείο εδώ. Αλλά είναι μια σημαντική αρχή » λέει ο κούρδος διανοούμενος Αλτάν Ταν. Ο τούρκος πρόξενος, όπως και η τουρκική κυβέρνηση, αρνείται να χρησιμοποιήσει την έκφραση «Κουρδιστάν του Ιράκ» για την αυτόνομη περιοχή του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί. Η Αγκυρα αναφέρεται πάντα στο «Βόρειο Ιράκ».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε την τελευταία στιγμή σε τέσσερις βουλευτές του κόμματός του να λάβουν μέρος σε αυτό το συμπόσιο, που αποτελεί αρχή για την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και την Αρμπίλ. Τα συμφέροντα πίσω από τον διάλογο είναι αμοιβαία. «Εχουμε ήδη διπλωματικές επαφές σε υψηλό επίπεδο» λέει εκπρόσωπος της προεδρίας στην Αρμπίλ.
Η ασφάλεια της περιοχής και τα οικονομικά συμφέροντα αναγκάζουν τις δύο πλευρές να έλθουν πιο κοντά.
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος Μπαρζανί υποδέχθηκε ανώτατο τούρκο διπλωμάτη για να συζητήσουν τη δημιουργία στην Αρμπίλ τριμερούς κέντρου διοίκησης μεταξύ ΗΠΑ, Τουρκίας και Ιράκ, με στόχο τον συντονισμό των πληροφοριών και του αγώνα κατά των κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ, που έχουν βάσεις στα βουνά του Βορείου Ιράκ.
Οι αντάρτες δεν ξεπερνούν τους 2.000, αλλά είναι αρκετοί για να δηλητηριάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στους Τούρκους και στους γείτονές τους Κούρδους του Ιράκ.
Ακόμη και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ομολογεί ότι η λύση στο κουρδικό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι αποκλειστικώς στρατιωτική.
«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει μια πολιτική λύση. Η ειρήνη ανάμεσα σε Κούρδους και Τούρκους είναι και προς το συμφέρον των ΗΠΑ, στην προοπτική της αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ» λέει οΣάμι Σορές, πρώην υπουργός Πολιτισμού του ιρακινού Κουρδιστάν.
Περισσότερες από 1.200 τουρκικές εταιρείες και 50.000 τούρκοι πολίτες δραστηριοποιούνται στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του Βορείου Ιράκ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου