Τουρκία: Η χώρα των κουνελιών; εκλογική νοθεία;
Le Monde
Ποια είναι η έκταση της εκλογικής νοθείας στην Τουρκία; Το ερώτημα τίθεται σπάνια.
Ένας αριθμός προκάλεσε όμως κάποια υποψία κατά την προσέγγιση του τέλους αυτής της εκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των εκλογέων αυξήθηκε από 42,8 εκατομμύρια το 2007 σε 52,5 εκατομμύρια το 2011! Τον Σεπτέμβριο του 2010, για το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Σε 9 μήνες θα ήταν λοιπόν τρία εκατομμύρια περισσότεροι!
Σύμφωνα με τον ερευνητή Μπουλεντ Τάλα, αυτή η αύξηση κατά 25% περίπου σε 4 χρόνια δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση με τα στοιχεία του τουρκικού πληθυσμού που εκδίδονται από το TÜIK. «Το Ανώτατου Εκλογικό Συμβούλιο πρέπει να δώσει εξηγήσεις για αυτό το σημείο», είπε. Για τον συντάκτη Γιουσούφ Κανλί, αυτό το εκπληκτικό ποσοστό μετατρέπει την Τουρκία στη «χώρα των κουνελιών» - διαβάστε τον σύνδεσμο, άρθρο της Χουριέτ στα αγγλικά.
Επιπλέον, η Εφορευτική Επιτροπή εκτύπωσε 65 εκατομμυρία ψηφοδέλτια!...
Για 52 εκατομμύρια ψηφοφόρους! Ο Γιουσούφ Κανλί αναρωτιέται γιατί.
Η απάντηση αργεί.
Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας στα σύνορα υπόκειται επίσης σε σοβαρές αμφισβητήσεις. Υπάρχει πιθανότητα οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν δύο φορές, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές πολιτικούς επιστήμονες.
Πιο κλασσικό, το παραγέμισμα των κάλπων αγγίζει όλα τα κόμματα και όλες τις πολιτικές αποκρούσεις. Στις αγροτικές περιοχές της Ανατολής για παράδειγμα, η νοθεία συχνά εμφανίζεται, υπέρ ή κατά του BDP.
Το 2009, Δανοί παρατηρητές είχαν εντοπίσει πολλές παρατυπίες: ψηφοφόροι φαντάσματα και χρήση λεωφορείων από το ΑΚΡ για να φέρει τους ψηφοφόρους στις κάλπες ...
Για αυτές τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, μια μακρά και έγκαιρη διακοπή ρεύματος είχε βυθίσει τα εκλογικά κέντρα στο σκοτάδι, στην Άγκυρα, ακριβώς την ώρα της καταμέτρησης των ψήφων.
Το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών είχε εκτροχιαστεί. Και ο απερχόμενος δήμαρχος, ο πολύ αμφιλεγόμενος Melih Gökçek, επανεξελέγη .
Le Monde 09.06.2011
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου