Παρέμβαση του τουρκικού Στρατού στην Δικαιοσύνη
Ειδικού Συνεργάτη
Άλλη μια ωμή παρέμβαση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή τη φορά στη Δικαιοσύνη, αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό επιτελείο σχετικά με τις διώξεις για την υπόθεση Εργκενεγκόν και τον σχεδιασμό πραξικοπήματος. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα ενδιαφέροντα:
1-Συνεχίζονται οι διαδικασίες δίωξης με αφορμή ένα σχέδιο σεμιναρίου που διεξήχθη στη διοίκηση της 1ης Στρατιάς μεταξύ 5-7 Μαρτίου 2003, το οποίο θεωρήθηκε σχέδιο επικείμενου Πραξικοπήματος.
2-Το Δικαστήριο απέρριψε στις 5/4/2011 το αίτημα των 163 στρατιωτικών που κρατούνται , για να αποφυλακιστούν μέχρι την εκδίκαση της δίκης τους.
3-Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, που αποφεύγουν πάντα να ενεργούν κατά τρόπο που να θεωρηθεί παρέμβαση τους στη Δικαιοσύνη, προσκόμισαν προς όλες τις αρχές και τους αρμοδίους φορείς όλα τα στοιχεία για το σεμινάριο.
4-Οι Ένοπλες Δυνάμεις δυσκολεύονται να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο συνεχίζεται η προσωποκράτηση των 163 συναδέλφων τους.
5-Εκδίδουμε την παρούσα ανακοίνωση για ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Σημειώνεται ότι το «σεμινάριο» περιλάμβανε ως «υποθετικό σενάριο», πυρπόληση τζαμιών με εκατοντάδες θύματα, τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη και άλλες τέτοιου τύπου «δραστηριότητες».
‘Άλλωστε και η αποτελούμενη από 46 σελίδες Έκθεση του State Department για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, επισημαίνει τον επίσημο και ανεπίσημο μηχανισμό του Στρατού, με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή.
Οι συντάκτες της Έκθεσης καταγράφουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις κακές συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, τις παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, την βία σε βάρος των γυναικών, τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, αλλά και την αύξηση του αριθμού των δημοσιευμάτων εναντίον του Ισραήλ.
ασικό θέμα αποτελούν οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων. Όσοι, γράφει ενδεικτικά, αναφέρονται στο Στρατό, στους Αλεβήδες, στους Αρμένιους και τους Κούρδους κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον των Δικαστηρίων.
Το θέμα του Τύπου απασχόλησε και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ) , το οποίο ανακοίνωσε ότι η Τουρκία κατέχει παγκοσμίως την πρώτη θέση σε φυλακισμένους δημοσιογράφους. Ξεπέρασε δηλαδή την Κίνα και το Ιράν.
elzoni.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου